De barmhartige Samaritaan: de parabel uitgewerkt

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hier en hiernamaals.
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Bouwstenen voor Gemeenterelaties Liefde. Wat is liefde?  Schrijf de naam van een geliefde op en geef 5 voorbeelden hoe u die liefde uitdrukt naar die.
Jezus en de wet van Mozes.
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Tussen Pasen en Pinksteren.
… en wat wil Jezus van jou?
I. De setting en aanleiding. Lucas 15: 1 Alle tollenaars en zondaars kwamen hem opzoeken om naar hem te luisteren. 2 Maar zowel de farizeeën als de.
De wet van God en de wet van Christus
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Machtig God, sterke Rots (LvGz 347)
EEN VERRASSING KRIJGEN
De visie is Jezus One for all.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
Groot geloof 1.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Wie is mijn naaste? Lucas
Ga mij niet voorbij... Lucas 18: 31 – 42.. Ga mij niet voorbij... Lucas 18: 31 – 42.
…..overrompeld door verdriet
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Godsdienst 1.
WELKOM OP TOV! Maak het verschil…….
Check morgen weer: !!! Welkom op TOV! Check morgen weer: !!!
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
De Heer ontmoeten op dag 1 en dag 8
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag  Exodus 35:1-38:20  Herhaling van het sabbatsgebod, het volk levert het materiaal voor de tabernakel en Besaleël leidt.
GOD LEREN KENNEN WIE IS GOD? Jakob bij Pniël.
Bidden: Les 5 God, hoort u mij?
“Geef en je zal gegeven worden.”
Leven als Christus.
Verlangen naar licht.
Hoe kan ik mijn leven veranderen? Gen. 32: Geldermalsen
NIEMAND IETS SCHULDIG 12 oktober 2014 Zoetermeer.
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
De vreugde van de HEERE.
Met de bijbel in de klas.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Preek Jakobus 2:
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Welkom in deze kerkdienst
Een voorbeeld dat navolging verdient
How to love GOD back. Deuteronomium 6:5 Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten. Mattheüs 22:36-37 Farizeeën:
Lied voor de dienst 287: 1 en 2.
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
Dit is liefde, Vincent (het effect van genade) 1.
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
De discipelen hadden de hele nacht gevist en niets gevangen …
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Red de verlorenen! Lucas 10,30-37 "Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het.
Voorganger: ds. Mevr. E. Braam Ouderling van dienst: Bart van de Velde Organist: Anne Kroeze Schriftlezing: Lukas : 10 : 25 t/m 37 Joh. : 15 : 9 t/m 17.
Heb de HEER lief met heel je leven – Deuteronomium 6 HEB JE HEER LIEF MET HEEL JE LEVEN Heb hem lief, met heel je leven. Hem alleen! Neem de jeugd mee.
Vluchtelingeneditie Bijeenkomst 3
20 februari 1965.
Lucas 10 : Er kwam een wetsleraar naar Jezus toe. Hij wilde Jezus iets verkeerds laten zeggen. Hij vroeg: ‘Meester, wat moet ik doen om het eeuwige.
De Barmhartige Samaritaan
de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan
Wie is mijn naaste?.
Lukas – 37 De barmhartige Samaritaan
Welkom op 14 juli Voorganger: Ds. Ko Sent Ouderling van dienst:
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
Transcript van de presentatie:

1.2.3. De barmhartige Samaritaan: de parabel uitgewerkt

Het enig noodzakelijke      [25] Er kwam een wetgeleerde die hem op de proef wilde stellen. Hij vroeg: ‘Meester, wat moet ik doen om deel te krijgen aan het eeuwige leven?’ [26] Jezus antwoordde: ‘Wat staat er in de wet geschreven? Wat leest u daar?’ [27] De wetgeleerde antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.’ [28] ‘U hebt juist geantwoord,’ zei Jezus tegen hem. ‘Doe dat en u zult leven.’ [29] Maar de wetgeleerde wilde zich rechtvaardigen en vroeg aan Jezus: ‘Wie is mijn naaste?’ [30] Toen vertelde Jezus hem het volgende: ‘Er was eens iemand die van Jeruzalem naar Jericho reisde en onderweg werd overvallen door rovers, die hem zijn kleren uittrokken, hem mishandelden en hem daarna halfdood achterlieten. [31] Toevallig kwam er een priester langs, maar toen hij het slachtoffer zag liggen, liep hij met een boog om hem heen. [32] Er kwam ook een Leviet langs, maar bij het zien van het slachtoffer liep ook hij met een boog om hem heen. [33] Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen. [34] Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde. [35] De volgende morgen gaf hij twee denarie aan de eigenaar en zei: “Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden.” [36] Wie van deze drie is volgens u de naaste geworden van het slachtoffer van de rovers?’ [37] De wetgeleerde zei: ‘De man die medelijden met hem heeft getoond.’ Toen zei Jezus tegen hem: ‘Doet u dan voortaan net zo.’

Interpretatie van de tekst Inleidende dialoog Vertrekvraag /vertrekvragen? Wie stelt de vraag? Waarom? Hoe gaat Jezus hiermee om?

Gelijkenis Man op reis: overval Drie mensen op reis: priester, leviet en Samaritaan Confrontatie met een “vraag”? “appel”? Mogelijke reacties? Betekenis? Betekenis ?

Afsluitende dialoog Twee opmerkelijke dingen De vraag “Wie is mijn naaste” wordt omgekeerd. Hoe luidt de vraag nu? Welk antwoord krijgen we in dit verhaal? -term “medelijden”

Levensbeschouwelijke vragen Doen de priester en de Leviet kwaad? Maken zij zich schuldig? In hoever kun je schuldig zijn door iets niet te doen? Waarom lopen deze twee personages in een boog om de man heen? Als zij niet van plan zijn om hem te helpen, kunnen zij toch gewoon langs hem lopen? Laten de priester en de leviet de man bewust liggen? Of is er een andere reden waarom ze die boog maken? Wat zouden de priester en de leviet gedacht/gedaan hebben om hun geweten te sussen, toen ze die man daar aan zijn lot overlieten op de weg?

Werken van barmhartigheid

Opdracht 1: 1ste mogelijkheid Werken van barmhartigheid *Ga op zoek naar een krantenartikel waarin duidelijk wordt dat vandaag ook nog aan barmhartigheid gedaan wordt. Geef in max.5 zinnen de inhoud van het artikel weer en link het met een werk van barmhartigheid. *Hoe verhoud jij je tot de werken van barmhartigheid. Vind je de werken zinvol? Haalbaar? Welk werk van barmhartigheid ligt jou? Verduidelijk. Welk werk van barmhartigheid ligt jou niet zo goed? Verduidelijk.

Opdracht 1: 2de mogelijkheid Werken van barmhartigheid Ga op zoek naar een passende (liefst grote A4) foto rond één van de werken van barmhartigheid. Zoek een bijpassende tekst of een bijpassend gedicht of lied bij de afbeelding. Geef weer waarom je voor dit werk van barmhartigheid gekozen hebt? Wat raakt je?

1.2.4. Eros en agape

1.2.5.Hooglied van Salomo

1.2.6. Paulus’ Hooglied van de liefde Brief van Paulus 1 Kor 13, 1-13 aan de hand van Bleu – Song for the Unification of Europe van Zbigniew Preisner http://www.youtube.com/watch?v=3Ep9e1rSER0&feature=related

1.3. Een stabiele, levenslange relatie is als een…

1.4. Het loopt niet altijd van een leien dakje 1.4.1. Liefde moet je kunnen (zie bijlage) 1.4.2. Spanningen en misverstanden in een relatie 1.4.3. Wat gebeurt er bij een conflict?

Opdracht 2: Curieuzeneuzen