De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wereldoorlogen en staat en natie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wereldoorlogen en staat en natie"— Transcript van de presentatie:

1 Wereldoorlogen en staat en natie
Examen herhaling Wereldoorlogen en staat en natie

2 Oorzaken WOI Imperialisme:Duitsland wilde kolonies. Engeland was hier tegen. Frans duits oorlog; frankrijk verliest elzas lotharingen. Door nationalisme wordt duitsland ėėn land. De losse staten hebben dezelfde taal gs etc Turkije verliest de balkanlanden. Bosnie wilt bij servië horen maar Oostenrijk hongarije neemt ze in bezit. Nationalisme: liefde voor eigen volk maar geeft het gevoel dat je beter bent dan andere.

3 Bondgenoten Centralen/ driebond Geallieerden/ triple entente
De bondgenoten beloven elkaar te helpen bij een eventuele oorlog -- militaire hulp-- Duitsland was de machtigste land door industrie, goede economie, groot leger. Ook italie doet dit.

4 Rusland Rusland hielp Servie tegen oostenrijk hongarije omdat ze een weg naar de middellandse zee wilden. Tijdens de oorlog kreeg de tsaar veel kritiek omdat hij veel soldaten stuurde naar de oorlog zonder goede wapens, medicijnen, goede leiders etc. dus veel soldaten sneuvelden. Men wilde dat de tsaar aftrad--> is ook in 1917 gebeurd tijdens de februari revolutie. Oktober revolutie (1917) nemen de communisten de macht. Hun leider was lenin. Lenin doet niet meer mee aan de oorlog en sluit vrede met Duitsland maar verliest gebieden hiermee.

5 Tweefrontenoorlog: duitsland zou tegen frankrijk en rusland in oorlog gaan.
Frans ferdinand werd vermoord in sarajevo de hoofdstad van Bosnie. Dit was een goede smoes om een oorlog te beginnen. Duitsers waren trots om in oorlog te gaan(militarisme). Ze dachten dat het kort zou duren.

6 Totale oorlog De hele bevolking en alle economische middelen werden ingezet voor de oorlog. De WOI hielp vrouwen om gelijkwaardiger te worden. Ze lieten zien dat ze alles konden doen wat vrouwen deden. Dus ook stemrecht. Censuur; pers mocht niet alles publiceren

7 Blokkade Engelse schepen blokeerden de havens van Duitsland.
Handelsbelemmering Duitsland kreeg tekort aan grondstoffen etc. duitse onderzeeboten zonken enkele amerikaanse schepen die neutraal waren. Vanaf dat moment beslist de VS om ook mee te doen in de oorlog(1917).

8 Interbellum: periode tussen de twee oorlogen.
Vrede van versailles: contract waarin staat dat Duitsland de schuld krijgt van de WOI en de straffen zoals herstelbetalingen etc. republiek van weimar democratisch gekozen. Krijgt veel kritiek omdat het slecht gaat in Duitsland. Duitsers vonden het niet eerlijk dat hun alle schuld kregen voor de oorlog. Volkenbond: om vrede te bewaren. VS zelf wordt geen lid omdat het senaat dit niet wilde.

9 Inflatie1923 en beurskrach 1929
1923 duitsland kon herstelbetalingen niet meer aan. Dus frankrijk bezette het rurhgebied. 1929 de beurskrach in de VS met als gevolg een wereldcrisis. Gevolg voor duitsland. Werkloosheid, armoede etc Hitler ziet zijn kans en belooft voor beter tijden. Hij geeft de schuld aan de vrede van versailles en de joden. NL --> aanpassingspolitiek.

10 NSDAP Lebensraum Herbewapening Rassenleer Antsemitisme
Terruer (SS en SA) Geen democratie -> dictatuur mogelijk door de nieuwe wet die Hitler intorduceerde. Alle andere politieke parijen werden verboden. Fascisme; dezelfde ideeën als nationaal socialisme maar geloven niet in de rassenleer.

11 Totalitaire staat De staat beheerst het leven van de burgers( opvoeding, kunst, sport etc) Gelijkschakeling: iedereen op èèn lijn opgeleid worden tot een goede nationaal socialistische burger. Indoctrinatie Geheime politie( gestapo) Neurenbergwetten Kristalnacht

12 WOII 1939-1945 Blitzkrieg op polen
Hitler zegt dat ze aanvallen omdat de "poolse soldaten" eerst hadden aangevallen op de radiostation. Hitler sluit een niet aanvalsverdrag. 1941 valt Hitler de Rusland toch aan (operatie barbarossa) 1944 D day via Frankrijk vallen de VS de Duitsers aan. 1945 hitler pleegt zelfmoord. Holocaust vanaf 1942; doorgangskampen en vernietigingskampen


Download ppt "Wereldoorlogen en staat en natie"

Verwante presentaties


Ads door Google