De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Tweede Wereldoorlog

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Tweede Wereldoorlog"— Transcript van de presentatie:

1 De Tweede Wereldoorlog
Ruud Wolters 2006

2 De gevolgen van WO 1 Na de vrede van Versailles waren de Duitsers ontevreden. Ze gaven de regering en de Joden de schuld van hun verlies , niet het leger. Door een wereldwijde recessie en het einde van WO1 was Duitsland politiek in chaos. Groepen van Communisten , Nationalisten en democraten ruzieden voor de macht. Uiteindelijk werd de leider van de Nationaal Socialisten in 1933 verkozen tot Rijkskanselier , Dit was Adolf Hitler. De Nationaal Socialisten onder Hitler werden ook wel Nazi’s genoemd.

3 Adolf Hitler voerde veel verbeteringen uit in duitsland.
Hij liet autowegen aanleggen en fabrieken bouwen om de vele werkelozen weer aan het werk te helpen. Elke duitser moest volgens hem een auto rijden kunnen en aan de hele wereld laten zien dat zij een beter volk waren.

4 In 1935 vond Hitler het tijd om het Duitse leger te versterken
Volgens het verdrag van Versailles mocht dit niet. Het leger kreeg tanks , vliegtuigen en schepen , gemaakt door de nieuwe fabrieken. Het Ruhrgebied (onder bestuur van frankrijk) werd ook weer teruggepakt.

5 1938 : Duitsland annexeert Oostenrijk
Hitler wil een ‘groot’ duitsland ,waarin alle duitstaligen samen leven. 1938 : Duitsland onderhandelt met Engeland en Frankrijk om een stukje Tsjechoslowakije waar veel duitsers wonen. Hij krijgt zijn zin , maar verovert dan enige maanden later maar het hele land. 1939 Duitsland spreekt met Rusland af om elkaar niet aan te vallen , en valt onder valse voorwendselen Polen binnen.(fall weiss) Rusland valt nu op zijn beurt Finland binnen , maar slaagt er niet in te winnen. De Tweede wereldoorlog is begonnen.

6 De situatie in 1939 Rusland en Duitsland verdelen Polen. Italie sluit een verdrag met Duitsland Frankrijk en Engeland verklaren de AS-strijdkrachten de oorlog. De oorlog begint.

7 Noorwegen en Denemarken worden binnengevallen in april 1940.
Duitsland probeert te voorkomen dat Frankrijk en Engeland deze landen te veel gaan helpen , en zo Duitsland insluiten.

8 Op 10 mei 1940 lanceert Duitsland ‘fall gelb’
De invasie van Frankrijk. Om de Maginot-linie te omgaan besluit Duitsland via de Ardennen in België en via het neutrale Nederland Frankrijk aan te vallen. Nederlandse soldaten proberen nog het land te verdedigen , maar na een bombardement op Rotterdam wordt de Nederlandse regering gedwongen te kapituleren.

9 De ”andere”oorlog. De Nazi’s waren voor raszuiverheid.
Alle niet-ariërs moesten verdwijnen. Joden , gehandicapten en andere rassen werden verscheept naar concentratiekampen , waar ze vaak werden vermoord. Het ideaal was blond met blauwe ogen.

10 Frankrijk wordt verslagen en Duitsland neemt de volgende stap.
Operatie ‘zeeleeuw’ : de invasie van Engeland. De duitse luchtmacht probeert de engelse uit te schakelen , waarna de duitse soldaten met boten een invasie zouden uitvoeren. De luftwaffe faalt , en Engeland blijft vrij.

11 1940 Italië valt Engelse troepen aan in Noord – Afrika
April 1941 Joegoslavië wordt veroverd 1941 Na Duits ingrijpen verovert Italië Griekenland. Juni 1941 besluit Duitsland tot operatie ‘Barbarossa’ : de invasie van de Sovjet Unie.

12 December 1941 Japan , een met Duitsland verbonden land,valt de Amerikaanse vloot aan in Pearl Harbour , Hawaï. Amerika gaat zich vanaf nu bemoeien met de oorlog.

13 1942 : operation “Torch” Een combinatie van Amerikaanse en Engelse troepen Valt Noord Afrika binnen. De Duitsers worden in Stalingrad in rusland verslagen. Ze verliezen ook steeds meer terrein in Afrika.

14 1943 Invasie van Sicilië en Italië door de geallieerden.
In een grote tankslag bij Kursk in Rusland wordt het oostelijke Duitse leger uiteindelijk verslagen. Vele Nederlandse soldaten in Duitse dienst komen hier om.

15 1944 ‘D-day’ , de invasie van frankrijk in normandie.
Geallieerden rukken op tot de grote rivieren , maar worden in Arnhem in september tot staan gebracht.(operatie Market Garden). December 1944 lanceert duitsland nog een laatste wanhopig offensief in de ardennen. Het baat niet meer.Ze worden verslagen.

16 1945 Ingesloten door Russische , Engelse en Amerikaanse legers valt in mei Berlijn.
Hitler pleegt zelfmoord. De overgebleven bevelhebbers tekenen de overgave van Duitsland.

17 Japan weigert zich over te geven in het oosten.
Door de ‘samurai’-mentaliteit vechten de Japanners tot het einde. Door de bombardering van Hiroshima en Nagasaki met nucleaire wapens geeft Japan zich uiteindelijk over op 14 Augustus De tweede wereldoorlog is voorbij……

18 Nederland en de Oorlog Het Nederlandse leger was niet opgewassen tegen het moderne , goed gecoördineerde Duitse leger. De regering onder koningin Wilhelmina moest vluchten naar Engeland. In Nederland moesten alle joden een ster dragen , en werden ze gedeporteerd. Voedsel ging op de ‘bon’ Mannen moesten gaan werken in Duitse fabrieken. Sommigen gingen in het verzet. Anderen gingen in het Duitse leger om te vechten tegen de communisten. Een hele Nederlandse Waffen-SS divisie werd zelfs gevormd. Deze collaborateurs kregen na de oorlog hier enorm spijt van. Een van de beroemdste verhalen is dat van Anne Frank , een gedeporteerd joods meisje. Nederland werd streng bestuurd door de Duitse bezetters. Nederlands-indie werd bezet door de Japanners en de Nederlanders kwamen in kampen.

19 Einde Na de oorlog werd duitsland verdeeld in gebieden die bestuurd werd door de geallieerden. Duitsland kreeg een nieuwe regering , en werd weer óp de been’geholpen. Het gedeelte dat bestuurd werd door Rusland werd een apart land : de DDR , maar dat is een ander verhaal….

20 Ruud Wolters


Download ppt "De Tweede Wereldoorlog"

Verwante presentaties


Ads door Google