Hoe is de ontdektuin bij de Bernhardschool tot stand gekomen….?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn
Advertisements

Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel. Legitimering 1919 School en kindertuinen wil de jeugd nader brengen tot de natuur en daardoor tot het leven zelf.
Het Groene Plein.
Vernieuwde buitenruimte voor kinderopvang Eigenwijs te Landgraaf Tijdens het lezen van vakbladen raakte ik geïnspireerd over zorgtuinen. Zorgtuinen worden.
Uitslag School Tevredenheid Onderzoek Ouders 2014
Jong-leren in Kwintelooijen
(ieder kind speelt toch…!?!) Jeugdformaat, 30 januari 2013
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Welkom in groep 1-2 B.
ONZE BINNENTUIN Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever Door taakgroep “Onze binnentuin op 03 November 2009”
HELP MEE De Eglantier Tanthof heeft een subsidie gevraagd bij Fonds Een gedeelte hiervan hebben we al gekregen om een plan te ontwerpen. Het andere.
Een veilige school Niet voor 8.30 uur en uur op school. Dan is er geen toezicht.
Structurele aandacht voor voorschoolse educatie
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Snoezelen snuffelen doezelen.
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Praktijkvoorbeeld Vversterk in de Pabo Fontys Pabo Tilburg
SOAP SHOP Soapshop helpt: Veel kinderen houden niet van in bad gaan en zich te moeten wassen. De soapshop is vooral ontwikkeld om kinderen over hun.
Het belang en functie van spel
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
De planten. 29 mei 2008 De dukdalf.  Wij zijn met de hele klas naar buiten gegaan. Toen kregen we een paar planten voor het groepje, want we hadden.
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Regels en afspraken.
Basisschool De Driesprong
O.B. PWA Beu sichem I 6 november straks krijgen we een mooie frisse school.
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Presentatie Bijeenkomst 3
Hallo. Ik ben Raai de Kraai!. Hallo. Ik ben Raai de Kraai!
Schatkist Ouderavond.
Er is vorig jaar € verzameld!! Voetbalveld : € Er is dus nog€ Weet u nog? : Paul van Eerd heeft een ontwerp gemaakt voor Gebaseerd op:
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Samen Scheikunde Doen Jonge kinderen op ontdekking in de keuken.
Pedagogische theorieën
Pedagogische theorieën
De 5 competentiegebieden. Gemaakt door: Amina, Nabou, Ishani, Maria, Khadija en Patricia.
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Voelsprieten Informatieavond
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
DE NIEUWSGIERIGE KLEUTER IN DE SLOOPHOEK
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
DE RANK CHRISTELIJKE BASISSCHOOL Open dag Woensdag 17 februari van 9.00 u. tot u. U bent van harte welkom met uw kind!
Leer-en ontwikkelgroepen voor ouders. “ Ik heb meegedaan met het begeleiden van crea- activiteiten met de kleuters en heb hierdoor ontdekt dat ik eigenlijk.
Adri Hartkoorn Beleid en voorbereiding juli 2013 Herinrichting speelplek Grote buitendijk Velserbroek 10 juli 2013 Resultaten interviews.
De verpakking is mooi, maar wij als leerkrachten hebben het voorrecht om het cadeautje stukje bij beetje uit te pakken, zodat het mooiste wat binnenin.
1 van 16 Spel van waarde met Natuur & Techniek. 2 van 16 Spel van waarde met Natuur & Techniek Kinderen hebben lang niet altijd aansturing nodig om de.
Hoe pedagogisch handelen?
Zomervakantie Wolkjes De zomervakantie bij de Wolkjes, alsof je op vakantie bent!! We halen het strand en de zee naar binnen en verblijven op de camping!!
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
Herfst Planten in de tuin De moestuin in de 4 seizoenen.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
23 maart 2017 profilering.
Belang bewegingsonderwijs met kleuters
GROND WAARMEE JE KAN SPELEN
GROND WAARMEE JE KAN SPELEN
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
Woordenkist De Boerderij.
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Bewegen legt de basis voor de totale ontwikkeling
Joepie, ik ben bijna een kleuter!
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Hoe is de ontdektuin bij de Bernhardschool tot stand gekomen….?

Er was een praktijkprobleem…. Omdat we bij het buitenspel minder betrokkenheid zien dan bij het spel binnen willen we weten hoe we dit kunnen verbeteren voor meer ontwikkelingskansen...

Samen met ouders, kinderen en leerkrachten werd er een onderzoek uitgevoerd… Onderzoeksvraag: Op welke wijze kunnen onderbouwleerkrachten van de Bernhardschool in samenwerking met betrokken ouders en kinderen de speelplaats zo inrichten en gebruiken dat het buitenspel van de kleuters wordt verrijkt en verdiept voor meer ontwikkelingskansen?’  

Een speelplaats als rijk speelmilieu moet ruimte bieden aan alle spelsoorten: Bewegingsspel rennen klimmen klauteren hinkelen glijden enz.

Regelspel: voetbal knikkeren verstoppertje hinkelen enz

Rollenspel: schooltje verjaardagsfeestje enz. vadertje/moedertje winkeltje schooltje verjaardagsfeestje enz.

Constructief spel: zandspel hutten bouwen enz.

Rustig spel: een plek om te kijken te kletsen en uit te rusten

En tenslotte: het natuurspel ervaren beleven ontdekken en leren

Welke competenties worden ontwikkeld bij buitenspel? De motorische competentie: bewegend verkennen kinderen hun omgeving en komen hierdoor tot een betere lichaamsbeheersing De zintuiglijke competentie: kinderen gebruiken buiten al hun zintuigen. Zo ontdekken ze de eigenschappen van materialen Sociaal-emotionele competentie: door samen te werken en zich aan afspraken te houden krijgt het kind meer zelfvertrouwen De verstandelijke competentie:Door samenspel ontwikkelt het kind denkvermogen en taalvaardigheid. De creatieve competentie: juist hierin zijn ze met hun fantasie onuitputtelijk

Uitslag onderzoek in volgorde van belangrijkheid: Rollenspel :speelhuisje en verkleedkleren Natuurspel in de schooltuin Constructief spel: hutten en tenten maken Rustig spel: een plek om te kijken en te kletsen Regelspel: kring- en tikspelen Bewegingsspel: schommels en wip Waterspel in de zomer

Wat is er tot nu toe al gerealiseerd?

Een tent en een speelhuisje voor het rollenspel……

Er is een start gemaakt met de ontdektuin voor het natuurspel….

Voor het rollenspel in de tuin is een wilgentenen hut gemaakt… De wilgentenen hebben we gekregen van Natuurmonumenten Leuvenum Een vader heeft geholpen bij het vervoer……

Hoe hebben we dit aangepakt?……… Ouders, kleuters en groep 8 gingen met elkaar aan de slag……

Voor het inrichten van een ontdektuin zijn we 1 november 2010 gestart met een werkgroep We hebben nagedacht over mogelijkheden in onze tuin… We maken een mindmap van ‘wat vinden we belangrijk bij buitenspel?’ Twee ouders gaan het sponsorbeleid vorm geven We zoeken know-how in de school School via de website op de hoogte houden

Wat willen we o.a.in onze ontdektuin gaan doen met de kinderen? Planten en dieren bekijken en eigenschappen ontdekken Ruimte om te spelen en te bewegen: hutten van takken, sjouwen met boomstronken, verstoppen, rollenspel Kijken naar de veranderingen van de seizoenen Kleine moestuin aanleggen Tuin verzorgen: water geven, onkruid wieden enz. Aandacht voor zintuiglijke ontwikkeling

Klimboom Motorische ontwikkeling Geacciden-teerd terrein met kruiptunnel Klimboom Zintuiglijke ontwikkeling Geur: lavendel, rozen e.a. Wat vinden we belangrijk bij natuurspel? Gezicht kleurige pluktuin Smaak: moestuintje appelboompje Gehoor: ruisende bamboe xylofoon Gevoel: verschillende onder-gronden ezelsoren zand en water (regenton of pomp) Cognitieve ontwikkeling Natuurlessen Weerstation Insectenhotel Moestuintje fruitbomen Vogelhuisjes nestkastjes Kleine diertjes observeren met loepjes Vlierbessen- struiken Kruidentuintje Sociale ontwikkeling Hutten bouwen van takken Wilgentenen hut voor rollenspel Rustige sfeervolle hoekjes Morele ontwikkeling: kinderen leren respect te hebben voor plant en dier Emotionele ontwikkeling Spel Creativiteit Problemen oplossen Eventueel schommel

Er wordt een projectplan gemaakt en we gaan op zoek naar sponsors Een paar ouders van de werkgroep maken een sponsorplan…. De eventuele sponsors ontvangen het projectplan en een materialenlijst….

Samen met de kleuters hebben we tijdens het herfstpad veel bolletjes gepoot en we ontdekken hoe mooi een worm is…..

Met het tuinprojectplan hebben we in november 2010 meegedaan aan het OIDS-subsidieproject van de CHE Ons plan wordt gehonoreerd! OIDS (opleiden in de school) houdt in dat studenten leren en ontwikkelen tegelijk in dienst van de basisschool en de hogeschool.

Hilco van Stuyvenberg, docent van de CHE, verwerkt onze tuinwensen in een ontwerp

Voor de zintuiglijke ontwikkeling hebben we nu een prachtige gesponsorde xylofoon die we ook in de tuin kunnen ophangen.…..

Er is al een moestuin, een bloementuin en een rozenperk aangelegd.…

Voor de moestuin hebben we ook zaadjes gekregen…. De kleuters halen onkruid en steentjes uit de perkjes en zaaien boerenkool.. Eten we deze winter onze eigen boerenkoolstamppot?

De gemeente helpt ons….. Ze creëren ruimte voor beweging, bloemen en diertjes door: het weghalen van struiken het accidenteren en het zaaien van gras en wilde bloemen

We krijgen boomstammen van de gemeente…. Eén hiervan wordt op de gemeentewerf in stapschijven gezaagd en naar school gebracht….

Samen met ouders, kleuters en jongens van de vorige groep 8 worden de stapschijven in de tuin verankerd….

De overige boomstammen brengt de gemeente naar Materra Materra is een natuurwerkplaats in Ermelo Het biedt een activerende dagbesteding in een natuurlijke omgeving

Materra sponsort ons arbeid zoals… Nestkastjes Vogelhuisjes Een uilenkast Insectenhotel Bankjes Paddestoelen om op te zitten En meer….

Tenslotte: We willen de kinderen bewust maken van Gods grootheid in de natuur Deze tuin kunnen we gebruiken binnen ons natuuronderwijs. Het biedt verschillende mogelijkheden voor ‘levend leren’ voor alle groepen. Natuurervaringen leiden er toe dat kinderen zich nu en later verantwoordelijk voelen voor de wereld om hen heen.