Studiedag Effectiviteit en Efficiëntie Vlaams Welzijnsverbond

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Donderdag 14 mei  Seniorenrestaurant  In contact brengen van (alleenstaande) senioren met leeftijdsgenoten  Betaalbaar door samenwerking met.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Flankerend onderwijsbeleid Heusden-Zolder Afdeling Welzijn en lokale economie op het kruispunt van onderwijs en welzijn Kathleen Vandenput Studiedag lokaal.
Algemene feedback bij strategieën vanuit sectoren Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 23 november 2006.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
Transitie De overgang naar het nieuwe decreet wat betekent dat voor mij? 22 november 2013.
Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, een vereniging waar armen het woord nemen.
Vlaams congres opvoedingsondersteuning
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Naar evenredige toegankelijkheid Voorrangsregels – 5 juli 2013.
Stuurgroep Drugs 28 juni 2012 Oostende Voorstelling ondersteuningsproject nachtopvang Oostende.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Brede school in Berkenbos
Leuvens Fonds ter Bestrijding van Kinderarmoede (LFBK)
Participatie van mensen in armoede
Jaarverslag 2011 Afdeling OCMW’s Algemene vergadering – Afdeling OCMW’s 14 juni 2012 – Brugge.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Voorontwerp decreet Voorschoolse Kinderopvang 6 mei 2011.
Kinderopvangzoeker 5 juli Voor ouders is opvang zoeken eenvoudiger Voor voorzieningen en lokaal loket zijn de vragen beter zichtbaar Voor het beleid.
Lokaal het verschil maken voor kinderen in armoede
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
Jeugdopbouwwerker als brugfiguur en promotor van een geïntegreerd beleid ten behoeve van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
LOKAAL LOKET ASSE-ZELLIK CKO HOPSASSA. WAT IS CKO HOPSASSA?  CKO = Centrum voor Kinderopvang  2006 : Minister Vervotte – Vernieuwing Vlaamse Kinderopvanglandschap.
Werkwinkel 4: Armoedebestrijding: maak kennis met de aanpak van de Vlaamse overheid. Nathalie De Bleeckere (Dep. Onderwijs en Vorming) Koen Devroey (Dep.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Administrateur-generaal
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Actieplan Huis van het Kind Haspengouw Antennepunt Heers.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
HUIS VAN HET KIND EEKLO. Huis van het Kind Eeklo Een huis met 2 poten: De Zuidkaai Gezondheidscentrum Het Meetjesland En diverse infopunten verspreid.
ISB-CONGRES – 17 MAART 2011 KINDEROPVANG EN SPORT.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
1. Korte historiek -Goedkeuring decreet preventieve gezinsondersteuning november Goedkeuring uitvoeringsbesluiten eind maart Oproep erkenning.
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Van contactpunt kinderopvang naar lokaal loket kinderopvang 02/04/2015
Perinataal netwerk Huis van het Kind Zorgregio Ieper &
Armoedebeleid.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Visieontwikkeling gezinsopvang
Van contactpunt kinderopvang naar lokaal loket kinderopvang 02/04/2015
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Lokaal loket kinderopvang
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
LOKAAL LOKET ASSE-ZELLIK
Verandering leidt tot beter sociaal werk? Of niet?
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Infosessie: attesten inkomenstarief 11, 18 en 20 januari 2016 Sofie Delcourt – VVSG Stafmedewerker Kinderopvang
Mezennestje: project START Stap 1: plannen van beoogde impact
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Lokaal loket kinderopvang
LOKAAL LOKET ASSE-ZELLIK
Inspiratiedag Geletterde ouders Peuterpraat
Studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen
Inhoud 1. Aanleiding 2. Visie vanuit de 4 gemeenten 3. Functies
Kinderopvang in de strijd tegen kinderarmoede: elke gemeente KAN dit
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

Studiedag Effectiviteit en Efficiëntie Vlaams Welzijnsverbond Het Opstapje of hoe de sociale functie van de kinderopvang doelmatig kan worden ingezet ter bestrijding van (kans)armoede Studiedag Effectiviteit en Efficiëntie Vlaams Welzijnsverbond 28 september 2012

Voorstelling Het Opstapje Aanleiding Samenstelling werkgroep Doelgroep: mensen in (generatie)armoede Doelstelling Acties: 1. Bevraging 23 gezinnen met een klein budget 2. Vorming voor medewerkers kinderopvang 3. Bezoekdagen voor toeleiders 4. Laagdrempelige folder 5. Proeftuin Mezennestje 6. Kennis delen, beleidsaanbevelingen Middelen Resultaten en inzichten

Aanleiding Je kinderopvang is de spiegel van de maatschappij waarin het zich bevindt 8% van de Aalsterse kinderen wordt geboren in een kansarm gezin Deze groep ontbreekt in onze kinderopvang (tenzij gedwongen opvang) De goede wil om dit te veranderen is er, maar er zijn drempels!

Samenstelling werkgroep Werkgroep van het Lokaal Overleg Kinderopvang te Aalst Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen OCMW Kind en Gezin (Regiohuis en Provinciaal Consulent) Opvanginitiatieven: - 1 stedelijke Dienst voor Onthaalouders - 3 stedelijke Kinderdagverblijven - 2 stedelijke Lokale Diensten voor Buurtgerichte Opvang - 1 zelfstandig Kinderdagverblijf - 1 Kinderdagverblijf en BOKDV, initiatief van OLV-ziekenhuis Centraal Aanspreekpunt Kinderopvang Opvoedingswinkel

Doelgroep 20% voorrangsregel (Kind en Gezin) Kwetsbare groepen die wij wel bereiken Generatiearmoede Criteria: - Scholing - Arbeid - Inkomen - Gezondheid - Wonen - Gezinsleven (sociaal netwerk)

Doelstelling Inclusieve opvang van kansarme kinderen in de reguliere kinderopvang Vinden en verminderen van drempels naar de kinderopvang Eens de opvang is gestart: vinden en verminderen van drempels in de kinderopvang

Acties 1. Bevraging over kinderopvang van 23 gezinnen met een klein budget: - positieve ervaringen - negatieve ervaringen Besluit

Resultaat bevraging Terugkoppeling van de resultaten aan de deelnemers: pannenkoeken met koffie en kinderanimatie in de speel-o-theek (Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen)

Acties 2. Vorming voor medewerkers in de kinderopvang Sessie 1: Wat is (kans)armoede? Sessie 2: Wat kan kinderopvang betekenen voor mensen in (kans)armoede? Welke drempels heeft onze kinderopvang? Lijst van 10 tips

Acties 3. Bezoekdagen voor toeleiders Voormiddag: - Voorstelling van het Centraal Aanspreekpunt Kinderopvang - Bezoek aan 4 verschillende opvanginitiatieven. Rondleiding door de verantwoordelijken, met aandacht voor de sociale functie van de kinderopvang Middag: gezamenlijke maaltijd met kans om te netwerken Namiddag: - Voorstelling van Het Opstapje - Lezing over de sociale functie van de kinderopvang door Ankie Vandekerckhove, VBJK

4. Laagdrempelige folder

Acties - proeftuin 5. Proeftuin Mezennestje Lokaal project ter preventie van kinderarmoede, ingediend bij de Vlaamse Gemeenschap (Lieten, 2011): - Aanwerving van een opgeleide ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting - 50% vrijstelling van de verantwoordelijke (aanwerving van een administratieve kracht) Doel: onderzoeken en aanpakken van de drempels voor kansarme ouders in de Aalsterse Kinderopvang

Acties - proeftuin Drempel Aanpak Opnamebeleid Huishoudelijk reglement Betaalmodaliteiten Daldagen aangeven om het kindje te brengen Wenbeleid Een vertrouwenspersoon aanduiden Vrijhouden van bedjes voor Het Opstapje (sinds jan 2011) Korte bijlage met breekpunten Cash en per week betalen kan Overleg met de ouders over het (soepel) opvangplan Wengesprek, gevolgd door wenmomenten wanneer en zolang men wenst Mensen zelf laten kiezen en de vertrouwenspersoon ondersteunen

Acties - proeftuin Drempel Aanpak Omgaan met diversiteit: geen feesten vieren uit respect voor andere culturen Geen kennis over (generatie) armoede en de gevolgen ervan; vooroordelen (Te) voorzichtige communicatie Activiteiten voor ouders met financiële weerslag Nieuw feestbeleid: we vieren alle feesten, van alle aanwezige culturen Vorming voor alle medewerkers; aanscherpen van het inlevingsvermogen Meer open en directe communicatie (minder tijdverlies) Aandacht voor kansenpas

Acties - proeftuin Drempel Aanpak Briefjes voor ouders om iets mee te brengen Sociaal tarief kwam niet altijd ter sprake bij eerste contacten De opvang telefonisch verwittigen als het kindje niet komt Zelf meer standaardmateriaal of reserves voorzien (bvb laarsjes, zonnecrème,…) Eenvoudig taalgebruik, altijd mondeling toelichten Zelf steeds de mogelijkheid tot sociaal tarief en betaalwijzen aanhalen De ouders sneller zelf opbellen

Acties - proeftuin Drempel Aanpak Weerstand van andere ouders Weerstand van het bestuur Samenwerking met CKG Samenwerking met Regiohuis Kind en Gezin Van bij het begin de ouderraad betrokken Goed gestoffeerde motivatie: - pedagogisch belang van diversiteit - kans om (gesubsidieerd) werk te maken van de sociale functie Communicatie; wederzijdse visie leren kennen Goede contacten met de gezinsondersteuner

Acties 6. Kennis delen / Beleidsaanbevelingen Maandelijkse bijeenkomsten Het Opstapje Lokaal Overleg Kinderopvang Aalst Werkgroep Diversiteit en Sociale Functie VWV Begeleidingstraject Kind en Gezin Deelname aan rondetafels en projectenmarkt Opleiding Pedagogie van het Jonge Kind Spreekbeurten

Middelen Cera: - Folder - Nieuwsbrief Koning Boudewijnstichting: Vorming van de medewerkers kinderopvang Vlaamse Gemeenschap (Lieten, 2011): Proeftuin Mezennestje Alle deelnemers aan de werkgroep: Tijd en logistieke ondersteuning

Resultaten Bevraging van de doelgroep: 23 gezinnen en 1 oudergroep Toeleidersdagen: … aanwezigen Vorming voor medewerkers kinderopvang: Sessie 1: … deelnemers (… keer gegeven) Sessie 2: … deelnemers (… keer gegeven) Aantal aanwezige generatiearme kinderen in de proeftuin: Voor de acties van Het Opstapje: 2 (KDV) en 6 (BOKDV) Op dit moment: 13 (KDV) en 12 (BOKDV) Bezettingscijfers proeftuin: Voor de acties van Het Opstapje: 98% Op dit moment: 95% Gemiddeld aantal aanwezigen op de bijeenkomsten van Het Opstapje: …

Inzichten Samenwerken! Ervaringsdeskundigheid is absoluut nodig: zorg voor een goede ouderparticipatie Vertrouwen is een basisgegeven: - in de omgang met de doelgroep - in de diensten waarmee je samenwerkt Investeer in vorming van de medewerkers in de kinderopvang Een goed uitgewerkte sociale functie geeft je opvang een grote meerwaarde

Toekomst Nieuw decreet voor opvang van baby’s en peuters - Realisatie van een laagdrempelige eenloketfunctie te Aalst - Goed uitgewerkte sociale functie in zo veel mogelijk opvanginitiatieven Tweede lokaal project ter bestrijding van kinderarmoede (Lieten 2012)? - Focus op toeleiding naar de kinderopvang en ondersteuning vanuit Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen - Visietraject voor alle diensten die werken voor gezinnen met (jonge) kinderen Huis van het Kind? Receptenboekje voor de kinderopvang