ELISE DENHAENE 1BaSWB 2013-2014. VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Advertisements

In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
“Smash sportief op weg naar 2020”
Nederland participatieland?
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
FUSIE VROUWEN van… Samen sterker!
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Marco Oving Projectleider
Presentatie BSI dag 27 mei 2004 vitalisering van sportverenigingen ViT-bar Wim van ‘t Westeinde (Sportbytes) Martin Booiman (NHV)
TIJD VOOR SENIORENSPORT 'Bewegen als levenslange uitdaging' Task Force 50+ Sport en Bewegen Donderdag 1 december 2005 Remco Boer, Hans Arends (NISB)
Het laatste lid en de nieuwste lichting Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau & Universiteit Utrecht Hilversum,
Lokale coördinatie: de onmisbare schakel Marian van der Klein 20 oktober 2011 NOV: Samen sterk voor vrijwilligerswerk.
Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
Structuur van de NHB Inspraak, invloed en (werk in) uitvoering.
Bestuurlijke relevantie
Omgaan met verandering in dorpen Stellingen Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies U NIVERSITEIT VAN A MSTERDAM.
Invloed vanuit de cliëntenraad
Sociale vitaliteit in Noord-Groningen
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Het Oude Ambt is een brede organisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke ontwikkeling in Oost-Groningen. Door middel van.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
“Toekomstbestendig Vrijwilligersbeleid”
Groningen = Oranje = VVD. In beweging  We kunnen niet alles.  We zijn vrijwilligers.  Geen uitgebreide plannen of beleidsstukken.  Welke accenten.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Jongeren Preventie Team
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Soest 9 mei Inspiratiesessie Doorsnee van een vereniging Nederlands Expertise Centrum Projecten.
Steeds Vaardiger: Marketing&Communicatie VWC conferentie 7 oktober 2008.
NOV Conferentie 7 oktober 2008
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
AdviesBrigade project in ontwikkeling Presentatie Arnhemse Sport Federatie, 17 juni 2013.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Quick scan Janneke Delisse, Renée van Os, Jan Jurriëns
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Het avontuur om je lichamelijke en Geestelijke gezondheid te verbeteren! Ontstaan vanuit GOF 2010 Ontwikkeld vanuit de Unie Gebaseerd op Bijbelse waarden.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Vrijwilligersbeleid HC Zwolle 17 november Vrijwilligersbeleid - Inleiding Een club draait op haar vrijwilligers. Dat geldt zeker voor een grote.
Het einde van lidmaatschaps-relaties oude stijl?
AGENDA overleg afdelingsfunctionarissen 1. Opening 2. Verslag werkzaamheden commissie tot nu toe 3. Analyse regiovergaderingen 4. Wat zijn knelpunten/problemen.
SAMEN STERK VOOR DEN HAAG. CIJFERS 16 vrijwilligersorganisaties 2000 zorgvrijwilligers 8000 kwetsbare Hagenaars (jongeren, ouderen, verstandelijk gehandicapten.
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Erfgoed connectie Utrecht Verjonging vrijwilligers.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Heinkenszand – 22 februari 2011 Jump Koch – min. OCW.
ClubMonitor. Algemeen Finance & admin. Lidmaatschapsvorm Sponsoring Hockeyvormen Families Communicatie Breedtesport Betaalde krachten Algemeen Andere.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
 Actief lid zijn van de KBO Nu en in de toekomst In gesprek met de leden Ellen van Troost van Moveo Training & Advies.
Herijking (beleidsregels) brede welzijnswerk presentatie raad 16 september 2009 Michel Visser, afdelingshoofd Samenleving - dienst Beleid.
Prisma Brabant Provinciale steunfunctie-instelling op het terrein van welzijn en educatie. De provincie Noord-Brabant is de grootste opdrachtgever. Bijdrage.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
ViaVia Info-presentatie
Samen werken aan leefbaarheid
Workshop: Wat verandert er voor mij?
(on)begrensd vrijwillig
Vol van verwachting? Studie naar de (mis)match tussen de verwachtingen ten aanzien van de etnisch-culturele federaties en hun mogelijkheden om daar aan.
Jaarverslag W4F 2016.
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
Beleid en regelgeving Les 1.
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
Samenwerken en iets bereiken voor de ouderen in onze provincie
Open club verenigingsondersteuning vanuit Rabobank Hart van Brabant
Transcript van de presentatie:

ELISE DENHAENE 1BaSWB

VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE

1.1 INLEIDING Manieren om vrijwilligers een plaats te geven binnen de structuur van de organisatie: De doelen van de organisatie en hun richting De visie van de organisatie De geografische reikwijdte De maatschappelijk sector waarbinnen de organisatie functioneert De geschiedenis van de organisatie

1.2 DE INVLOED VAN DE DOELEN Wat en wie je wilt bereiken, bepaalt hoe je te werk gaat. Een organisatie kent een mengeling van verschillende types met een ander niveau. Type 1: zelforganisaties Type 2: dienstverlenende organisaties Type 3: campagnevoerende organisaties

Type 1: zelforganisaties mensen met bepaald belang/ interesse beperkte structuur meerdere rollen in organisatie: uitvoerend, besturend, controlerend Type 2: dienstverlenende organisaties vorm van een stichting dienstverlening: extern structuur volgens verlangens klant -> selectie en trainen van de vrijwilliger is belangrijk Type 3: campagnevoerende organisaties beweging i.p.v. een organisatie organisatie: extern ‘structure follows cause’: de structuur van de organisatie is afh. van ‘de goede zaak’. bv. Lokale actiegroep: zeer losse structuur door vrijwilligers.

1.3 DE INVLOED VAN DE VISIE -> wisselwerking tussen het soort doel van de organisatie en de structuur is een eerste vereiste. -> de visie van de organisatie op het vrijwilligerswerk heeft eveneens een invloed op de structuur. Hoe groter de bijdrage van het vrijwilligerswerk, hoe centraler de vrijwilligers zullen staan in het bepalen van beleid, geven en uitvoeren in de organisatie.

1.4 DE INVLOED VAN REIKWIJDTE -> organisatie die alleen lokaal actief is: andere structuur dan een landelijke organisatie met lokale afdelingen en eventueel middenniveau op provinciaal of regionaal niveau. Landelijke vrijwilligergestuurde organisaties Lid van de organisatie door verenigen met het doel of mee willen doen met activiteiten. -> landelijke niveau sterker dan lokaal niveau: Beleid is top down gericht en aanbodgericht, op lokaal niveau word uitvoerend werk gedaan. top down= er wordt landelijk een aanbod gedaan waarop de plaatselijke afdelingen kunnen inschrijven.

-> centrale niveau is een bundeling van lokale organisaties. Landelijk niveau dient dan vooral als een dienstverlenend centrum voor de plaatselijke organisaties. Onderaf bepaald beleid: vraag vanuit de plaatselijke organisaties bepaalt het landelijke aanbod. Landelijke beroepsgestuurde organisaties Beleid voornamelijk op landelijk niveau bepaald door beroepskrachten. -> uitvoerende activiteiten. Vrijwilligers op lokaal niveau staan in voor aanvullend uitvoerend werk.

1.5 DE INVLOED VAN DE SECTOR Het soort werk van organisaties en de maatschappelijke sector waarbinnen vrijwilligers werken, vormen een bepaalde factor voor de manier waarop vrijwilligers een bepaalde functie krijgen. Welzijn Welzijnswerk is ooit begonnen met vrijwilligers. Jaren 60 -> geprofessionaliseerd werk: werk werd overgenomen door betaalde krachten. Nu -> vrijwilligers: uitvoerend werk beroepskrachten: coördinerend werk

Hulpverlening = traditionele en moderne vrijwilligersorganisaties, beroepsorganisaties met aanvullend vrijwilligerswerk en nieuwe initiatieven. -> traditionele vrijwilligersorganisaties richten zich op zorg voor en contact met zieken en ouderen. Vb. Rode kruis = externe dienstverlening + interne gezelligheid Gezondheid Beroepskrachten: dominerende rol Vrijwilligers: aanvullende rol = niet – medische hulpverlening

Milieu -> ontstaan als vrijwilligersorganisaties en willen dit meestal ook blijven. Een milieu organisatie bevat een lokale vrijwillige actiegroep en een professionele groep. Sport -> vrijwilligers houden de sportsector draaiende in verenigingen en sportbonden. Om ervoor te zorgen dat de sportvereniging blijft bestaan zijn er twee bewegingen: 1. De nadruk leggen op het beter organiseren van het vrijwilligerswerk en het opzetten van vrijwilligersbeleid. 2. Betaald werk introduceren op verenigingsniveau om de vrijwilliger te ontlasten.

Cultuur en recreatie Drijven voor een groot deel op vrijwilligers bv. Kleine theathers, bibliotheken, … Vrijwilligers staan in voor uitvoerend werk. over het algemeen kleinschaligheid beroepsmatige coördinatie Kerken De geestelijke leider: enige betalende kracht. De andere mensen die actief zijn binnen de lokale kerk zijn vrijwilligers. -> grootste vrijwilligerssector van Nederland Doelgroepen Oorspronkelijk was het een vrijwilligersorganisatie. Toch werden sommige mensen betaalt, om een deel van het werk te doen. -> vooral vrouwen -, jongeren -, ouderen -, homo en migrantenorganisaties. Deze organisaties zijn vooral gericht op één groep mensen omdat deze mensen een onderscheidend kenmerk vertonen in de samenleving.

1.6 DE INVLOED VAN DE GESCHIEDENIS De geschiedenis van een organisatie blijft niet hetzelfde. Veranderingen in de omgeving zijn van invloed. Bv. Algemene veranderingen, veranderingen door opinies,…. BESLUIT Mensen vormen een belangrijke factor! Sterke, inspirerende persoonlijkheden met de juiste contacten kunnen een belangrijke impuls vormen voor de groei en het succes van de organisatie. De cultuur van een organisatie is ook meebepalend. -> het is een wisselwerking tussen externe en interne invloeden die de geschiedenis van een organisatie bepalen.

EINDE Heinsius, J.H, (2003). Basisboek vrijwilligers management. Tweede druk Bussum: uitgeverij Coutinho.