Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de Julianaschool
Advertisements

Informatieavond groep 4 5 september 2013
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
Een impressie van een schoolweek in groep 5 t/m 8
Informatieavond groep 3 / 5b september 2013
Welkom op de informatie-avond voor groep 6
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Dalton middelen Op Daltonschool de Kleine Kapitein.
Methode - aanpak Hoe om te gaan met zo veel verschillen in de klas?
Informatieavond groep
Beginnende geletterdheid
Informatieavond 7 september 2011
Informatieavond 30 september 2013
Informatieavond 3 september 2012
Informatieavond 30 augustus De visie Op De Gabrie Mehenschool geloven we in het talent van ieder kind. Pedagogisch We zien de groep als het sociale.
Informatieavond 3 september Programma Welkom Schoolontwikkelingen Hoe ziet een dag bij de kleuters eruit? Methodes groep 1/ 2 en doelen.
Informatieavond 30 augustus 2010
Het smartboard op. Levensgeschiedenis Verwekt: BETT-reis 2002 Gezien tijdens scholenbezoek Sommige erg actief met board/anderen niet. Geboren: november.
r.k. daltonbasisschool 'De Leer '
Zelfstandig werken Groepen 3.
Voorlichtingsavond groep 3
Dinsdag 14 september 2010: introductie-avond Groep 4A: Wendy Simons (ma-di-wo)/ Gertie Boosten (wo-do-vrij) Groep 4B: Myra Mayer (ma-di-wo)/ Susanne Even.
Woensdag 11 september Welkom. woensdag 11 september Welkom.
Informatie- avond groep 6
Ouderavond Jaaroverzicht groep 5
Leesonderwijs in de groepen 1 t/m 8
Infoavond groep 4.
Onze nieuwe rekenmethode
Instructiegroep 3 ouderkring 16 september 2014
Planborden en dag- /weektaken
Info avond CBS De Bargeweide
Op de informatieavond van groep 6
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
Op de informatie avond van groep 5 en 6
Welkom op de informatieavond van groep 7
Welkom in groep 4b informatieavond ‘15-’16
Welkom op de informatieavond Praktische zaken “Kijkje in de groep”
Welkom op de informatie avond voor groep 7
Basisschool Op De Horst
Basisschool Op De Horst
Ouderavond Groep 3 Martine Bol.
Informatieavond groep 3
Welkom op de informatieavond voor groep 3a
Welkom in groep 5. In groep 5 is veel nieuw voor de kinderen.
Ouder-informatieavond Schooljaar
Informatie groep 4 Schooljaar
WELKOM bij de informatie-avond van groep 5.
INFORMATIEAVOND GROEP 6 22 september PROGRAMMA Welkom Voorstellen Dave en Elleke LIO-stage Elleke Start van groep 6 Werkwijze in groep 6 Positieve.
WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND VAN GROEP 3-4. Even voorstellen Op de maandag, dinsdag en vrijdag staat juf Janneke voor de klas. Op woensdag en donderdag.
Wat biedt Leesparade? Complete methode voortgezet technisch lezen.
Mei 2013 Welkom 19.15u: Inloop met koffie/thee 19.30u: Opening en presentatie 19.45u: Vragenronde 20.00u: Presentatie clusters 21.00u: Tips en tops 21.15u:
Informatieavond 21 augustus 2013 Programma:  Voorstellen  Vakken en lesstof:  Huiswerk en toetsen  Weektaak  Diverse zaken en extra activiteiten.
Welkom!. Een voorstellen: Een voorstellen: Even voorstellen.
Voorlichtingsavond groep 8 Schooljaar Welkom Voorstellen Planning.
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
Informatie avond Groep 6 Nellie van Dongen
Info avond cluster 3/4/5/. Agenda Welkom Verdeling binnen het cluster 3/4/5 Zelfstandig werken Planbord Onze (school) Visie Organisatorische aandachtspunten.
Informatieavond groep 8, Kees van den Groenendaal 8.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
 Dinsdag 23 september  Dag indeling  Weektaak  Directe instructie model  Vakgebieden met doelen  Taakspel  Groepsdoorbrekend werken  Tips.
Informatiemorgen schooljaar
Welkom in groep 4 Voorstellen Oudercontact Verjaardagen Nieuwsbrief
Informatiemorgen groep Informatieavond groep
Voorlichtingsavond groep 3
Koersobservatie door leerkrachten van het veranderteam
informatieavond groep 3
Welkom in groep 5 jaarklas. Een korte impressie van: directe instructiemodel het lesrooster. waar wordt bij de lln een beroep opgedaan. de leerstof van.
Leanne Schouten 20 september 2018
Welkom in groep 6/7!.
Transcript van de presentatie:

Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4 Groep 3 en 4...spannend! Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4 Roermond 2009

De pijlers van groep 3 en 4 lezen rekenen spelling schrijven In groep 3 en 4 leggen we de basis voor het leren....... lezen rekenen spelling schrijven

maar ook... samenwerken werkhouding zelfstandigheid

b oo m k f ui c o w ie b z i d t ee p m x oo a aanvankelijk lezen In groep 3 gebruiken we: Letters worden op allerlei manieren aangeleerd: Visueel, auditief, als losse letter en in een woord. Het inslijpen van letters en woorden gebeurt op diverse manieren: Zelf lezen, voorlezen, stempelen, met behulp van de computer, de speel-lees-set en schrijven. De letters worden levend door ze te koppelen aan verschillende activiteiten waarbij ook een beroep wordt gedaan op de creativiteit van het kind. b oo m k f ui c o w ie b z i d t ee p m x oo a

opperste concentratie... technisch lezen Het aanvankelijk lezen gaat over in technisch lezen; in groep 4 gebruiken we hiervoor de methode ‘Estafette’. Technisch lezen gaat puur om de leestechniek. Het automatiseren van het technisch leesproces is een kwestie van veel doen. Op school en ook thuis. Estafette sluit naadloos aan op ‘Velig leren lezen’ en is volledig afgestemd op de nieuwe AVI-niveaus. Vanaf groep 5 wordt de methode als differentiatiemateriaal gebruikt. b oo m De vogel zit in de boom. opperste concentratie...

Wat zit er in de boom? begrijpend lezen Natuurlijk is het zeker zo belangrijk dat we begrijpen wat we lezen. In groep 3 wordt hier al mee begonnen, in groep 4 wordt dit verdiept door middel van de methode ‘Goed Gelezen’ Wat zit er in de boom?

schrijven Schrijven is een zeer complexe handeling. Daarom beginnen we in groep 3 met het schrijven van blokletters, mede als ondersteuning van de leesmethode. Halverwege groep 3 gaan we over in het verbonden schrift. Dit doen we met de methode ‘Schrijven in de basisschool’.

rekenen Bij het rekenen gebruiken we de methode ‘Pluspunt’. Een realistische rekenmethode waarmee de leerkracht veel mogelijkheden heeft voor differentiatie. Als ondersteuning maken we veel gebruik van concreet materiaal. 6 eieren 6-6=...

spelling en taal Zowel in groep 3 als 4 is spelling een speerpunt. In groep 3 is het opgenomen in de methode ‘Veilig Leren Lezen’. In groep 4 worden ‘Taal in Beeld’ en ‘Spelling in beeld’ gebruikt.

directe instructie Om onderwijs op maat te kunnen bieden gebruiken wij het Directe Instructie Model (DIM). De leerkracht start met een heldere instructie en de snelle leerlingen kunnen, na een afcheckronde, meteen aan de slag. De leerkracht heeft nu ruimte voor de leerlingen die meer instructie nodig hebben. Op die manier kunnen we voorkomen dat kinderen afhaken omdat het te snel of te langzaam gaat. Het DIM wordt overigens in alle groepen gebruikt, van groep 1 tot en met 8.

zelfstandig werken Iedere dag zijn er momenten waarop de kinderen zelfstandig aan de slag gaan met een dagtaak. Dit gaat later over in een weektaak. Hierover zijn schoolbreed afspraken gemaakt. De leerkracht werkt in die tijd met kinderen die extra zorg nodig hebben. De kinderen die zelfstandig aan het werk zijn gebruiken een blokje om aan te geven of ze hulp nodig hebben of bijvoorbeeld niet gestoord willen worden. Aan de hand van een werkbrief weten de kinderen wat hun taken zijn.

Verantwoordelijkheid Betrokkenheid Ontwikkeling en zo krijgen onze kernwaarden: Vormgeving en foto’s: Reggie Hamers-Geelen Met dank aan: Marja Wijnen Ivon Hamers Casper Hamers Update september 2010 Veiligheid Verantwoordelijkheid Betrokkenheid Ontwikkeling ... een plek in groep 3 en 4