H6 werken Paragraaf 5+6+7.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

Hoofdstuk 3: Geld over en tekort
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op
QUIZ Vakantie en verlof
in de bovenbouw van HAVO en VWO
De verdeling van zorg en arbeid in Nederlandse gezinnen.
Havo 4: Werk Hoofdstuk 1: Werken of vrije tijd
HERHALING Reader Werk.
Scholing Werkritme krijgen.
Lesbrief Arbeidsmarkt
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Productiefactor Arbeid
Maatschappijleer 2 Nadya Karim
FourstaR Reïntegratie
T hema’s in deze quiz: Gezin Zorg Arbeid. Thema 1: Verschillen binnen ‘het Nederlandse gezin’
gespannen arbeidsmarkt
Inleiding arbeidsmarkt
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Werkloosheid Nadelen en voordelen.
Markten 1 H1.
ARBEIDSMARKT. BEROEPSBEVOLKING Aanbod van arbeid Werkgelegenhei d* *Bezette arbeidsplaatsen Vraag naar arbeid** **+ vacatures Bedrijfsleven Overheid Werkenden.
Hoofdstuk 6: Werken
Boek 2: Kopen & Werken Hoofdstuk 7: Markten
§3.1 Aanbod van arbeid blz. 24 Aanbod van arbeid 1. Aanbod van Werknemers 2. Aanbod van Zelfstandigen 3. Geregistreerde Werklozen Aanbod van arbeid.
Samenvatting Intro Samenvatting:
Paragraaf 1 Kennen: De verschillen tussen de formele en informele sector Verschillen tussen een individuele en een collectieve arbeidsovereenkomst Welke.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Markten 1 H2.
H6 werken Paragraaf 3+4.
UITLEG PARAGRAAF 4.2 Klas: 2M5.
AANBOD ARBEID IS GROTER DAN DE VRAAG NAAR ARBEID
Vandaag.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 2-4.
4.4 Is alles goed geregeld? Als je een nieuwe baan hebt dan sluit je een contract af met je nieuwe werkgever. Dit heet een arbeidsovereenkomst. Hierin.
Werk Aanbod van arbeid.
5.4 Hoe werk je? De overheid is ook een producent. Ze levert vooral diensten. Bijvoorbeeld: Gezondheidszorg & Onderwijs Een groot gedeelte van de kosten.
8.1 Waarom handel met het buitenland?
Recht H8 Arbeidsovereenkomst Ondernemer.
5.3 Heb je werk? De arbeidsmarkt is het geheel van vraag en aanbod naar werk. De vraag van arbeid komt van werkgevers. Het aanbod komt van de beroepsbevolking.
7.2 Wat doet de overheid voor ons?
Personeel en organisatie
6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 2-4.
Wat voor inkomen heb je & waar blijft je geld?
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
Bijeenkomst 3. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Huiswerk  Hoe is het huiswerk gegaan?
Personeel en organisatie Hoofdstuk 5 Personeel. Inhoud 1 Organisatiestructuur 2 Functieomschrijving 3 Werving en selectie 4 Arbeidsovereenkomst 5 Personeel.
4.1 DE WERKNEMER.
Geen marktmodel, maar een onderhandelingsmodel.
Tijd van burgers en stoommachines 1800 – 1900
Arbeidsmarkt.
Voorbeeld grafiek arbeidsmarkt
Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt.
Arbeidsmarkt GHZ in beeld 6 april 2017
Zwangerschap en arbeid
Welkom Havo 5..
3.1 PRODUCTIE.
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
Voorbeeld Weging Indexcijfers 2011 Weging x indexcijfer Voeding
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Welkom Havo 5..
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom Havo 5..
ARBEIDSMARKT.
Vmbo 2 economie Waarom werken?
De maakindustrie in Midden-Limburg
H3 Hoe kom je aan werk?.
Transcript van de presentatie:

H6 werken Paragraaf 5+6+7

Wat gaan we deze les doen? Arbeidsomstandigheden Arbeidsmotieven Arbeidsmarkt Tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt

Arbeidsomstandigheden Alles wat het werken prettig of minder prettig maakt. Waar gaan arbeidsomstandigheden over: - Veiligheid van de werknemer - Gezondheid van de werknemer - Welzijn van de werknemer  werkgever moet zorgen voor bv: beschermende kleding, goede lucht kwaliteit, etc.

Arbeidsmotieven Waarom werken mensen? De redenen waarom mensen werken noemen we de arbeidsmotieven.  geld te verdienen Onderhouden van sociale contacten Structuur in het dagelijks leven aanbrengen Samenwerken met collega`s Sommige groepen mensen hebben ook bepaalde motieven om bijvoorbeeld maar deeltijd te werken: onderhouden van de kinderen, meer tijd voor het huishouden, etc.  inkomen daalt, en sommige kosten dalen ook. Welke kosten kunnen dalen? Kinderopvang, schoonmaakkosten bijvoorbeeld

Arbeidsmarkt Arbeidsmarkt is het aanbod en de vraag naar arbeid bij elkaar. Wie behoort nu tot het aanbod van arbeid? En wie behoort tot de vraag naar arbeid?

AANBOD op de arbeidsmarkt Aanbod van arbeid = werknemers, je biedt je arbeid aan, aan de werkgever Dit noemen we ook wel de beroepsbevolking: Dit is iedereen die een baan zoekt of heeft voor minimaal12 uur per week en tussen de 15 en 65 jaar oud is. Mensen die niet bij de beroepsbevolking horen: Studenten en scholieren die meer dan twaalf uur per week werken. Je kun niet werken door handicap of ziekte Mensen die thuis het huishouden verzorgen

VRAAG op de arbeidsmarkt Vraag naar arbeid = werkgevers, zij vragen personeel dat in het bedrijf komt werken Dit noemen we ook wel de werkgelegenheid. De werkgelegenheid bestaat uit alle bezette arbeidsplaatsen en alle vacatures. DUS  alle bezette en onbezette arbeidsplaatsen

Werk over en te kort! De arbeidsmarkt is niet altijd in evenwicht. Er is niet altijd evenveel aanbod als vraag naar arbeiders en andersom. We hebben dan te maken met  Krappe arbeidsmarkt Of Ruime arbeidsmarkt

Werk over en te kort! Er is een tekort op de arbeidsmarkt, als de vraag naar arbeidskrachten groter is dan het aanbod van arbeidskrachten. Dit noemen we ook wel een krappe arbeidsmarkt. Dit herken je aan: goede arbeidsvoorwaarden. Er is een overschot op de arbeidsmarkt als het aanbod van arbeidskrachten groter is dan de vraag naar arbeidskrachten. Dit noemen we ook wel een ruime arbeidsmarkt. Dit herken je aan het niet verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.

Aanbod van arbeid Verschillende vormen van aanbod van arbeid: Nul-uren contract Oproepkracht Full time (voltijd) Parttime (deeltijd)

Opdracht Je krijgt een opdracht met 3 artikelen Per artikel worden een aantal vragen gesteld over de stof die zojuist is behandeld. Maakt de opdrachten INDIVIDUEEL, je hebt 10 minuten de tijd!