Het. Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Vlaamse Gemeenschapscommissie onder de Loep. België een puzzel.
Advertisements

Het beroep van bedrijfsrevisor. Bevoorrechte partner van alle actoren van het bedrijfsleven: -Ondernemingen -Openbare en private instellingen, non-profitsector.
Kinderbijslag BRC Van zelfsprekendheid naar nieuwe inzichten
Combinatie werk en gezin
Duurzame ontwikkeling Voorontwerp van het federaal plan inzake duurzame ontwikkeling Raadpleging 15/02/2004 – 14/05/2004.
La part des Femmes reste trop faible dans l’action syndicale.   Affiliées : 42 %  Militantes : 28 %  Permanentes : 20 % chiffres au niveau de la Confédération.
Internationale organisaties
Internationale betrekkingen
Scholing Werkritme krijgen.
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
Investeren in sociale mobiliteit en emancipatie
Van harte welkom ! Eddy De Wit Syndicaal vrijgestelde militant.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Arbeiders komen op voor hun rechten.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
DG Appui stratégique Beleidsondersteunende rol  Streven naar kwaliteitsvolle, eerlijke en duurzame sociale zekerheid 3 domeinen :  Geschillen  Regelgeving.
Traditionele Belgische breuklijnen
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Bert De Wel, adviseur studiedienst ACV NME-dag ‘Groene Economie’,
__________________ Prioriteiten __________________________ Het BDF is lid van het EDF ____________________________ Belgian Disability Forum vzw (BDF)
Ontwikkeling van politieke rechten.
Vakbonden.  Een organisatie  Onderhandelen met werkgever (bv. Over loon, vergoedingen, werkuren)  Geven bijstand  Verdediging van mens en arbeid.
DE SPLITSING VAN BELGIE: een bedreiging voor ons recht op gezondheid intal 13 december 2010.
Het ABC van de Vlaamse Onderwijsraad Mia Douterlungne administrateur-generaal.
H6 werken Paragraaf 3+4.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
1.Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen , het Europees jaar in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting 3.Armoede.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
De vierde pijler van de ontwikkelingssamenwerking Daphné Holvoet 1BASWc Academiejaar
Taalgebieden in België
Recht.
Vrijwillige hulpverlening in onze activerende verzorgingsstaat
Draagvlak CAO Niels Jansen 18 juni 2014 Opening door Hans Bo Het belang van collectieve arbeidsvoorwaardenvorming ‘ Mijn stellige overtuiging is dat.
Politiek.
De economische dimensie
Internationalisering kernpunten. internationalisering ► Verbondenheid met de “wereld”.  Via de media  Internet  Satelliet  Via verdragen  Instanties:
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
3.2: Sociale Partners en overheid Sociale partners: werkgevers- en werknemersorganisaties Poldermodel: ‘oplossen van problemen door overleg met de betrokkenen.
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
Culturele verschillen in de zakenwereld tussen Polen en Vlaanderen Thomas Castrel, LEUVEN - 11/7/2014.
Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken Informatie bekomen uit de bevraging van de externe diensten voor preventie en bescherming.
VERENIGDE STATEN De weg naar wereldmacht | Het federale bestuur | The Roaring Twenties.
VAN SCHOOL NAAR WERK(LOOS)? SADANOPDRACHT Isa Fars 1BATP Klas: B3.
Geen marktmodel, maar een onderhandelingsmodel.
Uiterlijke tekenen van godsdienstovertuiging bij openbare besturen
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Presentatie TRANSITIE Onze welvaart van morgen
Piet Van Schuylenbergh
Lokaal Sociaal Beleid.
de tijd van burgers en stoommachines
ACOD Tram – Bus – Metro (TBM)
Les kiezen, politieke stromingen en partijen
Week 1 (les 2) P&O.
Presentatie TRANSITIE Onze welvaart van morgen
8. Sociaal overleg B 8 / 1 BUSINESS ECONOMICS 5/6
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
50 jaar CAO-wet Seminarie FOD Waso Brussel, 28 juni 2018
De Ondernemingsraad.
Toenadering van de PC’s
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
ALGEMENE STAKINGSDAG 13 FEBRUARI 2019.
Klik om verder te lezen.
Transcript van de presentatie:

Het

Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties die representatief zijn voor de werknemerswereld. Het ABVV telde leden in 2004 en is daarmee de tweede grootste vakbond in België. Andere vakbonden: het christelijke ACV en het liberale ACLVB.

Het ABVV, een democratische vakbond Het ABVV streeft naar een sociaal rechtvaardige samenleving. Volgens ABVV is de politieke democratie niet volledig zonder economische en sociale democratie. Het ABVV streeft dit ideaal na vanuit de realiteit: ook onmiddellijke eisen van werknemers moeten gerealiseerd kunnen worden. Het ABVV is een eisende vakbond, volgens het principe: “onderhandelen als het kan, strijden als het moet”.

Pijlers van het ABVV 1. Het ABVV komt op voor de belangen van de werknemers in de bedrijven. 2. Het ABVV komt op voor de belangen van de werknemers in de collectieve onderhandelingen. 3. Het ABVV biedt zijn leden een reeks diensten aan. 4. Het ABVV helpt en komt op voor de werklozen. 5. Het ABVV komt op voor de belangen van de werknemers op federaal en gewestelijk vlak.

1. Belangen van werknemers in bedrijven Werknemers zijn kwetsbare individuen wiens belangen via collectieve vakbondsacties verdedigd worden. Collectieve vakbondsacties via vakbondsafvaardiging, in ondernemingsraden en via het comité voor preventie en bescherming op het werk. KMO’s ontsnappen aan wettelijke regels, vandaar fundamenteel strijdpunt van ABVV: meer economische en sociale democratie.

2. Belangen van werknemers in collectieve onderhandelingen CAO’s behandelen algemene zaken die niet op bedrijfsvlak te regelen zijn. CAO’s worden afgesloten tussen werkgevers- en werknemers vertegenwoordigers in “paritaire comités”. CAO’s gelden ook voor KMO’s: ABVV geeft dus gestalte aan solidariteit met werknemers uit de KMO’s.

3. Diensten voor leden Het ABVV heeft studie-, vormings- en onderzoeksdiensten opgericht. Het organiseert ook syndicale en culturele activiteiten voor de werknemers en hun gezin. –In Vlaanderen: het Instituut voor Vakbondsvorming, de Culturele Centrale, de vzw Welkom, de Werklozenwerking,… –In Wallonië: het Institut Wallon d’Etudes, de Recherches et de Formation, het Centre d’Education Populaire André Genot (CEPAG),… –In Brussel: de Brusselse Culturele Centrale (CCB) en de vzw “Habiter Bruxelles”.

4. Hulp voor werklozen Het ABVV is ook een uitbetalingsinstelling van werkloosheidsuitkeringen. Elke gewestelijke afdeling van het ABVV hanteert een efficiënte, snelle dienstverlening. Iedere gewestelijke afdeling van het ABVV heeft een Dienst Sociaal recht.

5. Belangen van werknemers op federaal en gewestelijk vlak Via overlegmechanismen en d.m.v. acties weegt het ABVV op het beleid op alle gezagsniveaus. Het ABVV is een van de belangrijkste actoren van het interprofessioneel overleg. Om de twee jaar wordt een IPA afgesloten.

Structuur Het ABVV bestaat uit: –7 Vakcentrales –3 Intergewestelijken –18 Gewestelijke afdelingen

De vakcentrales Arbeiders privésector: –De Algemene Centrale (AC) –De Centrale der Metaalindustrie van België (CMB) –De Belgische Transportarbeidsbond (BTB) –De Centrale van de Voeding-Horeca-Diensten Bedienden privésector: –De Bond der Bedienden, Technici en Kaders van België (BBTK) Openbare diensten: –De Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD

De intergewestelijke centrales Vlaamse Intergewestelijke ABVV Interregionale Wallonne de la FGTB Interregionale FGTB Bruxelles/ABVV Intergewestelijke Brussel

De leidinggevende instanties

Federaal Congres = de algemene vergadering van het ABVV. Federaal Comité = het algemeen bestuur van het ABVV. Federaal Bureau = de algemene leiding van het ABVV. Federaal Secretariaat = de dagelijkse leiding van het ABVV.