Bestuurlijke maatregen en GAS in Antwerpen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Criminaliteits- en overlastcijfers Criminaliteits- en Overlastcijfers 2012 •Deel 1: Criminaliteitscijfers 2012 (p. 3) •Deel 2: Overlastcijfers 2012.
Advertisements

1 © Boot Advocaten U heeft een risicovol bedrijf in uw gemeente; wat dan? Alexandra Boot Erik van der Steen Boot Advocaten 2 juli 2012.
Drank- en Horecaverordening Gemeente Vlagtwedde 2014.
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
De strafrechtelijke aspecten van het ‘integratiedecreet’
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
GAS-beleid in Gent PersSalon Stad Gent – 28 maart
Zelfredzaam Actief Preventie Project. Van waar ? Ontstaan vanuit het vormingsluik van ADAM, R&W startend. Reactie op signalen van het Jeugdparket en een.
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Inleiding Bedrijfseenheid Samen Leven
Het auteursrecht van deze presentatie berust bij de uitgever: Brink Boa Services vof, KvK nr Deze presentatie is ter beschikking gesteld op:
Resultaten enquête tuchtwet
Domein horeca De Drank- en Horecawet en lokaal alcoholbeleid; nu en straks Sandra van Ginneken, tijdelijk adviseur DHW.
Jeugdgroepen op straat Naar een integrale aanpak op maat!
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Activiteitenbesluit en geluid
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Samenleving op stoom Reflectie vanuit de bedrijfseenheid Samen leven.
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.
Sancties Brecht Vermeulen Directeur De Mandel. 6 soorten Schrapping uit inschrijvingsregister Vergoeding wegens onderbezetting Ontbinding van de huurovereenkomst.
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Samenvatting.  Tussen 2000 en tijdelijke en 8 permanente hostels opgericht in Utrecht: ◦ Eenvoudige overnachtingsmogelijkheden voor vb verslaafden,
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Over sluiting en sluitingsuren
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
De (T)OR en de bestuurder
Politie ENN DRR|Milieu
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Wet werk en zekerheid stand van zaken Lezing masteropleiding Leiden 10 september 2015.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
Hansenstraat wil uit de vergetelheid….  Doel/aanleiding Leefbaarheid en veiligheid in de wijk vergroten, door een mooier, veiliger en meer sociaal straatbeeld.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Nieuwe regelgeving inzake de (electronische) meldingsplicht van werken Patrick Princen RSZ/0NSS.
Handhavingsbeleid gemeente Landerd Voorbereidende raadsvergadering 11 september 2013.
Monitor Sociaal Kwetsbare Groepen Carolien van den Brink.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Burgers en politie: samen sterk! Evaluatie veiligheidsprojecten Zonaal Veiligheidsplan Hoofdcommissaris Denis Bergmans Korpschef Lokale Politie.
Drank- en Horecawet 10 juni Inhoud De Drank- en Horecawet Regels paracommercie (verplichtingen) en stellingen Regels overige (keuzen) en stellingen.
Uitvoering zero tolerance drugsbeleid. Flexteam Ervaringen flexteam Toenemende vraag om handhaving n.a.v. “successen” Verplaatsing naar drugsgerelateerde.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Bent u van plan een evenement te organiseren in Hoogstraten of één van zijn deelgemeenten? Dan kan u hier terugvinden waar u op moet letten en of u een.
Workshop 5 Leefbaarheid - Onderhoud 14 juni 2016.
Paraaf1 G Algemene voorwaarden en reglementering autocontrole in/uitgang van de Vlaamse Visveiling NV te Zeebrugge/Oostende.
Dienst Wonen - Stad Gent
GAS-OVERLAST GAS – VERKEER
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
AGENDA WOG 15 juli Opening Mededelingen
Lokaal afvalbeleid handhaven: durven en doen
Drank- en Horecawet (DHW)
REGLEMENT OCCASIONELE EVENEMENTEN
Praktijkcase: GAS-verkeer Mechelen studiedag Lamot
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Intergemeentelijke samenwerking GAS
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Transcript van de presentatie:

Bestuurlijke maatregen en GAS in Antwerpen

- I. Bestuurlijke Handhaving : begrip en afdeling - II. De algemene werking van de GAS - Specifieke toepassingen: III. Zoekgedrag naar drugs IV. Het plaatselijk alcoholverbod

I. Bestuurlijke Handhaving

De Afdeling ‘Bestuurlijke Handhaving’ Naam van de afdeling: Bestuurlijke Handhaving’ Maakt deel uit van het stadsbedrijf ‘Samen leven’ Vlag dekt volledig de lading: Core business: bestuurlijk handhaven

Wat is bestuurlijk handhaven? Ruime definitie: Handhaven op bestuurlijk niveau Poging tot gedetailleerdere definitie: “Bestuurlijke handhaving is het geheel van maatregelen die ter beschikking staan van de gemeenten teneinde de openbare orde, rust, gezondheid en veiligheid te waarborgen en openbare overlast te bestrijden, hetzij via administratieve sancties, hetzij via politiemaatregelen.” Heel concreet: maatregelen burgemeester gemeentelijke administratieve sancties

Vroegere bestraffing? - Bestuurlijke maatregelen : reeds toevertrouwd aan de gemeenten in Decreet van 1789: een goede politie verzekeren, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen Verankerd in artikel 135 NGW

Vroegere bestraffing? (2) - Gemeenten bevoegd voor opmaak Gemeentelijk Politiereglement dat regels bevat Echter : Enige sanctioneringsmogelijkheid ligt in het strafrecht  sepot ‘Kleinere’ misdrijven kunnen voor zeer veel overlast zorgen  effect op leefbaarheid in een stad

Artikel 119bis NGW: de gemeenten worden zelf bevoegd om een aantal kleinere misdrijven te bestraffen.  politiereglement wordt bestuurlijk gehandhaafd Praktisch: korte procedure  snelle bestraffing Werklast parketten vermindert

II. De gemeentelijke administratieve sancties

De gemeentelijke Administratieve Sancties Wat? 4 soorten sancties: AGB (administratieve geldboete) maximum 250 EUR ; minderjarigen maximum 125 EUR schorsing van een vergunning intrekken van een vergunning tijdelijke of definitieve sluiting van een inrichting Overlast: Openbare overlast heeft betrekking op, voornamelijk individuele, materiële gedragingen die het harmonieuze verloop van de menselijke activiteiten kunnen verstoren en de levenskwaliteit van de inwoners van een gemeente, een wijk, een straat, kunnen beperken op een manier die de normale druk van het sociale leven overschrijdt. Men kan de openbare overlast beschouwen als lichte vormen van verstoringen van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en zindelijkheid. Criminele overlast : meest objectief. Misdrijven, inbreuken op strafwet. Voorbeelden : diefstal, zakkenrollers, inbraak, beroving, prostitutie, vandalisme, heling en drughandel. ·     Overlast van de openbare orde : in een aantal gevallen juridisch te omschrijven door inbreuken op de strafwet en gemeentelijke verordeningen. In andere gevallen gaat het om een subjectief aanvoelen. Voorbeelden : lawaaioverlast, nachtlawaai, zwerfspuiten, vechtpartijen, ruzies, buurtvervuiling (urine, braaksel en hondenpoep op de stoep). ·     Audiovisuele overlast : louter een subjectief aanvoelen. Het zien en /of horen van normafwijkend gedrag kan gevoelens van onveiligheid oproepen, vb. rondhangen van slonzige gebruikers, irritant en vreemd gedrag … Voor voorbijgangers gaat daarvan vaak een dreiging uit, ook al gebeurt er op dat moment verder niets.  

Procedure Administratieve geldboete (AGB) Voorstel boete Brief met boetevoorstel Uittreksel Codex PV Eventueel: bijlagen Het recht van verdediging wordt steeds gerespecteerd: in brief bij boetevoorstel worden de verweermogelijkheden opgenomen = 15d Hoger dan 62,5 EUR: mogelijkheid tot mondeling verweer = hoorzitting Lager dan 62,5 EUR: schriftelijk verweer

De bemiddeling Samenwerking met Elegast Stad treedt ook op als slachtoffer Verplicht voor minderjarigen Meerderjarigen : standaard als er schade is, afweging maken in andere gevallen Veel positieve resultaten Grote impact op jongeren Resultaten bemiddeling : opkuisen in een park, verontschuldigingsbrief schrijven, schade vergoeden, vrijwilligerswerk in een ziekenhuis enz…

DE BESLISSING:  hierin wordt rekening gehouden met het mogelijke verweer en de al dan niet geslaagde bemiddeling Antwoorden op verweer Bevestigen / annuleren / verminderen boetevoorstel Betalingsverzoek

Weinig hogere beroepen Een gedeelte met bijstand van een raadsman Mogelijkheid tot hoger beroep bij de politierechtbank Weinig hogere beroepen Een gedeelte met bijstand van een raadsman Slechts 708 beroepen op in totaal 60520 opgelegde geldboetes

III. Artikel 329ter: zoeken naar drugs

Drugs en overlast Voorheen klemtoon repressieve aanpak op aanbodzijde drugs Bestuurlijke maatregelen ten aanzien van instellingen gekend voor drugshandel (bijv. artikel 9 bis Drugswet) Drugsoverlast blijft stijgen: Openlijk dealen Drugstoerisme …

De zoektocht naar drugs Zoektocht naar drugs brengt overlast mee voor de buurt: Rondhangen Verhinderen van doorgang Luidruchtige discussies … Effect op leefbaarheid in een buurt Lik-op-stuk beleid nodig voor kopers naast nul- tolerantiebeleid naar verkopers toe

Invoering artikel 329 ter Verbod tot zoeken naar drugs en verbod om overlast veroorzakende handelingen te verrichten die gepaard gaan met het zoeken naar drugs: Rondhangen in straten of op pleinen of in parken of in ruimtes aanpalend aan de openbare ruimte Aanspreken van voorbijgangers Ingaan op tekens van één of meerdere personen die illegale drugs aanbieden of lijken aan te bieden of met hen gesprekken voeren Verhinderen van doorgangen Het voeren van geldhandel op straat Nadrukkelijk aandacht trekken van voetgangers al dan niet drugshandelaars of tussenpersonen door het maken van tekens, gebaren, geluiden Lawaaioverlast door luidruchtige discussie en onenigheid tijdens gemarchandeer

GAS procedure integraal van toepassing - P.V. - opstartbrief met eventuele bijlagen - verweermogelijkheden - gemotiveerde beslissing bij verweer - beroepsmogelijkheid

Door specifieke problematiek is evenwel ook voorzien om in bepaalde gevallen het boetevoorstel te koppelen aan een sociaal traject Wanneer? (Deze prioriteiten zijn pas ingevoerd medio 2011) - recidivisten (zowel drugs als alcoholverbod) die hun woonplaats of vaste verblijfplaats in Antwerpen hebben - jongeren (16 – 25 jaar) met 1 p.v. drugs

Deze personen krijgen aangepaste opstartbrief (voorbeeld op volgende dia) Bemiddelingstraject wordt opgestart

Doelstelling: Vermijden van betaling geldboete door het aangaan van een engagement in een begeleidingsprogramma Werkwijze: uitnodiging voor verkennend gesprek in aanwezigheid van een casemanager opstellen van overeenkomst met begeleidingsafspraken = Sociaal Maatwerk

Voorbeelden sociaal maatwerk: Doorverwijzen naar dagcentrum De Sleutel indien enkel verslavingsproblematiek: Voeren van adviesgesprekken Opvolging door casemanagers van Samen leven Niet alleen werken aan verslaving, maar ook allerlei andere levensdomeinen: huisvesting tewerkstelling dagbesteding administratieve problemen …

Enkele interessante cijfers voor 2011: Aantal p.v. ‘s: 1.389 Aantal unieke overtreders: 728 Aantal overtreders met 1 p.v.: 561 Aantal overtreders meer dan 1 pv: 167 Aantal pv’s ongekende dader: 239

Aantal overtreders met boete: 326 Aantal overtreders met sepo: 122 Aantal overtreders uitgenodigd op bem.: 173

Aantal personen aanwezig op bem.: 77 Aantal personen niet aanwezig op bem.: 96 Aantal personen met afgeronde bem: 68 Aantal overtreders positief afgerond: 32 Aantal overtreders met negatief gevolg; 32 Aantal overtreders lopende bemiddeling: 9

IV. Het Alcoholverbod op en rond het DCP en het K. Astridplein

Alcohol en overlast Probleemstelling: Hardnekkige aanwezigheid van dronken personen die voor alcoholgerelateerde overlast zorgen Waar? De Coninckplein (DCP) Koningin Astridplein

Welke vormen van alcoholgerelateerde overlast? rondhanggedrag werpen van blikjes op het plein roepen naar voorbijgangers lastigvallen van winkeliers en hun klanten agressie ten gevolge van alcoholintoxicatie

Reeds andere maatregelen geprobeerd, zonder voldoende resultaat: enkel tijdelijk en zeer beperkt effect: Gas en bemiddeling Individuele straatverboden

Om aan deze vormen van overlast het hoofd te bieden: Tijdelijk politiereglement van 1 jaar van kracht met ingang van 1 januari 2011 (inmiddels reeds eenmaal verlengd) Het is verboden om alcoholhoudende dranken (gedistilleerde of gegiste dranken al dan niet in gemixte vorm) op de openbare weg/ruimte buiten de terrassen en andere toegelaten plaatsen bestemd voor dit doel te gebruiken. Het bezit van geopende recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten wordt gelijkgesteld met het gebruik beoogd in dit artikel. . Een uitzondering kan worden toegestaan door de burgemeester aan de organisatoren van activiteiten waarbij de inname van een afgebakende zone van de openbare weg/domein voorafgaandelijk werd toegestaan door de burgemeester en/of het college van burgemeester en schepenen. De uitzondering heeft enkel uitwerking binnen de toegestane afbakening van de openbare weg/domein.”

Waar? - De Coninckplein en omliggende straten - Koningin Astridplein Dit reglement is enkel van toepassing in de volgende straten : Van Stralenstraat, Pijlstraat, Rotterdamstraat (van het De Coninckplein tot het kruispunt met de Hollandstraat), Muizenstraat, Lange Beeldekensstraat ( van het De Coninckplein tot het kruispunt met de Dambruggestraat), Van Schoonhovestraat, Van Wezenbeekstraat, Van Arteveldestraat, De Coninckplein, Koningin Astridplein, Dambruggestraat (tussen Muizenstraat en Lange Beeldekensstraat), Gemeentestraat (tussen Van Schoonhovestraat en Van Wezenbeekstraat)

GAS procedure integraal van toepassing P.V. opstartbrief met eventuele bijlagen verweermogelijkheden gemotiveerde beslissing bij verweer beroepsmogelijkheid

Voorwaarde voor sociale trajectbegeleiding Wanneer? - recidivisten (zowel drugs als alcoholverbod) die hun woonplaats of vaste verblijfplaats in Antwerpen hebben

Doelstelling ook hier: Vermijden van betaling geldboete door het aangaan van een engagement in een begeleidingsprogramma Werkwijze: - uitnodiging voor verkennend gesprek - opstellen van overeenkomst met begeleidingsafspraken = Sociaal Maatwerk

Voorbeelden sociaal maatwerk: Opname voor gesprekken in het project AlcoholBLIK, een samenwerking tussen CGG Vagga en vzw Free Clinic Opvolging door casemanagers van Samen leven Niet alleen werken aan verslaving, maar ook allerlei andere levensdomeinen: huisvesting tewerkstelling dagbesteding administratieve problemen …

Enkele interessante cijfers voor 2011: Aantal p.v. ‘s: 2.829 Aantal unieke overtreders: 1.357 Aantal overtreders met 1 p.v.: 1.128 Aantal overtreders meer dan 1 pv: 229 Aantal pv’s ongekende dader: 589

Aantal overtreders met boete: 637 Aantal overtreders met sepo: 329 Aantal overtreders uitgenodigd op bem.: 295

Aantal personen aanwezig op bem.: 121 Aantal personen niet aanwezig op bem.: 172 Aantal personen met afgeronde bem: 103 Aantal overtreders positief afgerond: 85 Aantal overtreders met negatief gevolg; 13 Aantal overtreders lopende bemiddeling: 18

BEDANKT VOOR UW AANDACHT Oliver Ibrahim, jurist Bestuurlijke Handhaving 03.338.65.68