Beton: van vroeger tot nu

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De eerste wereldoorlog
Advertisements

De tijdsband Door de eeuwen heen….
De Bouw Hoogste Brug Van de Ter Wereld.
4.3 De cultuur van het Rijk.
Impressies over de bouw van de hoogste brug van de wereld
De Poldertoren Het mooiste gebouw van Nederland!!.
Het ontstaan van de aarde (2)
Carthago.
Godsdienst en wetenschap
DE WATERSNOOD.
Kennis maken Regels Wat gaan we doen? Meelezen elke keer
Gemaakt door:Tijn Schreuder
Winkelcentrum De Meent
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
Stadswandeling (1) Wandeling in Zevenbergen (gemeente Moerdijk)
Een presentatie van Raslen,Jelmer,Jamal,Afsaneh,Leon en Ritchie
Paragraaf 2.4 Griekse kunst.
De Eiffeltoren en de Mona Lisa
Eerste halte – Rocroi - in 1555 laat Hendrik II de ster van Rocroi bouwen. Indrukwekkende muren met kantelen die 5 bolwerken met elkaar verbinden met.
Op bezoek bij BETONSON.
Heksen in de Middeleeuwen
Het Millau viaduct Paris - Barcelona.
Godsdienst 1 1.
Paragraaf 4.5 Indonesië wordt onafhankelijk.
De opkomst van het christendom
Verlag van hidde en daniel
Sedimentatie.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Wij doen onze presentatie over het boeddhisme.
gemaakt door: Eshan-joshua & Priya
Paragraaf 11 De Japanse bezetting.
Paragraaf 3.5 Pompeii.
Paragraaf 2.3 Aan de oevers van de Nijl
2000 X (1,06) 3 = 2.382; = 1.882; X (1,06) 2 = 2.114,65; 2.114, = 3.114,65 (PER 1/1 2006); 3.114,65 X (1,05) 3 = € 3.605,60.
Hoofdstuk 2 W.O II.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Gemaakt door Mila en Luuk
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
*Ella en Nienke* *6a abbs podium*
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
met 'n bus bij 't bezoekerscentrum wordt je losgelaten en dan wordt gezegd dat je over twee uur terug moet zijn.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
De Romeinen en het christendom
Mijn museum Gemaakt door Xander.
Blob simon.
Evolutie of Schepping Bijbel
4 en 5 mei Dodenherdenking Bevrijdingsdag.
Paragraaf 2.3 Amerika vóór Columbus.
Nederland neutraal en België betrokken
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
De Pyramide van Cheops. De Pyramide van Cheops.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
Paragraaf 3.5 Griekse kunst.
Paragraaf 1.3 Geen vaste woonplaats.
Herinneringskamp Westerbork
Demonstratie sedimentatie
Techniek uitje 17 maart 2015 SBO het tangram. Prokal stoomtechniek bv We zijn bij de stoomtechniek geweest en we hebben geleerd wat stoom kan produceren.
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee. cementvoegenbakstenenglasramen Leien dakarduin.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Architectuur.
Bouwkundige voorzieningen
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
GESCHIEDENIS VAN DE BRUG
De tijden..
Bruggen.
Reizen naar de MYSTERIES Uit het verleden POWERPOINT.
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee.
De Romeinse bouwkunst.
Transcript van de presentatie:

Beton: van vroeger tot nu

De oude Grieken Veel bouwwerken van de Grieken zijn niet meer dan ruïnes.

Maar een aantal staan toch mooi na twee eeuwen nog steeds overeind Maar een aantal staan toch mooi na twee eeuwen nog steeds overeind. Zoals de Parthenon op Acropolis in Athene. Oude Grieken - ± 450 voor Christus

Van de Romeinen zijn er zelfs nog veel meer intact gebleven. Zoals bijv. het Colosseum in Rome. ± 1e eeuw na Christus - Romeinen

Sommige oude bouwwerken zijn goed bewaard gebleven, andere niet Sommige oude bouwwerken zijn goed bewaard gebleven, andere niet. Hoe komt dat?

Het beton van de Romeinen had een zelfherstellende werking.

Alleen wisten ze dat toen nog niet! De oude Egyptenaren gebruikten een voorloper van beton: zand met gips als bindmiddel. Gips lost na het verharden nog steeds op in water. Met als gevolg: het bouwwerk spoelt langzaam weg. De Romeinen gebruikten zand met kalk als bindmiddel: veel sterker, en een zelfherstellende werking! Alleen wisten ze dat toen nog niet! Bij scheurtjes komt de overgebleven kalk weer in aanraking met water en kan het alsnog reageren tot beton. Het Romeinse beton was weliswaar niet zo sterk als ons hedendaagse beton, maar bevatte veel kalk als bindmiddel en dat blijkt zelfherstellend te werken. Gebouwen uit die tijd scheuren dus wel, maar storten niet in. Minder sterk dan het beton van nu, en er is veel verloren gegaan door het wegspoelen van het materiaal. Minder sterk dan het beton van nu, maar wel zelfherstellend!

Beton van nu Beton is na de Romeinse tijd eeuwenlang vergeten als bouwmateriaal. Halverwege de 18e eeuw kwam het pas weer terug.

Samenstelling van beton: Hoofdbestanddelen zijn: Zand en/of grind Cement Water Gemengd in een bepaalde verhouding Vervolgens worden er allerlei hulpstoffen aan toegevoegd om bepaalde eigenschappen van het beton te verkrijgen.

Is het maken van beton alleen een kwestie van mengen en dan klaar? Er komt véél meer bij kijken. Daar gaan jullie wat meer over leren in deze lessenserie.

Zéér belangrijk : de constructie Drie bedrijven voor rechter om balkondrama Maastricht Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht gaat drie bedrijven vervolgen voor het balkondrama, dat drie jaar geleden het leven eiste van twee bewoners van een appartementencomplex in Maastricht. Bij het ongeval braken in april 2003 enkele balkons van een pas gebouwd complex af. De aannemer, de constructeur en de ontwerper van de balkons aan de Patio Sevilla in Maastricht wordt dood door schuld ten laste gelegd. 30 augustus 2006 Bron: Zibb.nl/bouw

Tacoma bridge - United States Geopend: 1 juli 1940 Ingestort: 7 november 1940

Er zijn verschillende manieren van bouwen: storten op de locatie of systeembouw

Of met een raamwerk van beton

Hoe dan ook, het opruimen blijft een flinke klus!

Vooral als het gewapend beton is!

Enkele indrukwekkende projecten:

De eerste grote betonnen dam: Hooverdam in de Verenigde Staten. ± 1930 gebouwd Hoogte van de wand: 221,4 meter, dikte onderaan: 200 meter, dikte bovenin: 15 meter Volume beton: 3,33* 109 dm³ (liter) Bouwperiode: 20 april 1931 - 1 maart 1936 Bouwkosten: $49 miljoen (tegenwoordige bouwkosten $676 miljoen) Hoogte dam: 221,40 meter (tweede hoogste dam in de VS) Dikte damwand: 15 meter aan de top, uitlopend tot 200 meter aan de voet Volume beton: 3,33 miljoen m3

Betondorp - Amsterdam Net na de eerste wereldoorlog was er grote woningnood. Er moest snel en goedkoop gebouwd worden. Er werd gekozen voor beton. ± 1923 Zoals de naam doet vermoeden zijn de 900 huizen van de buurt gebouwd van beton. Voor dit materiaal was gekozen omdat het goedkoop was en omdat er dan minder bouwvakkers nodig waren. Na de Eerste Wereldoorlog was de woningnood in Amsterdam hoog. Ook waren de bouwmaterialen duur en was het moeilijk bouwvakkers te vinden. Keppler bedacht toen iets nieuws: bouwen met beton. Goedkoop en weinig arbeidsintensief.

Oosterscheldekering - Zeeland Zie op de eerste foto de verhoudingen……… Voor elke pijler was 7000 kubieke meter beton nodig. De bouw van een zo’n kolos nam bijna 1,5 jaar in beslag. Om de twee weken begon men met de bouw van een nieuwe pijler. Zo doende was men altijd aan dertig pijlers tegelijk bezig. Het vergde een enorme organisering en planning om de enorme en complexe bouwwerken op tijd af te krijgen. Het dok kan dan ook makkelijk beschreven worden als een grote betonfabriek, waarin tussen maart 1979 en 1983 450.000 kubieke meter beton werd verwerkt. 65 pijlers: elke pijler bevat 7,0 * 106 dm³ beton en weegt 18.000 ton. Start bouw in 1979, in bedrijf 1986

De hoogste betonnen pijler is 343 meter, dus deze brug is zelfs hoger Viaduct – Millau, Frankrijk De hoogste betonnen pijler is 343 meter, dus deze brug is zelfs hoger dan de Eiffeltoren!!!

Allernieuwste ontwikkeling : zelfherstellend beton - Miharabrug, Japan Extra dun wegdek door het gebruik van buigbaar, licht en zelfherstellend beton. In 2005 is op het Japanse eiland Hokkaido de Mihara-brug geopend. De brug bezit een extra dun wegdek uit buigbaar beton van vijf centimeter dik. Het beton is 40 % lichter dan gewoon beton en heeft een verwachte levensduur van honderd jaar. Het nieuwe beton lijkt op gewoon beton, maar is 500 keer beter bestand tegen scheuren. 2005

Beton eenvoudig en saai? Dubai - hotel