De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld."— Transcript van de presentatie:

1 Eerste golf van pogroms 1881-1882 (minder dan 100 doden + gewonden/verkrachtingen)
Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld. Vanuit het zuiden begonnen pogroms die noordwaarts gingen. Veel internationaal protest.

2 Eerste golf van pogroms 1881-1882 (minder dan 100 doden + gewonden/verkrachtingen)
Start trek van Joden naar het westen. Ook veel Joden trekken naar de Verenigde Staten.

3 Tweede golf van pogroms 1903-1906 (circa 1200 doden + zelfde aantal gewonden/verkrachtingen)
Joden kregen de schuld van revolutiepogingen tegen de tsaar. Pogroms waren het gevolg.

4 In this print, which appeared after a 1903 pogrom in Kishinev, a "Russian Jew" carries on his back a large bundle labeled "Oppression;" hanging from the bundle are weights labeled "Autocracy," "Robbery," "Cruelty," "Assassination," "Deception," and "Murder." In the background, on the right, a Jewish community burns, while in the upper left corner, President Theodore Roosevelt asks the Emperor of Russia, Nicholas II, "Now that you have peace without, why not remove his burden and have peace within your borders?" Date 1904

5 Derde golf van pogroms 1918-1921 (60
Derde golf van pogroms ( doden + zelfde aantal gewonden/verkrachtingen) Na de Russische Revolutie startte een burgeroorlog. De Oekraïne werd zelfstandig. Gevolg: Veel pogroms uit haat tegen de Joden uit religieuze, economische en politieke redenen. De politieke reden was dat de Joden als pro-sovjets gezien werden.

6

7 Veranderingen in de pogroms
Eerste twee pogroms vooral een bestraffend karakter. In de derde golf van pogroms veranderde het karakter van de pogroms. Meer gericht op systematische slachtpartijen. Enorme toename in het aantal slachtoffers. Karakter van genocide maar zonder plan zoals in de Sjoa.

8 Joodse zelfverdediging
In de tweede en derde golf van pogroms werd er ook verdedigd door de Joden. Tweede golf met name door joodse studenten. Derde golf door joodse soldaten uit het tsaristische leger.

9 Joodse zelfverdedigingsgroep (Odessa, april 1918)

10 Internationaal protest
Vanuit de internationale gemeenschap was er veel protest tegen de Oekraïne. 1919

11 Antisemitische golf in West-Europa (“Golf van de Protocollen”) 1918-1923

12 Hongarije 1920 Opgedeeld en zeer klein na de Eerste Wereldoorlog.
Joden werden bestraft door de Hongaren voor het verlies van de oorlog en met name het verlies aan land.

13 Hongarije 1920 In oktober 1920 werd de eerste wet aangenomen om de emancipatie van Joden te verkleinen. Eerste wet tegen de emancipatie van Joden gericht. Aan de universiteiten werd een numerus clausus ingesteld.

14 Numerus clausus Als er 5% Joden zijn in het land, dan ook 5% van de studenten. Wat betekent dit? Druiste in tegen de emancipatie. Gaf aan dat de Joden geen onderdeel waren van de Hongaarse natie.

15 Waarom de Joden? De Joden waren een perfect object van haat omdat ze als groep groot genoeg waren. Ze waren een minderheid die 5% van de bevolking vormde. Joden waren door emancipatie oververtegenwoordigd in de middenklasse en de hogere klasse. Veel Joden studeerden aan de universiteit. Ook woonden er relatief veel Joden in de steden.

16

17 Protocollen van Zion Vervalsing van de Russische geheime dienst.
Doel: De Joden te beschuldigen van het plannen van het overnemen van de wereld. Het document was een slechte kopie van een Frans boek tegen Napoleon.

18 Protocollen van Zion Ondanks dat het document aantoonbaar een vervalsing was, was het een succes. Westen bang was voor een revolutie zoals in Rusland. De Protocollen zeggen dat Joden van plan zijn door een revolutie de wereld over te nemen. De ideeën van de Protocollen zijn blijven bestaan.

19 Joden in Duitsland ( )

20 Joden in Duitsland In 1933 zijn er 600.000 Joden in Duitsland.
Dat is ongeveer 1% van de bevolking. Tot 1933 succesvolle verdediging tegen de naziretoriek. Joodse propagandaclub die argumenten van de nazi’s weerlegde. Oud-soldaten/oud-officieren van de Eerste Wereldoorlog synagogen en dergelijke.

21

22 Hitler rijkskanselier
In 1933 werd Hitler rijkskanselier. In maart 1933 hadden de nazi’s 44% van de zetels in de Rijksdag. Er waren ongeveer SA en de politie werd genazificeerd. Socialisten/communisten werden gevangen genomen. Start concentratiekamp Dachau tussen 5 maart en 23 maart 1933.

23 Dachau, Duitsland, maart of april 1933

24 Hitler rijkskanselier
In Duitsland werden direct na de benoeming van Hitler Joden aangevallen. Resultaat: Circa zestig doden, honderden gewonden en duizenden gevangen. Wereldwijd (aparte) protesten van socialisten, communisten en Joden.

25 New York City, Hitler Protest Parade, 1933

26 Probleem protesten voor Hitler
Duitsland was zwak. De nazi’s waren net aan de macht. Duitsland had vrijwel geen leger Grote angst voor de buurlanden. Gevolg: Duitsland probeerde wereldwijd de gemoederen tot bedaren te brengen.

27 Maatregelen nazi’s Pogingen het geweld tegen Joden, communisten en socialisten te ontkennen, verkleinen en marginaliseren. Himmler aan in interviews dat Joden en niet-Joden in het nieuwe Duitsland gelijk behandeld zouden worden.

28 Gevolgen protesten De nazi’s wilden de Joden bestraffen voor de protesten van Joden in het buitenland. De SA blokkeerde op 1 april 1933 Duits-joodse winkels gedurende een dag.

29 De gematigde periode

30 De gematigde periode Duitsland geïsoleerd.
Duitsland had een aantal jaren nodig voor opbouw. Speeches van Hitler gingen in deze periode veel over vrede en een vredig Duitsland. In de tussentijd bouwde Duitsland het leger op. In strijd met het Verdrag van Versailles.


Download ppt "Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld."

Verwante presentaties


Ads door Google