DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
Advertisements

Inschrijven - stroomdiagram
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
GEDEELD BEROEPSGEHEIM ONDER ARTSEN SYMPOSIUM PROVINCIALE RAAD ANTWERPEN ORDE VAN ARTSEN G. ALBERTYN
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Gelijkenissen.
Wat betekent de FLEX BV voor u ? 4 oktober 2012 Mr (H.) Erik Linssen Mr Astrid C.M. Fokkema-Schute Heemraadssingel CD Rotterdam.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
De rechtsbijstandverzekering, enkele deontologische aspecten Permanente vorming Vlaams pleitgenootschap 16 november 2001.
Zoeken met behulp van life events Joyce Karreman 9 februari 2010.
Hoe lost men een conflict op
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Risico’s en gevaren van techniek
Marleen Marleen is superonzeker. Vorig jaar heeft ze haar profiel gekozen en ze dacht dat ze het toen helemaal goed deed met haar keuze voor cultuur en.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Hoofdstuk 12 Conflicthantering
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Open Universiteit Nederland WFDWFD Anka Ernes Rechtswetenschappen Rechtswetenschappen.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Hoofdstuk 13 Conflicthantering
Ik vroeg God... presentation by Booker
Congres Bedrijfsopvolging
Mediation Visie en werkwijze bij het Juridisch Loket
Herstelrecht in een notendop
Onafhankelijkheid en Loyauteit Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Waardigheid, Kiesheid en Rechtschapenheid Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
BEMIDDELING en RUIMTELIJKE ORDENING
De ondernemersvolmacht
Een vorm van alternatieve geschillenbeslechting
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Bemiddelen voor landbouwbedrijven overname en samenwerken
K OPERSADVIES ZOALS HET HOORT Tine Dujardin Professionals have coaches, amateurs don’t. 1.
De VNG Vrijwilligerspolis
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Juridische en deontologische gevolgen van het werken in associatieverband Meester Walter Gonthier Advocatenkantoor Gonthier-Dhaenens.
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
ONTSLAGREGELEN.nu Gemakkelijk samen het ontslag regelen.
Aan welke eisen moet een iMMO-rapport voldoen
“En bovenal, kleed u in de liefde, dat is de band die u tot een volmaakte eenheid maakt!”
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
Minderjarigen in Integrale jeugdhulp en het burgerlijk en administratief recht: zelfstandige toegang, gratis juridische bijstand, rechtsbijstand Eric Van.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H6. Beperkte rechten H7. De verbintenis in het algemeen H8. Nakoming en niet-nakoming.
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
 Een loodgieter is deskundig in het in bedwang houden van water en stelt een diagnose omtrent waar een lek zich bevindt of waar een onaangename geur.
Diagnoses in het maatschappelijk werk Johan Bastiaensen.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Subsidieregeling opleidingen publieke gezondheidszorg november 2012.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Commercie en recht Hoofdstuk 10 Recht(en). Inhoud 1 Idee: Droom of illusie? 2 Voor wie doet een ondernemer wat hij doet? 3 Waarom ondernemen? 4 Wat heeft.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
Ruzie maken… een vak apart !?
Gedrag in organisaties hoofdstuk X
Financiële rechtmatigheid
EUTHANASIE.
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
Bemiddelen binnen katholiek onderwijs
Bemiddeling bij klachtenbehandeling
Oefening Ik vermijd liever een conflict dan de confrontatie aan te gaan. Als iemand niet denkt zoals mij, zal ik ervoor zorgen dat hij doet zoals ik vind.
“bouwgeschillen oplossen”
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Inschrijven - stroomdiagram
Bemiddelingscommissie
Burgerlijke stand, menselijke keuzes in een digitale wereld
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
Transcript van de presentatie:

DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009

Inleiding Congres in 1999 te Antwerpen –“De notaris en conflicbeheersing” “Wij doen toch al lang aan bemiddeling”

I. Wat is bemiddeling? Bemiddeling is – een methode om conflicten op te lossen –waarbij het de betrokkenen zelf zijn die zelf beslissen en onderhandelen met alkaar –naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is –en waarbij een derde (de bemiddelaar) die meerzijdig partijdig is, de betrokkenen helpt.

I. Wat is bemiddeling? Vernieuwende van bemiddeling –Oplossing wordt niet opgelegd, maar door partijen zelf gevonden –Onderhandelen op basis van belangen ipv standpunten er bestaan meerdere oplossingen die tegemoet komen aan de respectievelijke belangen Win-win –Kans op naleving is groter

II. Stand van zaken in België Aanleiding voor de vernieuwde aandacht De wet van 21 februari 2005 –Art tot 1737 Ger.w. –De federale bemiddelingscommissie –Realisaties

II. Stand van zaken in België Realisaties Tijdelijke erkenningen Definitieve erkenningen Lijst van bemiddelaars Erkenning van vormingsinstanties en vormingen Permanente vorming Gedragscode Sanctiecode

II. Stand van zaken in België Evaluatie Veel enthousiasme, nog te weinig praktijk Begripsverwarring Opsplitsing in 3 categoriën Het spook van de uitvoerbare kracht

III. De notaris-bemiddelaar Notaris maakt deel uit van Justitie: –Curatieve vs preventieve justitie De notaris kreeg een vertrouwensfunctie van de overheid –mits adviesplicht

III. De notaris-bemiddelaar –Notaris als officiële begeleider partijen kiezen de voor hen meest adequate oplossing, die hun volle instemming meedraagt en door hen begrepen wordt de OK is conform de wet, maar ook billijk, evenwichtig en eerlijk alle partijen beschikken over de nodige informatie niemand wordt gedwongen tot OK de akte biedt alle garanties van onbetwistbaarheid en bestendigheid

III. Gelijkenissen notaris en bemiddelaar BEMIDDELING –methode om conflicten op te lossen –betrokkenen zoeken oplossing –voor beiden aanvaardbaar –geholpen door een bemiddelaar (meerzijdig partijdig) NOTARIAAT –officiële begeleider (onpartijdig) –partijen kiezen meest adequate oplossing, die hun instemming meedraagt –en begrepen wordt –de OK is conform de wet, maar ook billijk, evenwichtig en eerlijk

III. Gelijkenissen notaris en bemiddelaar –na onderhandelingen –in aanwezigheid van een onpartijdig tsspersoon –wordt door partijen –tot een overeenkomst gekomen –die zij goedkeuren en begrijpen –en die als doel heeft het conflict/de zaak blijvend op te lossen

III. De verschillen notaris en bemiddelaar Wij zijn gewoon te onderhandelen –zonder veel wetenschappelijke basis geen enkele opleiding in onderhandelingstechnieken Het notariële advies is immers gericht op overeenkomst. –“De notaris bemiddelt, onderhandelt en verzoent. Lukt dit niet, dan zal hij partijen verwijzen naar hun advocaten”

III. Verschillen notaris-bemiddelaar Maar van zodra onderhandelingen gebeuren in een conflictuele context varen veel notarissen echt blind: Hoe met een conflict omgaan? Wat kan ik doen om het conflict in de hand te houden? Wat mag ik niet doen om het conflict te laten escaleren? Hoe behoud ik mijn onpartijdigheid?

III. De notaris-bemiddelaar In die conflictuele context is bemiddeling een hulpmiddel Deze techniek vereist bijzondere opleiding Bemiddeling stelt de notaris in staat het conflict beter te begrijpen en beheren

III. Bemiddeling als basishouding voor elke notaris Vaardigheden aangeleerd als bemiddelaar kunnen ook aangewend worden in niet conflictuele situaties Om zo beter te voldoen aan onze deontologische plichten. –bv. Partijen kiezen de voor hen meest adequate oplossing informeren ipv adviseren –bv. Onpartijdigheid perceptie van onze tussenkomsten is soms anders meerzijdige partijdigheid is een techniek

IV. De notaris en bemiddeling I. Het verlenen van uitvoerbare kracht II. Controle op wettelijkheid III. Controle juridische gevolgen IV. Verplichte notariële tussenkomst

V. Multidisciplinaire samenwerking Als de onderhandelingen te moeilijk worden, raadpleegt de notaris een bemiddelaar (of therapeut). Als de overeenkomst te moeilijk wordt, raadpleegt de bemiddelaar de notaris.

Dank voor uw aandacht Vincent Lesseliers Notaris en Bemiddelaar