OPEN THERAPEUTICUM LEUVEN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Wat is Pipo+ PIPO (pies en poep) is een polikliniek speciaal voor kinderen vanaf vijf jaar met plas- en/of poepproblemen. De + betekent dat het gaat om.
Het Evangelisch Begeleidingscentrum
CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
“In balans” met sociale netwerken
Special Education Professionals Eline Delcour en Tom Reynaert SEP Kenya.
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Handelingsgericht werken en de IB
Workshop Handelingsgericht werken
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Hoe ontstond dit initiatief ?
Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
De Meridiaan naar de toekomst. Welkom 1. De organisatie 2. Gelijke tijden 3. Continurooster.
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Eerstelijnspsychologische functie Poperinge-Ieper-Diksmuide.
Ontwikkelingsgericht SAMEN werken
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
  Droogbed (+) cursus.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
PROGRAMMA WORKSHOP Wie zijn wij en wat doen we: (30 minuten)
Begeleiding van kinderen met zorg
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
CBE: Centra voor Basiseducatie
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
Taakherschikking Functie en positie behandelend verpleegkundigen
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Begeleidingsplannen GGZ
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Begeleiding door de SPV
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Ondersteuning bij leven met een beperking
Kernprocessen van de Act methodiek
Sarah Bal & Marlies Tierens, Universiteit Gent
1 Sociaal werk: voor of met de patiënt? Vlaams Patiëntenplatform vzw 14 oktober 2010.
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 30 november 2011.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
De VOA en schuldhulpverlening
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Zorgen in de basisschool
Netwerk coördinatoren VZ
Voortijdig schoolverlaten
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
SPIJBELEN Samenwerking CLB – huisarts WG leerplicht GO!
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Pleegzorg voor volwassenen in Vlaams- Brabant en Brussel Info en aanmeldingen: tel/ 016/
Reflectiedag Verenigingen voor Verkeersveiligheid, Komimo 15/06/2010 Wat na een verkeersongeval? door Astrid Rubbens, Rondpunt.
Methodiek: Plancyclus
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
ViaVia Info-presentatie
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Hoe houden / krijgen we jongeren met forse problematiek op school?
Studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen
SCHOOL & ZIEKZIJN vzw Afdeling Brussel - Vlaams Brabant
Transcript van de presentatie:

OPEN THERAPEUTICUM LEUVEN

INHOUD INSPIRATIE MAANDENLANGE VOORBEREIDINGEN MISSIE VISIE DE 3 PEILERS VAN HET ‘OTL’ OTL-jeugd: therapie en onderwijs OTL-directe omgeving: ondersteuning en advies FASEN IN HET BEHANDELINGSPROCES GRONDVISIE DOELSTELLINGEN INTERDISCIPLINAIRE GROEPSPRAKTIJK INFORMATIE EN VORMING HET OTL-TEAM SPONSORING GEZOCHT PRAKTISCHE INLICHTINGEN

1. INSPIRATIE Het initiatief voor dit project is gegroeid uit eigen ervaring en bewogenheid van Annemie Schueremans. Twee jaar geleden kreeg Annemies zoon een zwaar verkeersongeval. Haar zoektocht naar aangepaste therapie en onderwijs toonde aan dat de nood van jonge verkeersslachtoffers hoog was. Van daaruit kwam de gedrevenheid om voor die doelgroep een therapeuticum op te starten waar alle therapievormen op één plek gecombineerd worden en onderwijs op maat geboden wordt vanuit het kind / de jongere. Naarmate het project groeide en er van verschillende kanten respons kwam op dit project constateerden we dat er evenzeer nood was aan een therapeuticum waar ook de directe omgeving (ouders, gezin, vriendenkring van verkeersslachtoffers) terecht kan voor diverse therapievormen.

2. MAANDENLANGE VOORBEREIDINGEN zoektocht naar sponsoring en fondsen bekendmaking bij alle betrokken instanties en leggen van heel wat belangrijke contacten verbouwen van een pand (breek- en bouwwerken, schilderen, kuisen, zoeken naar goedkoop meubilair,…) aantrekken van therapeuten en leerkrachten hulp zoeken voor secretariaatswerk, het vastleggen van de intakeprocedure, het ontwikkelen van een website, logo, reklamepaneel,...

3. MISSIE Reïntegratie van jonge verkeersslachtoffers, personen met een NAH en hun directe omgeving door middel van aangepaste therapie en onderwijs op maat. Het OTL wil de jonge verkeersslachtoffers: * Helpen in de bewustwording van hun mogelijkheden en beperkingen * Begeleiden in hun verdere herstelproces OTL streeft naar maximale kansen voor elk verkeersslachtoffer: * Oog voor de individuele noden * Therapie en onderwijs op maat * Helpen verantwoorde keuzes te maken ivm studierichting of arbeidstraject * Directe omgeving ondersteunen in dit proces (psychologisch, sociaal, juridisch,...) OTL wil zich ontwikkelen tot een expertisecentrum voor verkeerslachtoffers/personen met NAH en hun directe omgeving.

4. VISIE Het emancipatorisch model Het bio-psycho-sociale model: “Mensen zijn een complex van lichaam en geest dat interacteert met de sociale en fysieke omgeving waarin het zich begeeft.”

5. DE 3 PEILERS VAN HET ‘OTL’ OTL-jeugd: therapeutisch begeleidingscentrum voor jonge verkeersslachtoffers en directe omgeving. Open therapeuticum: interdisciplinaire groepspraktijk Informatie en vorming

6. OTL-jeugd: therapie en onderwijs Therapeutisch centrum voor jonge verkeersslachtoffers: DOEL: je weer goed voelen thuis, bij je vrienden, in je omgeving en op school. VOOR WIE: als je na een ongeval problemen hebt om terug aan te sluiten bij je vorige school en/of nog therapie nodig hebt. Het is de bedoeling om de periode tussen het ontslag uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum en de terugkeer naar school te overbruggen. WAT: therapie voor kinderen en jongeren onderwijs voor jongeren (+12j) in modules, alles onder 1 dak. Naast klassieke therapieën vind je in het OTL ook ondersteunende therapieën en onderwijs op maat. HOE: Via een verkennend gesprek met arts / pedagoog gaan we samen op zoek naar maximaal herstel. Zij stellen samen met jou en je ouders een plan op waar onderwijs en therapie op elkaar afgestemd zijn. Het onderwijs houdt rekening met jouw sterke kanten. We zoeken naar de manier waarop jij het best leert met aandacht voor leer- en geheugenproblemen.

7. OTL-directe omgeving ONDERSTEUNING VAN DE DIRECTE OMGEVING Het OTL- team biedt begeleiding bij het omgaan met de mogelijke gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen. Ook is er de mogelijkheid om extra psychologische ondersteuning te krijgen in het aanvaardingsproces, bij trauma- of rouwverwerking. Als er een kloof is tussen de verwachtingen van de ouders en de mogelijkheden van het kind bieden wij ondersteuning en inzicht. Als wij zelf niets meer kunnen bieden voor het kind, zoeken wij samen naar een vervolg-zorgtraject en willen wij blijven ondersteunen in het aanvaardingsproces. ADVIES Onafhankelijk verzekeringsconsulent Onafhankelijk juriste voor al uw juridische vragen

8. FASEN IN HET BEHANDELINGSPROCES Intake bij arts/orthopedagoog Therapie: Analyse van de hulpvraag, probleemanalyse (miv diagnostiek of verzamelen van diagnostische gegevens) en indicatiestelling. Op basis van deze gegevens wordt in overleg met het multidisciplinaire team een individueel handelingsplan uitgewerkt. Start zorgtraject op maat Onderwijs: Contact opnemen met thuisschool, CLB, ziekenhuisschool,... Er wordt een onderwijstraject voorgesteld dat rekening houdt met de wensen, mogelijkheden en beperkingen van het kind. Evaluatie op regelmatige basis

9. GRONDVISIE Grondvisie: het 4P-model Eerste periode: voor het ongeval Tweede periode: het ongeval en de gevolgen Derde periode: nazorg, omgevingszorg en reïntegratie Grondvisie: het 4P-model Perceptie Passie Perspectieven Project

10. DOELSTELLINGEN Cliënt (en eventueel zijn of haar omgeving) heeft op cognitief niveau zicht op de aard en het ontstaan van de klachten. De cliënt heeft zicht op wat hij met zijn verder leven wil en kan verantwoorde keuzes maken op studie- en werkgebied. Fysisch en psychisch welbevinden van de cliënt verbeteren. De traumatische ervaringen hebben een plaats gekregen. De cliënt heeft opnieuw zijn sociale netwerk opgebouwd /uitgebouwd. De client wordt zich meer bewust van zijn mogelijkheden en beperkingen.   Het gezin heeft opnieuw perspectief en kan verder.

11. INTERDISCIPLINAIRE GROEPSPRAKTIJK Huisarts Acupunctuur CranioSacral therapy Kinesitherapie Kunstzinnige therapie Microkiné Osteopathie Pedagogische begeleiding Psychomotorische therapie en aangepaste bewegingsrecreatie Psychotherapie Rouwbegeleiding Voedingsadvies

12. INFORMATIE & VORMING Het Open Therapeuticum heeft een integrale visie op gezondheidszorg en werkt op meer fronten dan alleen het lichamelijke. Wij streven naar een volwaardige reïntegratie in de maatschappij. Onze visie en werking dragen we uit via informatieve lezingen, workshops en opleidingen.

13. HET OTL-TEAM Annemie Schueremans: algemeen coördinator Frank Delvaux: huisarts Liesbet Bynens: acupunctuur Gert De Smet: kunstzinnige therapie Ingrid Melsen: microkiné Bruno Druppel: osteopaat Sven Pans: orthopedagoog Cécile Deneus: psychomotorisch therapeute & aangepaste bewegingsrecreatie Jos Parton: psychotherapeut vele vrijwilligers voor secretariaatswerk e.d.

14. SPONSORING GEZOCHT

15. PRAKTISCHE INFORMATIE Open Therapeuticum Leuven Brusselsesteenweg 60 3020 Herent Tel/Fax : 016/ 23 69 96 www.opentherapeuticum.be info@opentherapeuticum.be Telefoonpermanentie elke werkdag van 10 tot 12u en op woensdag van 13 tot 18u. Een team van vrijwilligers staat u te woord voor informatie en afspraken. Buiten die uren wordt de telefoon doorgeschakeld. Een gesprek met de coördinator kan aangevraagd worden.

Wij danken u voor uw aandacht!