De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Tweede Wereldoorlog

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Tweede Wereldoorlog"— Transcript van de presentatie:

1 De Tweede Wereldoorlog
Paragraaf 1

2 1918 Eerste Wereldoorlog is voorbij
Duitse keizer vlucht naar Nederland Er komt een nieuwe regering. Duitsland werd nu een republiek: Republiek van Weimar Weinig mensen hadden vertrouwen in deze regering. De regering kreeg overal de schuld van: Verliezen WO I, de economische problemen, en het vredesverdrag.

3 De gevolgen van WO I Vredesverdrag: Vrede van Versailles.
Duitsland kreeg alle schuld van WO I. Door deze vrede moesten ze: Oorlogsschade betalen: herstelbetalingen. Land afstaan Kolonies afstaan Leger mocht maar max soldaten zijn Geen leger in gebied dat grensde aan Frankrijk. De Duitsers hadden geen keus. Ze moesten wel tekenen. Ze noemen het zelf een Diktat.

4 Groepen van Communisten , Nationalisten en democraten ruzieden voor de macht. Republiek van Weimar was een chaos. 1923: Duitsland kon de herstelbetalingen niet meer voldoen. Frankrijk was boos: bezette het Ruhrgebied. Duitsland zei tegen eigen arbeiders: ga maar staken. We betalen jullie lonen wel.

5

6 Economische crisis: Duitsland gaat geld bijdrukken.
Teveel geld bijdrukken: inflatie. Met hetzelfde geld, kan je minder kopen.

7 Geld is niets meer waard!!

8

9

10 1923: meer problemen Hitler probeert in deze chaos een staatsgreep te plegen. Dat mislukt, en hij gaat naar de gevangenis. Daar schrijft hij een boek: Mein kampf.

11 Hulp! Amerika komt helpen, en gaat Duitsland geld lenen om de problemen op te lossen. Herstelbetalingen worden verlaagd. Maar in 1929: 2e crisis: De banken in de VS crashen: Beurskrach. Nu is de hele wereld in crisis.

12 Hoe gebeurt een beurskrach?
Mensen zijn optimistisch, en lenen geld bij banken. Daarmee kopen ze aandelen ( een stukje van een bedrijf) De waarde kan op en neer gaan. Okt 1929: waarde gaat omlaag. Mensen schrikken, en gaan hun aandelen te koop aanbieden. Waarde daalt nog meer. Niemand kan zijn geleende geld nog terugbetalen aan de bank. Banken failliet, mensen zijn spaargeld kwijt. Europa kan geen geld meer lenen. Duitsland moet geleende geld terugbetalen.

13 1929: 6 miljoen werkelozen. De crisis was het ergst in Duitsland.
Mensen waren wanhopig, en gingen geloven in de ideeën van de nationaal-socialisten, met hun leider, Adolf Hitler. Zij wilden 1 sterk volk achter 1 sterke leider. Door propaganda (reclame) werden ze populairder. Mensen gingen op Hitler stemmen, maar hij had nog niet alle macht

14 Rijksdagbrand 27 feb 1933: de Rijksdag vliegt in brand.
Hitler zegt: de communisten gaan aanvallen. De Duitsers zijn zo bang dat ze een wet tekenen, waardoor Hitler “tijdelijk”alle macht krijgt. = machtigingswet Als hij alle macht heeft neemt hij 1 wet aan: alle andere politieke partijen zijn verboden, behalve de NSDAP. Hitler is nu een dictator

15

16 In 1935 vond Hitler het tijd om het Duitse leger te versterken
Volgens het Verdrag van Versailles mocht dit niet. Het leger kreeg tanks , vliegtuigen en schepen , gemaakt door de nieuwe fabrieken. Het Ruhrgebied (onder bestuur van Frankrijk) werd ook weer teruggepakt.

17 Einde paragraaf 1

18 1938 : Duitsland annexeert Oostenrijk
Hitler wil een ‘groot’ duitsland ,waarin alle duitstaligen samen leven. 1938 : Duitsland onderhandelt met Engeland en Frankrijk om een stukje Tsjechoslowakije waar veel duitsers wonen. Hij krijgt zijn zin , maar verovert dan enige maanden later maar het hele land. 1939 Duitsland spreekt met Rusland af om elkaar niet aan te vallen , en valt onder valse voorwendselen Polen binnen.(fall weiss) Rusland valt nu op zijn beurt Finland binnen , maar slaagt er niet in te winnen. De Tweede wereldoorlog is begonnen.

19 De situatie in 1939 Rusland en Duitsland verdelen Polen. Italie sluit een verdrag met Duitsland Frankrijk en Engeland verklaren de AS- strijdkrachten de oorlog. De oorlog begint.

20 Noorwegen en Denemarken worden binnengevallen in april 1940.
Duitsland probeert te voorkomen dat Frankrijk en Engeland deze landen te veel gaan helpen , en zo Duitsland insluiten.

21 Op 10 mei 1940 lanceert Duitsland ‘fall gelb’
De invasie van Frankrijk. Om de Maginot-linie te omgaan besluit Duitsland via de Ardennen in België en via het neutrale Nederland Frankrijk aan te vallen. Nederlandse soldaten proberen nog het land te verdedigen , maar na een bombardement op Rotterdam wordt de Nederlandse regering gedwongen te kapituleren.

22 De ”andere”oorlog. De Nazi’s waren voor raszuiverheid.
Alle niet-ariërs moesten verdwijnen. Joden , gehandicapten en andere rassen werden verscheept naar concentratiekampen , waar ze vaak werden vermoord. Het ideaal was blond met blauwe ogen.

23 Frankrijk wordt verslagen en Duitsland neemt de volgende stap.
Operatie ‘zeeleeuw’ : de invasie van Engeland. De duitse luchtmacht probeert de engelse uit te schakelen , waarna de duitse soldaten met boten een invasie zouden uitvoeren. De luftwaffe faalt , en Engeland blijft vrij.

24 1940 Italië valt Engelse troepen aan in Noord – Afrika
April 1941 Joegoslavië wordt veroverd 1941 Na Duits ingrijpen verovert Italië Griekenland. Juni 1941 besluit Duitsland tot operatie ‘Barbarossa’ : de invasie van de Sovjet Unie.

25 December 1941 Japan , een met Duitsland verbonden land,valt de Amerikaanse vloot aan in Pearl Harbour , Hawaï. Amerika gaat zich vanaf nu bemoeien met de oorlog.

26 1942 : operation “Torch” Een combinatie van Amerikaanse en Engelse troepen Valt Noord Afrika binnen. De Duitsers worden in Stalingrad in rusland verslagen. Ze verliezen ook steeds meer terrein in Afrika.

27 1943 Invasie van Sicilië en Italië door de geallieerden.
In een grote tankslag bij Kursk in Rusland wordt het oostelijke Duitse leger uiteindelijk verslagen. Vele Nederlandse soldaten in Duitse dienst komen hier om.

28 1944 ‘D-day’ , de invasie van frankrijk in normandie.
Geallieerden rukken op tot de grote rivieren , maar worden in Arnhem in september tot staan gebracht.(operatie Market Garden). December 1944 lanceert duitsland nog een laatste wanhopig offensief in de ardennen. Het baat niet meer.Ze worden verslagen.

29 1945 Ingesloten door Russische , Engelse en Amerikaanse legers valt in mei Berlijn.
Hitler pleegt zelfmoord. De overgebleven bevelhebbers tekenen de overgave van Duitsland.

30 Japan weigert zich over te geven in het oosten.
Door de ‘samurai’-mentaliteit vechten de Japanners tot het einde. Door de bombardering van Hiroshima en Nagasaki met nucleaire wapens geeft Japan zich uiteindelijk over op 14 Augustus De tweede wereldoorlog is voorbij……

31 Nederland en de Oorlog Het Nederlandse leger was niet opgewassen tegen het moderne , goed gecoördineerde Duitse leger. De regering onder koningin Wilhelmina moest vluchten naar Engeland. In Nederland moesten alle joden een ster dragen , en werden ze gedeporteerd. Voedsel ging op de ‘bon’ Mannen moesten gaan werken in Duitse fabrieken. Sommigen gingen in het verzet. Anderen gingen in het Duitse leger om te vechten tegen de communisten. Een hele Nederlandse Waffen-SS divisie werd zelfs gevormd. Deze collaborateurs kregen na de oorlog hier enorm spijt van. Een van de beroemdste verhalen is dat van Anne Frank , een gedeporteerd joods meisje. Nederland werd streng bestuurd door de Duitse bezetters. Nederlands-indie werd bezet door de Japanners en de Nederlanders kwamen in kampen.

32 Einde Na de oorlog werd duitsland verdeeld in gebieden die bestuurd werd door de geallieerden. Duitsland kreeg een nieuwe regering , en werd weer óp de been’geholpen. Het gedeelte dat bestuurd werd door Rusland werd een apart land : de DDR , maar dat is een ander verhaal….

33


Download ppt "De Tweede Wereldoorlog"

Verwante presentaties


Ads door Google