De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven."— Transcript van de presentatie:

1 H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven. Massale aanvallen met bajonetten mislukten en zonder dat iemand extra gebied won.

2 Rusland helpt het oosten
Rusland tekort aan geweren, kogels,voedsel, kleding etc... Hadden veel soldaten die sneuvelden (kannonenvoer) Grote verliezen leidden tot felle kritiek tegen de tsaar. Men wilde dat de tsaar aftradt.

3 In 1914 voegde italie zich tot de geallieerden en men vocht aan hun grens tegen oostenrijk.
Ook in kolonies in Afrika werd er gevochten.

4 Nieuwe technieken Betere geweren en kanonnen.
Groter en zwaardere granaten. Machinegeweer. Gifgas en vlammenwerpers. Gebruik van vliegtuigen. Tanks 1916 Ondanks alle moderne wapens was het niet gelukt om de vijandelijke linies te breken. De strijd in de loopgraven bleef doorgaan.

5 2.2 Een totale oorlog Ondernemers bepaalden zelf wat er geproduceerd werd en lone, prijzen. Fabrieken overschakelden op wapenproductie. TOTALE OORLOG: oorlog waarbij de hele bevolking en alle economische middelen worden ingezet. Vrouwen namen het werk over van mannen -> positief gevolg was dat ze daardoor gelijkwaardiger aan mannen werden( hielp bij de strijd voor kiesrecht)

6 Propaganda en censuur De regering wilde dat het volk 100% achter de oorlog stond. Hoe???? Via de media etc werd er propaganda gedaan om de schuld van de oorlog in de schoenen van de vijand te schuiven. Censuur: de overheid controleert de pers. media mocht niet alles publiceren.

7 2.3 einde WO1 Britse vloot vormde een blokkade voor de Duitse kust.
Gevolg: handelsbelemmering die tekorten veroorzaakte. Pas in 1917 werd de schaarste groter. Blokkade was een belangrijke oorzaak voor de Duitse nederlaag.

8 1917 keerpunt in de oorlog VS besloot mee te doen aan de WO1. (Duitse onderduikboten torpedeerden geallieerde schepen ( VS en NL)) Rusland trok zich terug uit de WO1. De Duitse marine kon niet tegen de Britse oorlogsschepen. 1917 twee revoluties in Rusland.

9 Februari moest de tsaar aftreden.
Oktober grepen de communisten (leider Lenin) de macht. Lenin stopte de strijd tegen de centralen in 1917. In maart 1918 sloten ze een aparte vrede met Duitsland. Rusland verloor grote gebieden aan Duitsland. Communisten (Lenin) werden als verraders gezien. November 1918 trad de Duitse keizer af en vluchtte naar Nederland.

10 Vergeet niet de aantekeningen in jou schrift


Download ppt "H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven."

Verwante presentaties


Ads door Google