Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag 2012 - 2013 www.armoedebestrijding.be.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Advertisements

De Vlaamse Gemeenschapscommissie onder de Loep. België een puzzel.
Kinderbijslag BRC Van zelfsprekendheid naar nieuwe inzichten
Pledge schoonmaak Ik beloof mij in te zetten voor: • gewoon goed werk en leefbaar loon voor alle Europese werknemers, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt,
Maakt de nieuwe huurwaarborgwet zijn ambities waar?
Knack, 5 december 2012.
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
Iedereen gelijke kansen op school
Duurzame ontwikkeling Voorontwerp van het federaal plan inzake duurzame ontwikkeling Raadpleging 15/02/2004 – 14/05/2004.
Armoede uitsluiten, armen insluiten
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Op 23 september 2011 nam de Vlaamse Regering akte van de conceptnota “open data”. De conceptnota schetst de beleidscontext en het regelgevend kader voor.
Maatschappijleer 2 Nadya Karim
door Edouard DELRUELLE Adjunct-directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding INLEIDING
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE
Cellule Environnement – Santé / Cel Leefmilieu – Gezondheid / Zelle Umwelt- Gesundheit 1 De werkzaamheden van het NEHAP Catherine Bouland Themaochtend.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
J AARVERSLAG D ISCRIMINATIE / D IVERSITEIT 2010 Het centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Hanne Degrande 1BaSWC.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
25 september gelijke onderwijskansen bestrijden kinderarmoede.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –
Activering,… een inleiding Julien Van Geertsom, Voorzitter van het Directiecomité van de POD Maatschappelijke Integratie VVSG, 26 november 2009.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Joint Report on Social Protection and Social Inclusion 2009.
Bilan Belgische voorzitterschap armoedebestrijding Werkgroep activering 8 febr
Atrikel: 05/03/2012 Mega-proces tegen sociale fraude.
Welkom Jozef De Witte, Directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
1 Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen Cabinet du Secrétaire d’Etat aux Réformes institutionnelles et à.
1.Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen , het Europees jaar in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting 3.Armoede.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
Het nationaal kinderarmoedebestrijdingsplan
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Inleiding politieke stromingen
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Elektronische gegevensuitwisselingen 28 april 2015 Henk Van Hootegem 02/
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Administrateur-generaal
Kinderarmoede in het Brussels Gewest Senaat hoorzitting 11 mei 2015 OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Derde bijeenkomst Organisatie van de hulpverlening.
Publieke diensten en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 12 januari 2016 Verslag
ARMOEDE Kinderarmoede. Inhoudstabel Auteurs Inleiding Kinderarmoede: een probleem van herverdeling Kinderrechten en de herontdekking van de armoede Kinderrechten.
Koopkrachtberekeningen voor 100 huishoudens Nibud 12 november
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
VLAAMSE KINDERBIJSLAG: Groeipakket. Het Groeipakket voor elk kind in elk gezin.
België 3 Gewesten het Waalse Gewest het Vlaamse Gewest
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Groot worden met te weinig kansen.
Werknemersverzekeringen
Armoedebeleid in België
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
Hoofdstuk 6: De verzorgingsstaat
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Welzijn in Cijfers Sjoert P. Holtackers.
Participatie in het armoedebeleid
Themaboek Handicap en Armoede
Tweejaarlijks Verslag ‘Armoede uitbannen’
Participatie in het armoedebeleid
Lokaal proactief handelen in de strijd tegen onderbescherming
Transcript van de presentatie:

Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag

Welkom Ides Nicaise Voorzitter van het Beheerscomité van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Samenwerkingsakkoord ter bestendiging van het armoedebeleid tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten, met oprichting van het Steunpunt als interfederale overheidsinstelling Opdracht: evaluatie van de effectiviteit van de uitoefening van grondrechten, vanuit een invalshoek van armoede Op basis van de dialoogmethode: overleg met talrijke verschillende actoren in de strijd tegen armoede, vertrekkende van de ervaringen van mensen in armoede en hun verenigingen

Voorstelling Verslag Françoise De Boe en Henk Van Hootegem Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Inleiding

Armoederisico15,3 % Armoederisico zonder sociale uitkeringen met uitzondering van pensioenen26,8 % zonder alle sociale uitkeringen42 % Maar beschermt sociale bescherming iedereen even goed?

Sociale bescherming voor wie ziek is of een handicap heeft

Gezondheidszorgen zijn van goede kwaliteit, toegankelijk en betaalbaar maar- niet-toegang - blijvende socio-economische ongelijkheden Rol van de OCMW’s maar heel verschillende praktijken, indruk van willekeur Invaliditeitsuitkeringen en tegemoetkomingen voor personen met een handicap: terug naar een job?

Sociale bescherming voor kinderen en hun gezin

Kinderbijslag = vast en regelmatig bedrag dat de gezinnen vrij kunnen besteden om hun kinderen op te voeden Een complex systeem maar geen problemen met betrekking tot de toegang Kinderbijslag = recht verbonden aan het bestaan van het kind en afschaffing van de passage via de rechthebbende

Sociale bescherming voor wie geen werk heeft

Tendens naar activering, maar effecten op de levenssituatie van de betrokkenen inzetten op de oorzaken van armoede en werkloosheid Failissementsverzekering voor zelfstandigen : omvorming naar een soort stopzettingsvergoeding Statuut van samenwonende: rem op gezinsvorming, familiale solidariteit, groepswonen sociale zekerheid: debat over afschaffing sociale bijstand: onderzoek naar kosten en baten

Sociale bescherming voor huidige en toekomstige gepensioneerden

Verhogen van pensioenleeftijd? voor mensen in armoede is langer werken geen evidentie: vroegtijdige veroudering en socio-econ. gezondheidsongelijkheden Belang van de gelijkgestelde perioden Tweede en derde pensioenpijler versterken de ongelijkheden; belang van versterking van de eerste pijler Complexiteit van het systeem, problematiek van de non take-up

Bij wijze van besluit

Sociale bescherming als grondrecht (cfr. art. 23 van de Grondwet) Druk op sociale bescherming verminderen door: belang van preventie en voorkomen van risico’s, diversifiëren financieringsbronnen, uitvoeren Europese aanbeveling actieve inclusie Belang van algemeen beleid, selectieve maatregelen zijn soms noodzakelijk maar ze mogen niet de hoeksteen worden van de sociale zekerheid

Reacties Dhr. Harald Mollers, minister van Gezin, Gezondheid en Sociale zaken van de Duitstalige Gemeenschap en voorzitter van de Interministeriële Conferentie Integratie in de Samenleving Mevr. Eliane Tillieux, minister van Gezondheid, Sociale actie en Gelijkheid van kansen van Wallonië Mevr. Brigitte Grouwels, Brussels minister en lid van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), belast met Welzijn en Gezondheid, en van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), belast met het Beleid inzake Bijstand aan Personen Dhr. Cédric Verschooten, kabinet mevr. Maggie De Block, staatssecretaris voor Maatschappelijke integratie en Armoedebestrijding en voorzitster van de Begeleidingscommissie van het Steunpunt