Peer Tutoring van Allochtonen Project Aanmoedingsfonds 2008-2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
determinanten jeugd & overgewicht
Advertisements

De bedenker van het Daltononderwijs
Herstellen doe je zelf:
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Omgaan met leerstoornissen in het secundair onderwijs
Evaluatie van mentorprojecten
KINDEREN EVALUEREN ZELF GON-BEGELEIDING BEGELEIDING DOVE EN SLECHTHORENDE KINDEREN Jan De Vos ( ) – Onderwijskundig Ontwerpen – Academiejaar
Diversiteitsbeleid binnen het HBO 1 december 2010 Ineke van Halsema
Overzicht recent onderzoek Annemarie van Langen, ITS/RU
Seksuele diversiteit Homoseksualiteit Didactiek gedrags- en maatschappij- wetenschappen Isabel Rots 1.
Anticonceptie.
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Coaching, hefboom voor leiderschapsontwikkeling?
Samenwerking school - voorziening. Vaststellingen Beiden pedagogische opdracht Veel misverstanden en wrijvingen (naast positieve ervaringen) Onduidelijkheid.
Keuze techniek in het (V)MBO Verbetering imago techniek Tussenstand van onderzoeken Bestuursvergadering SIC 19 november 2009.
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Loopbaancentrum Zwolle
Allochtonen in het hoger onderwijs
Beoordelen van docenten loont de moeite!
Allochtone studenten en hun werelden
Peer Tutoring Studenten ondersteunen eerstejaars Apers Katrien en Verdyck Marc, Departement Gezondheidszorg Turnhout.
Wim Schramme - febr Tutoringproject
De rol van de tutor: meer dan lesgeven alleen?!
Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Frankie Schram 1 Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Werken met een webstek Fr. Schram 26/02/2000.
huiswerk IAM competenties
| Ontwikkelingen aangaande het onderwijs binnen de RUG Rectorenseminar 2013 Elmer Sterken.
Dag van het afstudeeronderzoek
Geïntegreerd werken in VZ Vereiste in leerplan p 8, 12, 13, 15, 27, 32, 37, 38, 56, 69, 78 … 1.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Kwaliteitsmeting internationale partnerschappen
E-NABLING E-LEARNING Hoe succesvol is e-learning in het informaticaonderwijs? Bert Zwaneveld.
Samenwerken rond een complexe probleemsituatie kijkend naar ervaringen met VM2 in 20 minuten … Dag van de Beroepskolom 7 oktober 2011 Ed Weijers, senior.
Programma Diversiteit en Anti Discriminatie HBO-I Docentendag 30 maart 2010 Ineke van Halsema.
Cordaid Straatkinderen in Kameroen. Vanuit intentieverklaring NUOVO een projectvoorstellen: Trainen en integreren van straatkinderen in de samenleving.
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
De gezonde school en genotmiddelen
SBB Summercourse, 18 juli Wat is sociaal kapitaal? “Alle mogelijke middelen van mensen uit het netwerk die ter beschikking komen voor een persoon.
‘Van mini-PW naar PW en verder’
REFLECTIE MANTELZORGGESPREK
Taalarmoede = Kansarmoede Een inspiratiegids om taalgericht en taalontwikkelend aan de slag te gaan binnen tutoring 12 mei 2015.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Deze presentatie is bedoeld om een algemeen beeld geven van het doel, de mogelijkheden en het uiterlijk van het ouderportaal. Voor een compleet beeld is.
Coaching week Rotterdam Academy.
Solliciteren: wat wil ik?
Praktijkervaring en reflectie
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Eerste resultaten van een onderzoek onder docenten en leerlingen Implementatie nieuwe centraal examen.
Tutorschap Taal Joke van Balen. Agenda Kennismaking Algemeen tutorschap Pilot Leeuwarden Opdracht Presentatie groepsresultaat Afsluiting.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Doelstellingen Nieuwsbegrip Motiverend begrijpend lezen Uitbreiding van kennis van de wereld Transfer.
Do’s en don’ts in het eerste studiejaar Hermien Miltenburg en studenten.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Eerste resultaten van een onderzoek onder docenten en leerlingen Implementatie nieuwe centraal examen.
Welkom op de informatieavond groep 1-2
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
School in zicht lessen uit vijf jaar werken aan
Studiedag Sociale Netwerken
Nee Zeggen!.
Slecht nieuws meedelen
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
IVV Sint-Vincentius – Gent 11 november 2012
brengt school en ouders dicht bij elkaar
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Transcript van de presentatie:

Peer Tutoring van Allochtonen Project Aanmoedingsfonds

Probleemstelling Aantal ingeschreven allochtone studenten? Belang van het begrip “allochtoon”? 7% (21 studenten) op de totale populatie van de eerste fase van HB is allochtoon (definitie associatie)

Probleemstelling Dropout van allocht. stud. is 1 op 5. Dropout van autocht. stud. is 1 op 8. Het slaagcijfer van allocht. stud. is 1 op 3 Het slaagcijfer van autocht. stud. is nagenoeg 1 op 2.

Doelstelling De dropout van allocht. stud. verminderen. Het slaagcijfer van allocht. stud. verbeteren. Het welbevinden van de allocht. stud. op school merkbaar verhogen. Handleiding voor de andere departementen van de KHLim

Tutors en Tutees HB kiest voor “Peer tutoring van allochtonen”. 11 tutoren, allocht. stud. uit de tweede fase 15 tutees, allocht. stud. uit de eerste fase en autocht. stud. met een B.S.O. opleiding Op vrijwillige basis, niet vergoed

Werking Alle potentiële tutoren stapten in het project. Alle potentiële tutees werden uitgenodigd op een informatievergadering. Matching op basis van eigen voorkeur, studierichting en eventuele familiebanden Vaste teams van 1 tutor en 1 of 2 tutees

Werking Tutoren kregen opdracht zich vooral te richten naar het informeren en het motiveren. Knowledge construction heeft voorlopig een lagere prioriteit. Een ruimere organisatie en een goed ondersteuningsmodel voor het kennistrainerschap is de volgende stap

Werking Alle tutoren en tutees hebben een logboek en een werkmap. Tips voor tutoren: gebaseerd op basis van informatie van Prof. Hilde Van Keer, Vygotski. (vb. scaffolding) Studietips: hoe je moet noteren in de les, hoe je moet herhalen, structureren en instuderen, leren plannen, wilskracht…

Werking Ieder team bleef in contact met de begeleider via en werd regelmatig uitgenodigd een stand van zaken te geven. Er werd naargelang de behoefte één studietip doorgenomen. Vb Blok en examens.

Werking Sociaal-economische status, thuistaal, onderwijstype zijn beslissende factoren in de prestatieverschillen tussen allocht. en autocht. studenten. De situatie blijft ongunstig na correctie naar de drie factoren. Gepaste, maar ook weldoordachte, aandacht voor de culturele dimensie.

Werking Basistekst: “allochtone studenten en hun werelden” o.a. statisch wereldbeeld, groepscultureel denken, indirecte communicatiestijl, loyaliteitsconflicten, verschillen tussen jongens en meisjes Toetsing aan onze allochtone studenten en medewerkers

Werking uitgangspunten voor het zoeken naar geschikte strategieën om de band tussen allochtone leerlingen en de KHLim nauwer aan te halen v.b. Ze zijn opgegroeid in een ‘verticale logica’ en hebben het vaak moeilijk om binnen een ‘horizontale logica’, op voet van gelijkheid, te overleggen en naar compromissen te zoeken.

Voorlopig besluit Het is en blijft een uitdaging. Centraal staat het vertrouwen. De soms nonchalante houding in hun studie is ook merkbaar in onze werking. Een gepaste houding is aangewezen. Werking van de teams is niet verminderd maar veranderd. Het feit dat het niet moeiteloos verloopt wil niet zeggen dat het niet de moeite is.

Pioniers van het project