De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 2 Russische revolutie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 2 Russische revolutie."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 2 Russische revolutie

2 Eerste Wereldoorlog Plan van Duitsland: Schlieffenplan mislukte.
Frankrijk en Duitsland waren even sterk en zaten vast: Westfront: loopgravenoorlog.

3 Loopgraven:

4

5

6 Oostfront rond 1915: Rusland verliest veel veldslagen omdat:
Te weinig wapens Te weinig voedsel Te weinig medische zorg Slechte legerleiding. Maar wel genoeg soldaten!

7 1917: goed voor de Centralen!
Rusland stopt met de Eerste Wereldoorlog Er is een revolutie in Rusland. De tsaar wordt afgezet, en de nieuwe leider tekent vrede met Duitsland: vrede van Brest-Litowsk

8 1917: slecht voor de Centralen!
VS gaat meedoen aan de kant van de Triple Entente. Duitsland wilde snel van Engeland winnen, en torpedeerde alle schepen die naar GB gingen. Dus ook schepen van de neutrale VS!

9 1918: einde WO 1 Door betere tank van de VS winnen ze de loopgravenoorlog. 11 November 1918: einde WO I. Duitsland heeft verloren

10

11 Ondertussen in Rusland
1917: bevolking was de tsaar beu. Er komt een revolutie. Hiervoor waren 4 redenen: Boeren hadden het slecht, veel armoede. Tsaar wilde geen macht delen. Meer verzet tegen de tsaar Fouten in WO I. (teveel doden)

12 1917: Februari Revolutie. Grote opstand in Petrograd vanwege voedseltekort. 23 februari Tsaar stuurt leger erop af, leger weigert. De tsaar geeft nu op, en treedt af. De Doema kiest een nieuw bestuur: de Voorlopige Regering. Zij beloofde een nieuwe grondwet en verkiezingen. Hierin zitten liberalen en socialisten. Dit is de Februarirevolutie.

13

14 1917: Oktober Revolutie. Volk was nog steeds niet tevreden:
Nog steeds armoede, nog steeds was WO I bezig. Lenin zei: stoppen met de oorlog. Steeds meer mensen geloofden Lenin (Bolsjewieken) Op 25 oktober 1917: Oktoberrevolutie. De Bolsjewieken grijpen de macht.

15

16 Vervolg 1917. Rusland wordt een eenpartijstaat: alleen Bolsjewieken.
Onder leiding van Lenin, Trotski en Stalin. Wilden hun macht niet delen. Nieuwe regering heet: raad van volkscommissarissen. Zij besluiten 2 dingen:

17 2 besluiten Lenin: Vrede met Duitsland tekenen.
Rusland verliest hierdoor wel veel land. Al het land en bedrijven wordt van de staat: Nationalisatie. De staat pikte alles in van de rijke grondbezitters.

18 Engeland en Frankrijk waren boos vanwege de getekende vrede met Duitsland. Ze vielen Rusland aan, maar dat loste niets op. Tsaar werd vermoord. Alle tegenstanders werden door de Tsjeka (geheime politie) opgepakt en vermoord. Kerk werd verboden.

19 einde


Download ppt "Paragraaf 2 Russische revolutie."

Verwante presentaties


Ads door Google