De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 1 De wereld staat in brand

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 1 De wereld staat in brand"— Transcript van de presentatie:

1 Les 1 De wereld staat in brand
Hoofdstuk 5 De 20e eeuw Les 1 De wereld staat in brand

2 Wat leren we in dit hoofdstuk?
1.Het verloop van de Tweede Wereldoorlog. 2.Indonesië verklaart zich onafhankelijk van Nederland. 3.Na WOII breekt er de Koude Oorlog uit tussen het Westen en Rusland. 4.De Verenigde Naties en de Europese Unie worden opgericht om nieuwe oorlogen te voorkomen.

3 Wat ga je deze les leren? In deze les leer je over de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. In WO I was Nederland neutraal. Nederland deed niet mee aan de oorlog. In WO II deed Nederland wel mee. Je leert ook wie Anne Frank was. Is er ook een derde wereldoorlog geweest?

4 Voordat je gaat lezen. Het Achterhuis: .
Het onderduikadres van de familie Frank tijdens de Duitse bezetting De Eerste Wereldoorlog: Vond plaats tussen 1914 en 1918; Duitsland vecht tegen de Geallieerden (Frankrijk, Engeland, Rusland, Italië, België en de VS). De Geallieerden: Groep van landen die samen tegen Duitsland vechten in WO I en WO II. Pearl Harbour: Een haven op Hawaï, waar een grote Amerikaanse vloot lag die in 1941 gebombardeerd werd door Japan. De Tweede Wereldoorlog: Grote oorlog tussen 1939 en 1945.

5 Het Achterhuis is tegenwoordig een museum dat je kunt bezoeken.
Het Achterhuis van Anne Frank Het Achterhuis is tegenwoordig een museum dat je kunt bezoeken.

6 Aanval op Pearl Harbour 7 december 1941
De aanval van Japan op de Amerikaanse vloot op 7 december 1941 zorgde ervoor dat de VS mee ging doen in de Tweede Wereldoorlog.

7 De Eerste Wereldoorlog (WO I)
*Van 1914 tot en met 1918 *Oorlog tussen Duitsland en Frankrijk met zijn bondgenoten. *Ze bevechten elkaar in vooral Noord Frankrijk en België door tegenover elkaar in loopgraven te liggen. Vrede van Versailles, 28 juni 1919, Parijs *Nederland is neutraal *In 1918 verliest Duitsland de oorlog. Bij de Vrede van Versailles (1919) wordt besloten dat Duitsland veel geld moet betalen aan de overwinnaars. Duitsland wordt daardoor zeer arm. Tevens wordt besloten dat Duitsland geen leger meer mag hebben.

8 Europa tijdens WOI 1914 Groen: Geallieerde landen
Rood: Duitsland en bondgenoten Geel: Neutrale landen

9 De Tweede Wereldoorlog (WO II)
*Van 1939 tot en met 1945 *Onder leiding van hun leider Adolf Hitler beginnen de Duitsers landen in Europa te veroveren. Op 5 mei 1945 wordt Nederland door de Geallieerden bevrijd. *Nederland wil weer neutraal blijven. Maar op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. Nederland geeft zich over wanneer Rotterdam wordt plat gebombardeerd. *Door de Japanse aanval op Pearl Harbour wordt Amerika betrokken bij de oorlog. *Op 6 juni 1944 beginnen de Geallieerden een grote aanval op Duitsland in het Franse Normandie (D-Day)

10 Europa tijdens WOII 1941/1942 Rood: Geallieerden en Rusland
Blauw: Duitse Rijk met bezette gebieden Wit: Neutrale landen

11 Hirosjima en Nagasaki In augustus 1945 werpt Amerika 2 atoombommen op de Japanse plaatsen Hiroshima en Nagasaki. Japan geeft zich over en de Tweede Wereldoorlog is voorbij.

12 Een Duits concentratiekamp
Anne Frank Anne Frank was een joods meisje.Tijdens WO II is zij ondergedoken met haar familie. In 1944 werden zij en haar familie door de Duitsers opgepakt. Ze komen in een concentratiekamp te recht, dat alleen haar vader Otto overleeft. Anne Frank heeft tijdens haar onderduiktijd een dagboek bijgehouden dat later in vele talen is vertaald. Een Duits concentratiekamp

13 Maak nu de opdrachten uit je werkboek blz 43.


Download ppt "Les 1 De wereld staat in brand"

Verwante presentaties


Ads door Google