Geluid Van alles maakt geluid, maar de mens is de enige die alle geluiden kan maken. Van onze oermuziek is vrijwel niks bekent. Het oudste lied (3.200.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Pamela Anderson Met sex uispraken Muziek: Klein.
Advertisements

Het verhaal van de twee keien.
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Naar huis gestuurd met een zak vol luiers
Life in the universe.
Filosofie Op HAVO en VWO.
Pianoles heeft onmiddellijk
IJsje is het zachtste beertje van de hele wereld. Voel maar in het boek!
H 22: Kosten van een duurzaam produktiemiddel (dpm)
“Een reis naar Licht”.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Negerzoen A girl is mine-Elvis Presley
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Het verleden en de toekomst van muziek.
Ckv presentatie Nadia en Nilsa, H4F  Mode met als hoofdonder - werp merken.
Personages Peter Pan Kapitein Haak Tinkelbel De familie Lieveling
Levensvragen Over geluk…..
Welkom Woondebat Haaglanden 2013 Wachten tot het overgaat of zorgen dat het goed komt?
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Dieta Brandsma, neuroloog NKI-AvL 19e AvL symposium
Uit het oog uit het hart
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
Sarah Nickmans Charlotte Verschuere 2Balo B
Tussentijdse evaluatie
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Leerprincipe 4 Zorg voor afwisseling Het gaat er niet om hoe
One Last Tour ’12 ZiggoDome Amsterdam. Sfeerimpressie.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Maya’s 1In houd . 2.de Maya`s. 3.wat voor steden hadden ze?
Oud en wijs.....
Dit digitale prentenboek staat op
Wat heerlijk om een schat te vinden!
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
Meervoudige intelligentie
Interpreteren van data
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
Wouter Mennen & Paul van Ulft
De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.
De kunst van het fouten maken
Vrienden.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Dagelijkse gedachten Muziek : Gene Pitney & Marc Almond: Something’s gotten hold of my heart.
Slot 4Hc.
Enkele proefjes….
Orchies met.....spreuken De orchideeënfamilie is één van de
Volksuniversiteit Zwolle
STELLINGENSPEL.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Iedereen gebruikt social media.
Antwoorden herhalingsopgaven
Dirigeren Wat doet een dirigent?. inhoudsopgave Wie laat ik spelen? Ga ik aftellen? Welke opdrachten kan ik geven? Hoe laat ik ze stoppen?
Onderzoeksvaardigheden 3
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Erfelijkheid.
Begrijpend leesstrategieën, verbanden, signaalwoorden
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Drugs.
Klokkenspel Overeenkomst piano Melodie uitzoeken en instuderen
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Leesvaardig Examentraining.
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Geluid Van alles maakt geluid, maar de mens is de enige die alle geluiden kan maken. Van onze oermuziek is vrijwel niks bekent. Het oudste lied (3.200 jaar oud) is van een kindloze vrouw met haar smeeklied. Het oudste instrument (44.000 jaar oud) is de fluit.   Voor meer informatie kan je de muziekstijlen over de wereld bestuderen. Elke menselijke cultuur heeft een; Vocale muziek Instrumenten Band Dans Octaaf aanwezig Rol in aantonen van gebeurtenissen Rol bij rituelen

Talent? Men denk dat er geen theorie is voor te bepalen of iemand talent heeft voor muziek. Waarschijnlijk heeft de sociale functie voor diegene ermee te maken. Na 6 maanden kunnen baby’s met gemak melodieën horen. Als ze vanaf kleins af aan beïnvloed worden door muziek heeft dit wel dergelijk voordelen op de muzikaliteit van het kind. Ook heeft dit voorbeelden voor de ontwikkeling van de spraak. Zingen werkt het best, omdat baby’s voornamelijk geïnteresseerd zijn daarin. Ze zoeken hiermee contact, doordat je in zang je emoties legt. Muziek heeft ook nog invloed op beweging. Muziek zet namelijk beweging aan. Men denk dat alleen de mens zo een goed ritme gevoel heeft, waar door de mens als enige kan zingen. Door iets met meerdere mensen (marsheren) te doen wordt het ritmegevoel van de mens nog beter. Er ontstaat dan een soort van gezamenlijke kracht. Dit zou wel eens de basis van de muziek van de mens kunnen zijn. Ritme is waarschijnlijk dan ook het kenmerk van de muziek i.p.v. de melodie.

Verband tussen taal en muziek: De laatste tien jaar zien je uit onderzoeken dat emoties in spraak en muziek op dezelfdemanier worden uitgedrukt. Bijvoorbeeld: Woede: hoog tempo, hoge tonen Vreugde: hoog tempo, stijgende tonen Lieflijkheid: traag tempo, dalende tonen Deze overeenkomsten kunnen wijzen op een gemeenschappelijke oorsprong van taal en muziek. Dit is echter niet zeker.

Theorieën: Sommigen denken dat de oorzaak van muzikaliteit ligt bij de seksuele selectie in een ver verleden van de mensheid. Charles Darwin: hij lied zich inspireren door zangvogels: hoe beter de mannetjes zingen, hoe meer succes bij de vrouwtjes. Hij suggereerde dat zoiets ook bij de mens gebeurd zou kunnen zijn. Tenslotte kan muziek de stemming van mensen beïnvloeden.   Geoffrey Miller: hij is het met Darwin eens. Hij heeft nog een ander argument voor deze stelling: “Muziek speelt nog altijd een opvallende rol bij het versieren.” Ook denkt hij dat muziek veel kenmerken heeft die dit gedrag heel erg geschikt maken om een partner op uit te kiezen: Dansen toont lichamelijke gezondheid en kracht. Zang is een goede en oprechte aanwijzing van zelfvertrouwen en status. Ritmische vermogens laten zien dat het brein goed complexe bewegingen uit kan voeren.

Taal en muziek geen verband: Anderen denken dat muziek en taal helemaal niets met elkaar te maken hebben. Steven Pinker zegt dat we kunnen leven zonder muziek, dus als muziek niet meer zou bestaan, zou dat ons leven niet beïnvloeden. Ook zegt hij dat muziek een soort van drugs is die we via het oor tot ons nemen. Hij vind muziek geen taal, maar een technologie.

Dance-evenementen in Nederland: Dance is een echte industrie geworden, waarin veel geld omgaat (bijna 500 miljoen) en goed is voor de werkgelegenheid . Dit komt uit een onderzoek van KPMG. Dance kan niet langer meer als een uit de hand gelopen hobby gezien worden. Sinds het ontstaan van de gabber-house in de jaren 80 is het bezoekersaantal in Nederlandse dance-evenementen sterk toegenomen: 1991: 40.000 bezoekers Vorig jaar: 800.000   De drie grootste evenementen in Nederland zijn: Innercity (43.000 bezoekers) Dance Valley (40.000 bezoekers) Trance Energy ( 30.000 bezoekers) Het bedrijf ID&T is het belangrijkste bedrijf in de sector dance. Het verkoopt jaarlijks 75.000 dance-cd’s, heeft een tijdschrift en een commercieel radiostation.

Veiligheid en bijzondere positie: De veiligheid is de laatste vijf jaar verbeterd en het aantal aanhoudingen gedaald. Er is meestal goed overleg tussen organisatoren, politie, brandweer en overheden. Toch zijn er wel eens meningsverschillen. Vorig jaar moest er bijvoorbeeld een rechter aan te pas komen om het bezoekersaantal te kunnen verhogen tot met vijfduizend. Door het grote aantal buitenlandse bezoekers en de status van Nederlandse DJ’s zorgen voor een bijzondere internationale positie van de Nederlandse dance-industrie.