Schnellbrief Heydrich

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld.
Advertisements

Auschwitz De Duitsers zochten een plek om, zonder dat de Engelsen dit in de gaten kregen, Buna te produceren. IG-Farben gebruik mocht van de SS gebruikmaken.
De eeuw van de Holocaust
WO 2 duurde van 1 september 1939 tot 2 september 1945.
Historische context Duitsland 3
De Tweede Wereldoorlog
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 3 – Verloop – deel 2
Joden vervolging in Nederland
Historisch overzicht Hoofdstuk 4
Nederland tijdens de bezetting
Deze powerpoint is gemaakt door Lisa, Emma, Jordy, Robbe
Par. 3.3 Jodenvervolging.
Nederland Bezet!.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
Wereldoorlogen Kenmerk 41 Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de Joden Les 40 – Terreur en Rassenpolitiek.
Nazi Duitsland 3.4, Führer aan de macht Jippie.
De eeuw van de Holocaust
De Tweede Wereldoorlog
Spreekbeurt door Floor Kölker
Paragraaf 2 Russische revolutie.
De Tweede Wereldoorlog
Oprichting en optreden van de VN
Agressieve politiek van Hitler.
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
Les 1 De wereld staat in brand
Het verzet Van Linde Brunink.
Thijmen Schildmeijer 11 april 2014
Polenaktion In oktober 1938 sturen de Duitsers Poolse Joden uit Duitsland. De Polen willen er slechts 3000 opnemen. Er blijven Joden in niemandsland.
Gemaakt door Mika en Gijs
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
Wereldoorlog II
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog en verder
Historische overzicht: de Tweede Wereldoorlog.
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
1941 Japanse aanval Japanse aanval op grote Amerikaanse marinebasis (Pearl Harbor) Waarom? Om de Amerikaanse vloot uit te schakelen Zodat ze ongestraft.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdstuk II: De Tweede Wereldoorlog
 manier waarop kunstwerken werden gemaakt, veranderde  aardewerk meubels tapijten muziekinstrumenten op grote schaal in fabrieken gemaakt.
H3.3 Nederland tijdens de Duitse bezetting
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Hoofdstuk II: De Tweede Wereldoorlog
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog Par 1A: Oorlog in Europa
Deze oorlog gaan we echt winnen!
De Holocaust.
Hoe Duitsland Europa probeerde over te nemen
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Duitsland had al ruim voor het uitbreken van de oorlog een tactisch plan voor de aanval op Frankrijk klaarliggen! Doel Niet alleen zo snel als mogelijk.
Aanval op Aanval op vliegveld Valkenburg Hongerwinter mobilisatie Operatie Market Garden Proclamatie Koningin Wilhelmina D-day Auschwitz monument.
De Tweede Wereldoorlog
Poort ‘Arbeit macht frei’ gestolen (nrc.nl 3 november 2014)
1935: Rassenwetten van Neurenberg
De Duitse bezetting van Nederland. Nederland was niet klaar voor de oorlog Hoop op respect voor neutraliteit Bezuinigingen op defensie Maar kun je je.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De blokvorming in Oost en West Hoofdstuk 4 de Koude Oorlog.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
Blok 2 Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
Kenmerk 42 De Duitse bezetting van Nederland Les 1 – De Bezetting
DE TWEEDE WERELDOORLOG HOOFDSTUK 4
Wereldoorlogen Kenmerk 41 Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de Joden Les 1 – Terreur en Rassenpolitiek.
Wereldoorlogen en staat en natie
Wereldoorlogen Kenmerken 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43: Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Transcript van de presentatie:

Schnellbrief Heydrich Op 21 september 1939 stuurt Reinhart Heydrich, chef van de SiPo, een Schnellbrief. Maatregelen Joden in Polen: Joden moeten geconcentreerd worden in getto’s. Een Joodse Raad moet gevormd worden in elk getto.

Start Getto’s Grote getto’s werden opgericht: Warschau: Herfst 1940 Lodz: November 1940 Krakau: 1941 De getto’s werden ingesteld als tijdelijke oplossingen.

Getto van Warschau

Getto van Lodz

Getto van Krakau

Redenen start getto’s Redenen voor oprichten van getto’s: Isolatie/segregatie Concentratie Zuiveren samenleving Negatieve invloed samenleving Voorbereiding Endlösung Beheersbaar

Redenen start getto’s De officiële reden: Joden moesten geïsoleerd moesten vanwege ziekten. Die waren ook in het getto door slechte leefomstandigheden.

Alternatieve plannen SS In 1939 komt de SS met het idee om een soort reservaat te vormen bij Lublin. Vergelijkbaar met indianenreservaten in Amerika. Dit zou een reservaat worden voor alleen de Reichsjuden (Rijksjoden).

Alternatieve plannen SS Na de verovering van Frankrijk wordt het Madagaskarplan bedacht. Doel: Europese joden verschepen naar Madagaskar. Probleem: Het plan was onhaalbaar. Duitsers niet de baas op zee en door het gebrek aan schepen logistiek niet haalbaar.

Operatie Barbarossa

Operatie Barbarossa Door de nazi’s gezien als een campagne tegen het joodse bolsjewisme. Nazi’s zagen de Joden als drijvende kracht achter de Russische staat. Rusland moest alleen daarom al verslagen worden. Einsatzgruppen werden meegestuurd om communistische (joodse) mannen te vermoorden.

Operatie Barbarossa Vanaf mei 1941 startten naast de Einsatzgruppen ook de politie en Wehrmacht met het op grote schaal vermoorden van Joden. Nu naast mannen ook vrouwen en kinderen.

Nieuw plan SS Een nieuwe territoriale oplossing. Alle ‘ongewenste elementen’, zowel Joden als Russen, moesten verdreven worden uit het Europese deel van Rusland. Moesten gaan wonen in het Aziatische deel van Rusland achter de Oeral.

Operatie Typhoon

Operatie Typhoon Op 2 oktober 1941 start Operatie Typhoon. Duits offensief om Moskou in handen te krijgen. Indien succesvol zou dit het einde van de oorlog aan het Oostfront zijn. Tevens start van de deportatie van de Reichsjuden naar het oosten. Soviet poster proclaiming, "Let's defend Moscow!"

Lublin Lublin verzoekt Himmler om logistieke redenen om het doden van Joden op grotere schaal te laten plaatsvinden. Een centraal punt in waar Joden gedood moest worden werd ingesteld. Gas werd voorgesteld als middel om Joden te doden.

Lublin Men denkt dat Himmler de voorstellen van Lublin steunde en dat Hitler toestemming gaf. Gevolg: start van de bouw van vernietigingskampen. De eerste vernietigingskampen komen dan ook in de buurt van Lublin. Dit was logistiek handig. Belzec en Sobibor.