De historische Jezus….

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Principes over het ontstaan en de overlevering van het Oude Testament
Advertisements

Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
De beroemdste persoon die er is …
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Het dak eraf Marcus21-12.
Wie was Jezus? Deel II Wie was jezus?.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
September 2013 Woord van Leven “We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” 1 Johannes 3,18.
Welkom.
Beste verkochte boek aller tijden?
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Deel 3 Jezus Christus.
Godsdienst 1 1.
De opkomst van het christendom
Het West Romeinse rijk valt uiteen
De opkomst van het christendom
2.5 Goden en heiligen Kenmerk:
De ontwikkeling van Het Christendom..
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
De ontwikkeling van het Christendom
Mattheüs: Jezus de Zoon van Abraham, van David Marcus: Jezus de dienstknecht, de obed-JHWH Lucas: Jezus is de Zoon van Adam Johannes: Jezus is de Zoon.
Johannes 9. 1 En voorbijgaande zag Hij een man, die sedert zijn geboorte blind was. 2.
23 maart 2014 Zoetermeer. Galaten 2 1 Daarna ging ik na verloop van veertien jaar weder naar Jeruzalem met Barnabas en nam ook Titus mede; = na het.
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
"OOK ONS PASCHA IS GESLACHT".
Verpakt.
Rein & onrein ... Handelingen 10:1-48
Europa wordt christelijk
Dopen.
Godsdienst.
Houd jij van reizen?. Reizen Jezus in de tempel Hebben de christenen nog steeds een heilige plek waar God is?!
Het Christendom.
Het Christendom Paragraaf 8.
Pilatus vonnist Jezus ondanks bewezen onschuld
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
Jezus, Mohammed, Mozes en Boeddha
Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet
De Romeinen en het christendom
Verlangens van God.
Woord van Leven Oktober 2009.
Verlangen naar licht.
Christen zijn in de maatschappij Hilversum, 9 november
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Jezus de Galileeër P63-78.
Opkomst van het christendom
DE KLASSIEKE OUDHEID De ontwikkeling van het jodendom en christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten.
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
ALPHA Cursus Wie is Jezus?
Op heterdaad... Johannes
Het evangelie Het Nieuwe Testament begint met de evangeliën van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Deze vier boeken vertellen het verhaal van Jezus. Ieder.
Welkom in de samenkomst
Welkom in deze kerkdienst
Een nieuw geloof: het christendom
Een Christelijke samenleving
Welke religies zijn er in dit gebied ontstaan?
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Matteüs 28:18-20a Iedereen moet erkennen: Christus is Heer 1.
Voetstappen van Geloof © 2013 Nieuwe Testament 1 W IE IS J EZUS C HRISTUS ? Les 1 God de Vader maakte voorbereidingen.
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Thema 2 – les 3 Een nieuw geloof.
§2.3 De opkomst van het christendom
Transcript van de presentatie:

De historische Jezus…

Het evangelie volgens Jezus Christus? Welk beeld van Jezus spreekt uit volgende bijbelpassages? Johannes 8, 12-20 Matteüs 9, 18-34 Marcus 12, 28-34 Lucas 2,41-52

Jezus in 100 woorden… Rebel Tegendraads Licht Waarheid Leven Zoon Leider …

Historische bronnen Er zijn vier historische bronnen, buiten de evangelieën.

1. Flavius Josephus Josephus is een bekende joodse historicus die aan het einde van de eerste eeuw verschillende werken schreef. ‘Nu was er rond die tijd een wijs man, genaamd Jezus [als het tenminste gepast is om hem een man te noemen]. Want hij deed wonderbare dingen en was een leraar van mensen die graag de waarheid aannemen. Vele joden en ook vele heidenen werden door hem aangetrokken. [Deze man was Christus].

2. Tacitus In zijn werk Annales heeft Tacitus het over christenen. De grondlegger van deze groepering identificeert hij als Christus. Tacitus is een Romeinse historicus die de Annales schreef in 116 na Christus. Hij schreef dus ongeveer 80 jaar na Jezus. Christus, de grondlegger van de groepering, had de doodstraf gekregen tijdens de regering van Tiberius, en was veroordeeld door Pontius Pilatus, waardoor het verderfelijke bijgeloof voor even tot staan werd gebracht, waarna het echter opnieuw tot bloei kwam, niet alleen in Judea, waar die ziekte ontstaan was, maar ook in de hoofdstad zelf, …

3. Suetonius Suetonius is minder bekend dan Josephus en Tacitus, maar ook in zijn werk vinden we informatie over Jezus. Hij vertelt dat keizer Claudius (41-54) de joden uit Rome liet verdrijven omdat zij, op instigatie van een zeker ‘Chrestos’ onruststokers waren. Deze mededeling kan erop slaan dat er onder de joden in Rome in verband met een daarin binnendringende verkondiging van christenen dat Jezus de ‘Chrestos’, d.w.z. de Christus is, grote onrust was ontstaan. De keizer zag dit wellicht als een bedreiging voor de orde in Rome.

4. Plinius de Jongere Plinius de Jongere was bevriend met de Romeinse keizer Trajanus. Tijdens zijn regering schreven zij brieven naar elkaar. In een fragment uit een brief van Plinius, gedateerd op omstreeks 111 na Christus, staat een uitspraak over christenen: Zij [de christenen die terechtgesteld zouden worden voor hun geloof] hebben ook verklaard dat hun hele schuld of overtreding slechts hierin bestond: zij waren regelmatig voor de dageraad op een vaste dag bij elkaar gekomen om afwisselend verzen voor elkaar te zingen, ter ere van Christus als aan een god, en ook zich onder ede aan elkaar te verbinden, niet met enig misdadig doel, maar om zich te onthouden van diefstal, roof of overspel… Het is duidelijk dat deze schrijver geen volgeling van Jezus was. Toch is wat hij opschreef in overeenstemming met het Nieuwe Testament.

Flavius Josephus samengevat Jezus= wijs man, leraar; doet wonderbaarlijke dingen Door Pilatus veroordeeld tot het kruis Groep volgelingen worden christenen genoemd

Tacitus samengevat Christenen worden vervolgd Christus is veroordeeld door Pilatus Er is een grote groep volgelingen. (Tacitus= negatief t.o.v. christendom)

Suetonius Maakt geen onderscheid tussen joden en christenen Spreekt over een ‘onruststoker Chrestos’

Plinius de Jongere Christenen vereren ‘Christus als een God’ Is over het algemeen redelijk positief over christenen

Meest geloofwaardig Tacitus of Plinius de Jongere= meest geloofwaardig. Duidelijk geen volgelingen, toch betrouwbare informatie.

Minst geloofwaardig Flavius Josephus = ‘besmette bron’. De zinnen tussen vierkante haken: vermoedelijke toevoegingen van christelijke monniken. Suetonius: zegt te weinig, weet blijkbaar niet echt veel over christenen (verwart ze nog met joden)

Belang van historische bronnen Het feit dat gekende historici uit die tijd over hem schrijven tonen het belang en de invloed aan van Jezus… Bevestigen het bestaan van een man, Christus Bevestigen ontstaan van het christendom Bevestigen de kruisdood onder Pontius Pilatus

Christus in de film… The passion of the Christ The last temptation of Christ Jesus of Montréal Jesus Christ Superstar Life of Brian 5 films, 5 verschillende Jezussen…