De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 6: The great war.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 6: The great war."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 6: The great war.
Afbeeldingen en aantekeningen.

2 Europa en bondgenootschappen in 1914.

3 De oorzaken. Duitsland voelde zich ingeklemd tussen Frankrijk en Rusland. Zij wilden graag uitbreiden. Frankrijk wilde de Elzas en Lotharingen terug na de verloren oorlog in 1871. Rusland wilde toegang tot de Middellandse zee en de toegang tot de Zwarte zee en wilde dus uitbreiden in de Balkan. CONSTANTE SPANNING TUSSEN DE GROTE STATEN. EEN DRUPPEL ZOU DE EMMER DOEN OVERLOPEN.

4 De aanleiding tot de eerste wereldoorlog.
Op 28 juni 1914 vermoordt een Servische nationalist de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand en zijn vrouw Sophie in Sarajevo.

5 Mobilisatie en oorlogverklaringen.
28 juli 1914 Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog. Duitsland steunt Oostenrijk-Hongarije en Rusland steunt Servië. 1 augustus 1914 Duitsland verklaart Rusland de oorlog. 2 augustus 1914 Duitsland verklaart Frankrijk de oorlog, omdat zij een bondgenoot zijn van Rusland. 4 augustus 1914 Engeland verklaart Duitsland de oorlog vanwege het schenden van de neutraliteit van België. 6 april 1917 Amerika verklaart Duitsland de oorlog omdat door Duitse onderzeeërs er Amerikaanse slachtoffers gevallen waren.

6 Von Schlieffenplan.

7 Waar ging dit fout aan de kant van de Duitsers?
De gok: In Rusland, met weinig industrie en spoorwegen, zou de mobilisatie lang duren. We vechten voorlopig alleen in het westen. Er moesten dus noodgedwongen troepen van het westfront naar het oostfront. De slag in België duurde te lang doordat de Engelsen zich er mee gingen bemoeien.

8 De grote misvatting over oorlog voeren.
Men dacht: Snelle oorlog. Cavalerie zou de doorslag geven. Uiteindelijk: Omgeploegde veldslagen waardoor de paarden wegzakten in de modder. Legers die de veldslagen niet wisten te winnen, dus geen vooruitgang. Veel slachtoffers door gifgas, mitrailleurs, artillerie Met de winter op komst moesten ze zich gaan ingraven. Pas in 1918 toen Amerika erbij kwam, kwam er weer beweging in de fronten.

9 Nieuwe manier van oorlogvoeren.

10 1917: Revolutie in Rusland. Tsaar Nicholas II wordt met zijn gezin geëxecuteerd. De communisten o.l.v. Lenin komen aan de macht.

11 1918: Revolutie in Duitsland.
De Duitse legerleiding verklaart dat ze de keizer niet meer steunen. Keizer Wilhelm II vlucht naar Nederland. Om te kunnen onderhandelen over vrede wordt er haastig een democratische regering opgezet.

12 om uur.

13 1919: Vrede van Versailles. Duitsland moest Elzas en Lotharingen teruggeven aan Frankrijk. Duitsland raakte tijdelijk het Rijnland kwijt aan Frankrijk. Duitsland moest herstelbetalingen doen aan de overwinnaars. Het Rijnland moest gedemilitariseerd worden. Oprichting van de Volkerenbond die moest voorkomen dat er weer een oorlog zou uitbreken. Zelfschikkingsrecht en volkssoevereiniteit: Volkeren mochten zichzelf besturen, een eigen staat stichten.

14 Echte vrede? Amerikaanse politici voorspelden in november 1919:
Over 20 jaar zijn we weer in oorlog. Op 1 september 1939 kregen ze gelijk.

15 Duitsland roert zich. Hoe kwam dit?
Door de herstelbetalingen herstelde de Duitse economie zich niet. Het Duitse volk bleef dus arm. Duitsland voelde zich beledigd door het ‘Dictaat van Versailles’.


Download ppt "Hoofdstuk 6: The great war."

Verwante presentaties


Ads door Google