MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Voorbereiding stelselwijzigingen Transitiebureau en VNG
Dienst Time Out Projecten
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Frie Gerard. Stereotypes  Materiële bijv. werkloosheid  Affectieve of relationele factoren bijv. echtscheiding  Persoonlijke bijv. psychische problemen.
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Algemene feedback bij strategieën vanuit sectoren Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 23 november 2006.
20 en 27 september 2007 Seminar Stedelijk Interieur Eindhoven en Amsterdam De oplossing – Consequent beheren ! Of Consequent beheren - De oplossing ?
Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Kwaliteitszorg als meerwaarde
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Kenmerken kansarmen.
Een pleidooi pro-domo Rien Foulon.
Verzipping van de thuislozen?. 1. Stadslucht maakt vrij  Voor ’80: Thuisloosheid onder de noemer ‘Daklozen’  Vanaf ’80: De VDVO (Vereniging der Vlaamse.
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
“Zoeken naar krachtgerichte hulpverlening in dialoog”
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Thuisbegeleiding en gezinsfunctioneren
Verknopen door verbinden Joris Claes en Itte Van Hecke.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Welzijn Nieuwe Stijl De Leeuwarder aanpak
Kansarmoede Lien Anseele 1BaOC.
Competentiegericht leren vmbo
Voorstelling methodiek ouderintervisie ***** West - Limburg
1 Stand van zaken. Werkgeversaanpak 2 Vanuit 1 loket: Ontzorgen en kwalitatieve dienstverlening aanbieden op diverse gebieden vanuit het concern. Dienstverlening.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Hilde Geudens en Patrick Blondé Namens PPJ Standpunt PPJ t.a.v. Perspectief! Hoorzitting 28 april 2009.
Joods Maatschappelijk Werk TOEKOMST JMW. Uitgangspunten  JMW is verantwoordelijk voor de sociale zorg in Nederland  JMW heeft een specifieke verantwoordelijkheid.
Doel en taak van de hulpverlening
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
Empowerment in de zorg Tine Van Regenmortel en Bienke Janssen
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Leerstijlen KOLB SJM.
Opvoeden.
En wat als het woonzorgcentrum de context wordt
Interactieve Mantelzorgkamer Share&Care
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
V OETBAL ACTIVEERT THUISLOZEN A ball can change the world Helen Blow Evelien Martens – 1BaO AO.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
De Nieuwe Kans Rotterdam.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Resultaatgericht Samenwerken
Opbrengst Themadiner 6 oktober 2016
‘’DOOR MIDDEL VAN EEN CULTUREEL GENOGRAM VAN KRACHTEN EN KWALITEITEN, EEN TIJDSLIJN EN DROMEN VOOR DE TOEKOMST.’’
MEE maakt meedoen mogelijk
Zorgethiek als ethisch perspectief – de goede dingen doen
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
Samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers
Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie
Toekomstige veranderingen:
Armoedebeleid.
Voorstelling kansarmoedeatlas
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Het OCMW van Genk Naar ‘Maatzorg, een methodiek voor het begeleiden van kansarmen’ pg. 75 – 100, van Tine Van Regenmortel.
Kansarmoede in de kleuterschool
het katholiek basisonderwijs
Geïntegreerd breed onthaal
WOONCOACHING.
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
In de vuurlinie van een pos
Naam: Karin Direks & Susanne Dreuw
Transcript van de presentatie:

MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG Tine Van Regenmortel

Inleiding: Maatzorg = een methodiek voor begeleiden van kansarmen Waarom term ‘maatzorg’? Het aanbieden van een zorg op maat = rode draad voor een kwalitatief hulp- of dienstverlening Artikel Aandacht relatie organisatie <-> gebruiker Maatzorg: focus op kwaliteitsproces, niet kwaliteitsproduct

Methodiek Maatzorg: Visie Aspecten: de onderkenning van een belangrijke structurele dimensie bij kansarmoede het multicomplexe karakter van armoede de nood aan aandacht voor de subjectieve en culturele kenmerken van kansarmen de erkenning van een grote heterogeniteit onder kansarmen de noodzaak van het belichten van de positieve krachten en de dynamiek van kansarmen …

Theoretisch kader verbintenisproblematiek CENTRAAL KENMERK bij kansarmen verbintenis = gestoord op diverse vlakken (met zichzelf, anderen, de maatschappij, toekomst) oplossing? => centraal = creëren van een besef van invloed (TOLKFUNCTIE) Thuislozen = personen zonder wezenlijke verbindingen ‘ontankering’ = proces van verlies van contacten, steunpunten etc. OPLOSSING? ‘herankering’ = creëren van positieve bindingen, een geloof in eigen mogelijkheden etc. KORTOM: streven naar kwaliteit is streven naar een zorg op maat en specifiek voor de thuislozenzorg betekent dit ‘een proces van herankeren’.

Praktijkvertaling 5 basisprincipes: POSITIEVE HULPVERLENING Een klimaat waarbij hulpvragen gerespecteerd worden Vertrouwensrelatie Hulpvrager centraal INTEGRALE HULPVERLENING ‘brede bril’ voor ogen aandacht voor verschillende levensdomeinen; voor denken; voor voelen en gedrag; voor verschillende contexten; …

3. HET PARTICIPATIEPRINCIPE visie dat ieder persoon = probleemoplossend wezen dat zelf keuzes maakt (verantwoordelijkheid) 4. GESTRUCUTEERDE HULPVERLENING planmatig werken (maatplan) exploratie van problemen de mogelijkheden van de hulpvrager op verschillende levensdomeinen 5. GECOÖRDINEERDE HULPVERLENING = de uitbouw van een casegebonden overleg, een overleg op maat van de hulpverlener

ONDERZOEK ‘MAATZORG IN DE THUISLOZENZORG’ (DEMEYER, PRINCEN & VAN REGENMORTEL, 1997) Maatzorg toetssteen voor kwaliteit in de thuislozenzorg Vragen: In hoeverre onderschrijven de Vlaamse onthaalcentra het maatzorgconcept? In welke mate wordt maatzorg toegepast? Knelpunten? Naast de stem van de hulpverleners komt ook de stem van de thuislozen aan bod !

Maatzorgpraktijk in de onthaalcentra ! Sterke focus op pos. hulpverlening, andere worden minder gerealiseerd ! POSITIEVE HULPVERLENING warmte, rust en veiligheid bieden tijdelijk huis aanbieden zorgen voor een luisterend oor INTEGRALE HULPVERLENING begeleiding sterk gericht op individu oog hebben voor structurele aspecten HET PARTICIPATIEPRINCIPE deelname aan verschillende huishoudelijke taken GESTRUCTUREERDE HULPVERLENING onderzoek => weinig exploratie van problemen GECOÖRDINEERDE HULPVERLENING = belangrijk voor de continuïteit in de hulpverlening

Knelpunten voor een zorg op maat aan thuislozen Te weinig expliciete aandacht voor deskundigheidsbevordering en kwaliteitsbewaking Problemen met erkenning en subsidiëring van de sector De diversiteit van de doelgroep Het toenemende complexe karakter van hun problematiek met steeds weer nieuwe noden Gebrekkige continuïteit

Besluit onderzoek : De sterkte en uniciteit van thuislozenzorg = aanbieden van warm en veilig ankerpunt. Vanuit deze basis kunnen nog meer impulsen gegeven worden om nieuwe wegen te leren zien en durven inslaan en van waaruit een opstap naar de samenleving mogelijk wordt. Er is een grote dynamiek binnen de thuislozenzorg om het aanbod steeds weer aan te passen aan de nieuwe noden van de hulpvragers !