De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Auschwitz De Duitsers zochten een plek om, zonder dat de Engelsen dit in de gaten kregen, Buna te produceren. IG-Farben gebruik mocht van de SS gebruikmaken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Auschwitz De Duitsers zochten een plek om, zonder dat de Engelsen dit in de gaten kregen, Buna te produceren. IG-Farben gebruik mocht van de SS gebruikmaken."— Transcript van de presentatie:

1

2 Auschwitz De Duitsers zochten een plek om, zonder dat de Engelsen dit in de gaten kregen, Buna te produceren. IG-Farben gebruik mocht van de SS gebruikmaken van Auschwitzgevangenen voor de productie van Buna.

3 Vernietigingskampen Ook bij Warschau wordt een vernietigingskamp gebouwd: Treblinka. De grote vernietigingskampen ontstaan dus in de buurt van de grote getto’s.

4

5

6 Vernietigingskampen Bij verslechtering van de positie aan het Oostfront ontstaat een logistiek probleem. Alle joden die ongeschikt zijn voor werk kunnen niet naar het oosten gebracht worden.

7 Vernietigingskampen Bij het Oostfront worden voor het eerst mobiele gaskamers in busjes uitgeprobeerd. Dit gebeurde bij het nieuwe kamp Chelmno, vlak bij het getto van Lodz.

8 Auschwitz

9 Auschwitz Auschwitz wordt in het voorjaar van 1940 geopend voor Poolse gevangenen. De Duitsers wilden een vervanger voor olie en rubber hebben. Kunstmatig rubber (Buna) werd geproduceerd door IG-Farben.

10 Auschwitz Operatie Barbarossa zou miljoenen krijgsgevangenen zou opleveren. Deze gevangenen zouden niet in Auschwitz I passen. Een nieuw kamp werd opgericht: Birkenau. In eerste instantie dus als een kamp voor krijgsgevangenen.

11

12

13 Auschwitz De nazi’s hadden een transportprobleem om zoveel Russen naar Auschwitz te krijgen. Probleem voor SS Contract met IG-Farben voor de levering van dwangarbeiders.

14 Auschwitz De SS besluit om Joden in te zetten.
In eerste instantie Joden uit Tsjecho-Slowakije. Auschwitz werd hierdoor in eerste instantie een concentratiekamp. Later pas een vernietigingskamp.

15

16 Wannseeconferentie

17 Wannseeconferentie Conferentie vond plaats nadat de belangrijke beslissingen al genomen waren. Overleg van vooral middenkader ambtenaren onder leiding van Heydrich. Doel: coördineren van de activiteiten van de verschillende geledingen binnen de nazi-organisatie. Vooral randbeslissingen.

18 Wie gaf de order?

19 Wie gaf de order? Op 5 december 1941 wordt de Slag om Moskou door de nazi’s verloren. Keerpunt in de oorlog. Gevolg: Duitse optimisme verdwijnt. De oorlog wel eens verloren zou kunnen worden. Hitler ontsloeg veel verliezende generaals.

20 Wie gaf de order? Na Pearl Harbor verklaart Hitler de oorlog aan de Verenigde Staten op 11 december 1941. Dit tegen het advies van zijn adviseurs in. Op die dag realiseert de Duitse top dat ze diep in de problemen zitten en wellicht gaan verliezen.

21 Wie gaf de order? Er is weinig tijd voor grote plannen en ook weinig tijd om het probleem met de Joden te lossen. De nazi’s hadden een hele grote groep Joden in gevangenschap. De territoriale eindoplossing wordt opgegeven. De moordoplossing wordt uitgebreid.

22 Wie gaf de order? Op 12 december 1941 gaf Hitler vermoedelijk een algemene (indirecte) order voor de vernietiging van het Europese Jodendom.

23 Wie gaf de order? Op 12 december 1941, noteerde Goebbels in zijn dagboek: ‘Wat de Joodse kwestie betreft is de Führer vast besloten schoon schip te maken. De vernietiging van de Joden moet de logische consequentie zijn. In deze kwestie moeten we niet sentimenteel zijn.’

24 Wie gaf de order? Begin 1942 stabiliseert de oorlog aan het Oostfront.
Logistieke en organisatorische redenen zorgen ervoor dat niet direct een start met de vernietiging van de Joden gemaakt wordt.

25 Wie gaf de order? Er bestond een spanning tussen de wens om Joden te doden en om ze in te zetten als goedkope dwangarbeiders in de oorlogsindustrie. De systematische vernietiging van de Joden start in het voorjaar van 1942.

26


Download ppt "Auschwitz De Duitsers zochten een plek om, zonder dat de Engelsen dit in de gaten kregen, Buna te produceren. IG-Farben gebruik mocht van de SS gebruikmaken."

Verwante presentaties


Ads door Google