Zorg voor kinderen en jongeren met problemen op school Handboek Jeugdzorg.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ouderavond • Informatie over passend onderwijs • Informatie over de MR door Arno Derkman • Informatie over de OR door Claudia Pleijhuis • Ouders.
Advertisements

Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Behandeling en begeleiding
Informatieavond groep 7
Gedragsproblemen
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Algemene Voorlichting Voortgezet Onderwijs
VIVIS BEKOSTIGINGSSYSTEMATIEK Cluster 1 14 december 2007 Frits Grevink
Op weg naar passend onderwijs
Hans Everhardt – MBO Groningen
Voortgezet onderwijs en het mbo
Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?
Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs
Cluster 4 gerelateerde problemen
De Syntheseklas 50% besparing 100% succes integratie van leerlingen met cluster 4- indicatie in het reguliere onderwijs.
Crisisdeeltijd Almere Voorbeeld van een geïntegreerd project
Diversiteit & Jeugdzorg
De grote sprong! VO PO.
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Een begaanbaar PAD voor agressieve jongeren
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Jeugdgezondheidszorg Kerntaak Jeugdgezondheidszorg Missie Het beschermen en bevorderen van de gezondheid en de lichamelijke, geestelijke,
Kwaliteitsprofielen.
PGB en LGF PGB: Ondersteuner van buiten de school, buiten de schoolboekhouding LGF: Docent/leerlingbegeleider eigen school en ambulante begeleider REC,
Wie is waar goed in? Ellen Mogendorff 1.
Even voorstellen REC 2 ZEON REC 3 Zuidoost Brabant Peter Schutte
1zorg-route.
Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?
Algemene informatie voortgezet onderwijs september 2013.
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
Basisschool ‘t Heuvelke
Informatieavond groep 7
23 september 2014.
Samenwerkingsverband VO-SVO Noord-Limburg
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
Passend Onderwijs, MBO en cluster 2
Het Voortgezet Onderwijs. Schooltypes V.O. VWO HAVO VMBO Praktijkonderwijs.
De weg van de leerling met specifieke
Annelies Kepper Trimbos-instituut Universiteit Utrecht
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Passend onderwijs. Opbouw presentatie Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Het liefst een school in de buurt. De beste kansen.
Kansen voor transformatie
Geschillencommissie passend onderwijs Presentatie Joke Sperling tijdens Werkgroep leerrecht en leerplicht 30 oktober 2015.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Meld je kind aan tijdens de juiste aanmeldperiode. Je krijgt een brief waarin staat in welke school je je kind kan inschrijven.
Het Voortgezet Onderwijs in Alphen a/d Rijn januari ’161.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
Veranderingen AWBZ Ledenbijeenkomst samenwerking Zorg en onderwijs 13 oktober 2011.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
Grenzeloos onderwijs genieten Een samenwerkingsproject tussen Tyltylcentrum De Witte Vogel – RESPONZ en KDC de Joppe - Steinmetz | de Compaan.
Autisme in het Voortgezet Onderwijs Conferentie Passend Onderwijs 11 november 2009.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
Zorg en Onderwijs 2001 – 2011 Jan Visscher, VGN Ledenbijeenkomst samenwerking Zorg en onderwijs 13 oktober 2011.
Werkatelier Transitie 18 juni Transitie: een mooie klus!
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Chronische aandoeningen en emotionele en gedragsproblemen bij adolescenten met een intellectuele beperking Barth Oeseburg Daniëlle Jansen Gezondheidswetenschappen.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Voorlichting Voortgezet Onderwijs Informatieavond voortgezet onderwijs Voorstellen Voorstellen Het voortgezet onderwijs Het voortgezet onderwijs.
Ieder kind de best passende ontwikkeling NOT 2011 Henk Keesenberg
De weg van de leerling met specifieke onderwijsbehoefte in het VO 2016 Marlies Willems Coördinatie Website:
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
Passend onderwijs.
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
Hoe houden / krijgen we jongeren met forse problematiek op school?
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
Versterk de Jobcoach IN de school
Transcript van de presentatie:

Zorg voor kinderen en jongeren met problemen op school Handboek Jeugdzorg

Emotionele- en/of gedragsproblemen 7 – 12% van de kinderen en jongeren De school vormt een van de domeinen Het kind moet een balans vinden tussen eigen interesses en behoeften De samenwerking tussen onderwijsinstellingen en instellingen voor jeugdzorg is van direct belang

De structuur van het onderwijs Basisonderwijs Voortgezet onderwijs Regionale Expertise Centra (REC)

Basisonderwijs Samengaan van basisonderwijs en speciaal onderwijs diagnostische kennis en ambulante begeleidingsactiviteiten vanuit speciaal onderwijs naar basisonderwijs Voor ondersteuning beroep doen op de onderwijsbegeleidingsdienst

Voortgezet onderwijs Indeling in typen onderwijs De keuze voor een meen beschermende leeromgeving LeerWeg Ondersteunend Onderwijs (IWOO) Praktijkonderwijs (PRO)

Regionale Expertise Centra (REC) Sinds 2002 Kinderen met specifieke, blijvende en ernstige handicaps Georganiseerd in 4 clusters Geïndiceerd via Commissie van Indicatiestelling( CvI)

Verschil in focus van jeugdzorg en onderwijs De focus van jeugdzorg De focus van onderwijsprofessionals Verschillende groepen van probleemleerlingen

De focus van jeugdzorg Diagnostiek en behandeling sterk geconcentreerd rondom classificatiesystemen Emotionele en/of gedragsproblemen heeft zich georganiseerd in het psychiatrisch classificatiesysteem

De focus van onderwijsprofessionals Onderwijs is een groepsproces Passend onderwijsaanbod en effectieve/motiverende instructietechnieken Adequaat klassenmanagement Voorzien in de psychologische basisbehoeften Neutrale of ondersteunende technieken i.p.v. straffende methoden

Verschillende groepen van probleemkinderen De leerling presteert beneden de maat De leerling zoekt ruzie De leerling mist noodzakelijke voorwaarden De leerling doet niet (mag niet meedoen) mee met de groep