De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Crises zijn van alle tijden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Crises zijn van alle tijden"— Transcript van de presentatie:

1 Crises zijn van alle tijden
Les over hyperinflatie in 1923 (Duitsland;Weimar-republiek)

2 Lesindeling: Crises zijn van alle tijden Mogelijke oplossing? Film
Opdracht hyperinflatie Nabespreken opdracht

3 Crises zijn van alle tijden
Voorbeelden economische crises: Val West-Romeinse Rijk Duitsland Zimbabwe heden

4 Crises zijn van alle tijden
Economische definitie ‘crisis’: Periode waarin het minder goed gaat met de economie van een land of een groter gebied. De conjunctuur verandert van een hoog- in een laagconjunctuur.

5 Einde van het West-Romeinse Rijk
In 476 werd de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk afgezet. Economische gevolgen: Afname Europese handel Groei ruilhandel Verarming van de steden Accent op landbouw

6 Duitsland tijdens de Weimar-republiek
Problemen: Verdrag van Versailles (1919) Economische problemen Politieke polarisatie Bezetting Ruhrgebied (1923) Hyperinflatie

7 Crisis in Zimbabwe Hyperinflatie van 100.000% in 2008 Oorzaken:
Herverdeling land / verdrijven blanke boeren Werkloosheidpercentage van meer dan 85 % Instorten toerisme

8 Mogelijke oplossing? Stelling:
Het bijdrukken van geld zorgt ervoor dat iedereen weer geld kan besteden en die investering lost de economische crisis op.

9 Mogelijke oplossing? Het tv-programma Willem Wever geeft antwoord op de vraag waarom er geen geld bijgedrukt wordt om economische problemen op te lossen.

10 Nabespreken Willem Wever
Wat is inflatie? Waarom is bijdrukken van geld geen oplossing? Wat zijn de nadelen van directe ruil? Waarom wordt directe ruil wel gebruikt in Zimbabwe?

11 Opdracht: Denk na over de gevolgen van hyperinflatie in Duitsland (1923): Leg uit hoe de slechte economisch-financiële situatie na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland is ontstaan. Wat waren de gevolgen voor mensen die geld (in een oude sok) hadden gespaard? Leg uit waarom de politieke tegenstellingen verscherpten door de economische crisis.

12 Slechte economisch situatie door:
Zware last oorlogskosten Forse herstelbetalingen Hoge looneisen arbeidersbeweging Hyperinflatie

13 Oude sok Het geld dat mensen gespaard hebben, is van de een op de andere dag niets meer waard. Mensen proberen het geld zo snel mogelijk in te wisselen voor goederen die hun waarde behouden, bijvoorbeeld levensmiddelen of goud.

14 Politieke tegenstellingen
Veel mensen hebben een crisisgevoel (geen werk, geen geld) Regering heeft geen oplossing (politieke instabiliteit) Enorme begrotingstekorten Politieke partijen komen niet op voor de nationale belangen Vooral communisten en nationaal-socialisten krijgen veel aanhang

15 Vragen ?!?

16 Bronnen Info conjunctuur http://nl.wikipedia.org/wiki/Conjunctuur
Val West-Romeinse Rijk Blois, L. de & Spek, R.J. van der, Een kennismaking met de Oude Wereld (Bussum 2001). Meijer, F., Keizers sterven niet in bed (Amsterdam 2002). Crisis Boterman, F., Moderne geschiedenis van Duitsland (Amsterdam/Antwerpen 1996). Boterman, F., Melching, W., De Duitse Phoenix. De geschiedenis van Duitsland in de twintigste eeuw (Amsterdam 1996). Mann., G., Deutsche Geschichte des 19. und 20. Jahrhunderts (Frankfurt am Main 1992) Zimbabwe Plaatjes Willem Wever Plaatje vragen


Download ppt "Crises zijn van alle tijden"

Verwante presentaties


Ads door Google