Hgj 2011 1 Bon biní Informatie-bijeenkomst: Toelatingsprocedure.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Advertisements

Welkom bij de voorlichting over het voortgezet onderwijs
Inhoud •Algemene info •Quiz •Mogelijkheid tot stellen van vragen.
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Informatieavond groep 8
Op naar groep 8! Entreetoets Groep 7.
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
Keuzevoorlichting klas 2 OPDC VMBO/HAVO
Presentatie Procedure naar het VO
Overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs 27 oktober 2008
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Hartelijk welkom op de informatie avond voor het voortgezet onderwijs
Informatie avond groep 8
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Welkom.
Het ontwikkelingsperspectief
BOVO procedure
Welkom. Welkom Even voorstellen: De heer Drs. C.H.M. Bentlage Teamleider HAVO / VWO.
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Centraal Examen op ‘t Aletta 2013 HAVO 5 & Vwo 6.
Voorlichtingsavond VWO 6 16/9/2013. Programma Onderwijstijd Profielwerkstuk Schoolexamen P.T.A. Voortgang Begeleiding Het centraal examen.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
Informatieavond VO 13 september 2010.
Euh…, hoe gaat dat eigenlijk met het VO en die adviezen...?
WELKOM OP PLEINCOLLEGE NUENEN
Welkom op deze INFORMATIEAVOND
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Het werken met portfolio
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Met groep 8 op weg naar de brugklas
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Ouderavond groep
Welkom gndjfgnfnggdgsg.
van schooladvies tot inschrijving
Op naar het VO BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets
Informatieavond.
Informatie avond groep 8A
WELKOM INFORMATIEAVOND GROEP 8. - Opening - vakken groep 8 - huiswerk/mededelingen klik hierhier - Cito eindtoets / aanmelding VO - Schooladvies/Voortgezet.
Traject schooladvies Overzicht groep 7:
ontdek wat jij kunt bereiken
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
De niveaus. De niveaus Advies van de basisschool Werkhouding, huiswerkhouding en zelfstandigheid van het kind Intelligentie en leerprestaties van het.
Naar het Voortgezet Onderwijs Voorlichtingsavond
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
ZijActief Koningslust
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
POVO groep 7 en 8 Helma en Jorien.
Het Voortgezet Onderwijs
Welkom op de ouderavond van de groepen 4
Informatieavond groep
Voorlichting traject Voortgezet Onderwijs Groep 8
Naar het voortgezet onderwijs
GROEP 8.
Ouder- en leerlingavond voortgezet onderwijs 8 oktober 2015.
Welkom op de informatieavond van groep 7/8. De avond zal bestaan uit 3 onderdelen:  Groep 7/8  Kamp  Voortgezet Onderwijs.
Welkom op de informatieavond van groep 6/7/8. De avond zal bestaan uit 2 onderdelen:  Groep 6/7 en 7/8  Voortgezet Onderwijs.
De Buut voortgezet onderwijs groep 8
Naar het Voortgezet Onderwijs
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Ouder- en leerlingavond voortgezet onderwijs
Transcript van de presentatie:

hgj Bon biní Informatie-bijeenkomst: Toelatingsprocedure

hgj /7/14 De toelatingsprocedure is bestemd voor alle leerlingen van groep 8 die naar het voortgezet onderwijs moeten, hetzij VSBO of HAVO Toelatingsprocedure

hgj /7/14 Enkele afspraken vooraf: De informatie is algemeen. U kunt mij onderbreken i.v.m. toelichtende vragen. Het kan gebeuren dat een vraag later op de avond beantwoord wordt. Discussie kan aan het einde van de algemene informatie gevoerd worden.

hgj /7/14 Mogelijkheden na groep 8 HAV O VSBO AGO Groep 8 HAVO = Hoger Algemeen Vormend Onderwijs V.S.B.O. = Voorbereidend Secundair BeroepsOnderwijs A.G.O = ArbeidsGericht Onderwijs HAVO groep 8VSBO AGO

hgj /7/14 Schoolbesturen beheren scholen (DOS, EBG, FSHP, RKCSB, SOZDA, SCONS, VPCO) Elk schoolbestuur kan eigen regels en voorwaarden stellen.

hgj /7/14 De schoolbesturen hebben onderling afspraken gemaakt, die van toepassing zijn op alle leerlingen van groep 8. Ook zijn er afspraken gemaakt met het Expertisecentrum voor Toetsen en Examens (E.T.E.)

hgj /7/14 De afspraken hebben betrekking op: 1.De bestandsgegevens 2.Het onderwijskundig rapport 3.Het advies 4.De toets 5.De toelatingscommissie 6.De aanmelding en inschrijving

hgj /7/14 Per eind februari moet de school de personalia van de leerling inleveren, o.a: - naam, geboortedatum, adres, etc. Ook moet de school invullen: - eventuele leerstoornissen - of er sprake is van slechtziendheid - de taal die gebruikt wordt bij de afname van het rekenwerk. Bestandsgegevens

hgj /7/14 Conform de wet: Dient de schoolleider een rapport op te stellen over elke leerling van groep 8, die naar het voortgezet onderwijs moet. Onderwijskundig rapport

hgj /7/14 Er zijn exemplaren van het rapport: 1.op de school waar het kind nu zit. 2.de ouder krijgt een exemplaar. 3.het schoolbestuur ontvangt ook een exemplaar 4.de toelatingscommissie ook. 5.de school voor voortgezet onderwijs krijgt ook een exemplaar. Onderwijskundig rapport

hgj /7/14 De inhoud van het onderwijskundig rapport  personalia van de leerling  leerprestaties  interesse van het kind  sociaal-emotioneel functioneren  werkhouding  gedrag  verzuim en te laat  vaardigheden van het kind

hgj /7/14 HAVO VSBO Groep 8  HAVO  VSBO  ouder heeft geen voorkeur de voorkeur van de ouder voor:  HAVO  VSBO  kind heeft geen voorkeur de voorkeur van het kind voor: In het onderwijskundig rapport wordt ingevuld:

hgj /7/14 In het onderwijskundig rapport wordt voor elke leerling in de maand april een advies gegeven.

hgj /7/14 de leerling over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om een bepaald schooltype met succes af te ronden. Hoe wordt het advies in het onderwijskundig rapport bepaald? De informatie waarover de school beschikt, geeft aan, dat:

hgj /7/14 Het onderwijskundig rapport Uiterlijk 8 april ontvangt de ouder een kopie van het onderwijskundig rapport waarin het advies is verwerkt. Samen met het rapport ontvangt de ouder: Een brief met het advies voor de leerling Een brief om aan te geven of hij/zij akkoord gaat met het advies; Een brief met informatie over gratis schooltransport Een lijst met namen van alle HAVO- en VSBO-scholen en Een formulier om de schoolkeuze in te vullen ( 3 HAVO en 3 VSBO-scholen)

hgj /7/14 Wat kan de ouder doen na ontvangst van het onderwijskundig rapport en het advies? 1.Akkoord gaan, brief ondertekenen en retourneren. 2.Akkoord gaan, brief ondertekenen en toch een gesprek aanvragen. 3.Niet akkoord gaan, niet tekenen en een gesprek aanvragen met de schoolleiding. 4.Na het gesprek kunt u alsnog akkoord gaan en tekenen of uw bezwaar schriftelijk indienen bij de schoolleiding.

hgj /7/14 De toets wordt afgenomen in de maand mei. De afname-dagen zijn: mei (eerste week) – 12 mei (tweede week) Het werk bestaat uit: 1. rekenen 2. taal: Papiamentu en Nederlands Ingeval een leerling één of meer onderdelen van de toets mist, kan die een reservewerk maken op een centrale locatie. De toets

hgj /7/14 Rekenen: De taal: Vooraf kiest de school de taal waarin het werk wordt gemaakt hetzij Nederlands of Papiamentu. De opgaven hebben betrekking op : Getallen en Bewerking; Verhoudingen, breuken en procenten; Meten, tijd en geld. De leerlingen krijgen toetsboekjes met de opgaven. Op antwoordbladen kunnen ze hun antwoord met potlood aangeven.

hgj /7/14 De talen Het werk voor Nederlands en Papiamentu bestaat uit: - Begrijpend lezen - Woordenschat - Spelling De oefeningen staan in toetsboekjes en de leerling krijgt een antwoordblad en een potlood om zijn antwoord aan te geven.

hgj /7/14 De antwoordbladen: 1.Dagelijks levert de school zowel de toetsboekjes als de antwoordbladen in bij het schoolbestuur. 2. Het schoolbestuur stuurt de antwoordbladen door naar het Expertisecentrum voor Toetsen en Examens (E.T.E.), de centrale locatie waar de antwoordbladen digitaal worden nagekeken. 3. Dus: de school kijkt het werk niet na.

hgj /7/14 Het eindresultaat: De verwijzing naar het HAVO wordt bepaald: Door het resultaat van de toets en het advies verwerkt in het onderwijskundig rapport: 1.Als het resultaat van de toets (Havo) en het advies (HAVO) overeenkomen is het eindresultaat toelaatbaar tot HAVO. 2.Als het resultaat van de toets en het advies niet overeenkomen, beslist een toelatingscommissie. In deze gevallen gelden vastgestelde criteria.

hgj Het eindresultaat: De verwijzing naar het VSBO wordt bepaald: Door het resultaat van de toets en het advies verwerkt in het onderwijskundig rapport: 1.Als het resultaat van de toets (VSBO) en het advies (VSBO) overeenkomen is het eindresultaat toelaatbaar tot VSBO. 2.Als het resultaat van de toets en het advies niet overeenkomen, beslist een toelatingscommissie. In deze gevallen gelden vastgestelde criteria.

hgj Het eindresultaat: De verwijzing naar het AGO is afhankelijk van : -De leeftijd van de leerling -Het resultaat van een test afgelegd bij de VerwijzingsCommissie -Voldoen aan vastgestelde criteria. -Het resultaat van de toets (AGO) en het advies (AGO) overeenkomen is het eindresultaat toelaatbaar tot AGO -Als het resultaat van de toets en het advies niet overeenkomen, beslist een toelatingscommissie. In deze gevallen gelden vastgestelde criteria.

hgj /7/14 Enkele aandachtspunten Ouders moeten in april een schoolkeuze maken: Uit de lijst met scholen voor basisvorming dient de ouder 3 HAVO en 3 VSBO-scholen te kiezen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met transport naar en van school.

hgj /7/14 Als uw kind in aanmerking wil komen voor schooltransport dient het aan de gestelde voorwaarden te voldoen. Voor informatie omtrent de voorwaarden, kunt u contact opnemen met Servisio Asuntunan di Enseñansa (S.A.E.), tel.: of Enkele aandachtspunten

hgj /7/14 Enkele aandachtspunten De schoolleider meldt het kind aan op de school die de eerste keuze is van de ouders. De ouders dienen het kind in te schrijven en de andere zaken verder af te handelen.

hgj /7/14 Tegemoetkoming studiekosten Afhankelijk van het inkomen van de ouders:  financiert de S.S.C.de studie aan een HAVO- school.  voor het V.S.B.O. bestaat de mogelijkheid om van overheidswege subsidie te ontvangen voor het boekengeld.

hgj Vragen

hgj /7/14 Bedankt voor uw aandacht!

hgj /7/14 wel thuis!