Samenvatting Artikel/boek: Lesgeven aan Fatima en Ahmed

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
Advertisements

Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
DOOF ZIJN BIJ ONS WAAR OF NIET WAAR
LEERKRACHT MIJN SPREEKBEURT LAURENT GOEMAN.
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
functiebeschrijving de rol van de in het loopbaanbeleid
Pag. 1 prof. dr. M. De Vos Jeugdwerkloosheid – migratie & integratie.
Buitengewoon Allochtone leerlingen
Samen dementie draagbaar maken
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting.
Ict - beleidsplan
Flankerend onderwijsbeleid Heusden-Zolder Afdeling Welzijn en lokale economie op het kruispunt van onderwijs en welzijn Kathleen Vandenput Studiedag lokaal.
Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid in het Secundair Onderwijs.
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Waar knelt het schoentje?
LeerKansenProfiel op De Buutplaats Harro Veerman - coördinator
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Een sociale weg naar gemengd onderwijs
Allochtonen in het hoger onderwijs
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Seminariereeks ‘Onderwijs en Opvoeden in de 21 ste eeuw’ KU Leuven, 25 februari 2008.
Ab Kan Restaurant beheerder.
Een zeker toekomst tot water en energie
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Schoolweigering: stappen naar een oplossing
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Frank Weerman en Peter van de Laan
1. Inleiding 2. Methode 3. Resultaten 4. Discussie 5. Bronnen.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.
Filip Coussée Referentie:
Brede school in Berkenbos
Studiedag 11 december Programma 13u00 Start studiedag Minister Frank Vandenbroucke Presentatie visietekst 13u45 Werkgroepen rond proefprojecten.
Portfolio
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
Brussel nader onderzocht
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
Drugpreventie bij jongeren
Links Rechts mensen zijn sociaal en hebben veel voor anderen over mensen zijn vooral gericht op hun eigen belang slecht gedrag komt door de.
Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)
Een nieuwe op achtergestelde buurten in het Brussels stedelijk gewest
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Meer kansen voor de buurt
Auteur: Dirk Geldof Door: Delphine Vantomme, 1 ste jaarsstudente in Bachelor Sociaal Werk. NOOD AAN INTERCULTURALISERING Steden verkleuren sneller dan.
Lot project-opdracht 2 Vragen van opdracht 2 en de antwoorden De 3 meiden van groep brenda.
Hoe kunnen we onze kleine/ jonge artiesten vinden / bereiken.
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Word kapitein van je project Doe ook mee !
Inburgering in Vlaanderen en Nederland Patrick Loobuyck
Toegenomen belang interculturele communicatie door evoluties op het vlak van: Informatie- en communicatietechnologie Vervoer Handel Migratie.
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
Jongeren vandaag. - Wie zijn ze. - Wat doen ze. - Wat drijft hen
Continuïteit in het onderwijs Richard Moore. Gelukkige kinderen zijn de beste leerlingen.
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 6 en 7
1 vwo Hoofdstuk 1 Bevolking, §7 - 9
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 7-8.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Schoolopbouwwerk Menen
Oudertevredenheidsonderzoek:
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
OMGEVINGSANALYSE 2018 LOP Geraardsbergen Basis
Transcript van de presentatie:

Samenvatting Artikel/boek: Lesgeven aan Fatima en Ahmed Gemaakt door Ellen Ramboer Klas B Bachelor Sociaal Werk, 1e jaar Opdracht ICT

Het boek Titel: Lesgeven aan Fatima en Ahmed Ondertitel: Praktijkboek voor het werken met Marokkanen en Turken Auteur: Ali Salmi Eerste druk: 1996 Uitgeverij: Acco, Tielt

De auteur Naam: Ali Salmi Is schepen in Mechelen (bevoegd voor welzijn, preventie, diversiteit, gelijke kansen, emancipatie en ontwikkelingssamenwerking). Hij leest graag. Hij was vroeger een echte filmkenner. Hij heeft een hele rij staan onder ‘professionele beroepsloopbaan’: jeugdhuiseindverantwoordelijke, leerkracht, mentor, directeur, preventiewerker, directeur, raadgever enz.

Hij was meermaals te zien op de televisie: VTM (het nieuws), VRT (Koppen, Ombudsjan), hij deed mee met ‘Recht van Antwoord’(VTM) en werd meermaals geïnterviewd.

Thema van het boek Het gaat over lesgeven aan allochtone kinderen (specifiek: Marokkanen en Turken). In het boek wordt vermeld hoe je dit moet doen. Vooral de omgang en het contact met de allochtone kinderen wordt besproken. Het boek biedt heel wat pedagogische tips.

Waarom koos ik dit boek? Het sluit aan met ons project: computerlessen geven aan kinderen van 6-12 jaar. Die computerlessen vinden plaats in de buurt ‘De Lange Munte’. In die buurt zijn er erg veel allochtone mensen. Daardoor koos ik voor dit boek; ‘lesgeven aan allochtone kinderen(Fatima en Ahmed)’. Ik en de groep kunnen daar veel van leren. Er staan tips in hoe je het kan aanpakken en ook veel informatie over lesgeven.

Korte samenvatting van het boek (deel er van) De onderwijssituatie van leerlingen uit de migratie Er zijn verschillende namen voor kinderen die naar hier geïmmigreerd zijn: migranten, allochtonen, vreemdelingen,… Maar voor het onderwijsvoorrangsbeleid in Vlaanderen, zijn die kinderen de ‘doelgroepleerlingen’.

‘Doelgroepleerlingen’ Dat zijn kinderen wiens: - Grootmoeder (langs moederszijde) niet in België geboren is en niet in het bezit is van de Belgische nationaliteit door geboorte. - Moeder ten hoogste tot het einde van het schooljaar waarin zij de leeftijd van achttien jaar bereikte, van onderwijs heeft genoten. Deze ‘doelgroepleerlingen’ doen het niet zo goed in het onderwijs. En hier moet iets aan gedaan worden! Want zonder een degelijke opleiding en goed onderwijs kan men het in deze maatschappij haast vergeten.

Deze leerlingen (migranten) worden gekenmerkt door aspecten van kansarmen en specifieke aspecten van ‘migranten’: - Het zijn overwegend taalarme kinderen - Ze hebben vaak geen begeleiding of steun van hun ouders - Ze missen dikwijls een degelijke studiemethode - De ouders kennen kansarmoede (laag gezinsinkomen, slechte huisvesting, gebrekkige arbeidssituatie) - Ze hebben te maken met discriminatie - Ze hebben een andere moedertaal - Ze hebben een onzekere toekomst - Er zijn socioculturele en etnisch- culturele factoren - De gezinnen kennen een ander rollen- en opvoedingspatroon - Ze hebben te maken met discriminatie en met racisme Mààr er is wel verbetering op komst (of al aan de gang)!

Bibliografie (bronvermelding) SALMI A, Lesgeven aan Fatima en Ahmed, Leuven, Acco,1996 Google (2009,25) Opgeroepen op 11-2009, van afbeeldingen: http://www.bol.com/nl/p/boeken/lesgeven-aan-fatima-en- ahmed/666812586/index.html http://www.alisalmi.be/ http://www.depers.nl/UserFiles/Image/2008/200811/20081106/school.onder wijs.klas.425.jpg http://www.vkblog.nl/pub/mm/tempest/755/Image/leerlingen%20presentere n.jpg http://weblogs.nrc.nl/discussie/files/0807/schoolkinderen.JPG http://taalschrift.org/img/okt_06.jpg