Tussendoelen in de praktijk van groep 1/2

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psycho-educaties voor kinderen met ASS Handleiding voor jezelf Ik ben speciaal Navigeren in de sociale wereld.
Advertisements

Onderwijsbehoeften en Schoolprofiel.
Vernieuwd montessori reken- wiskundeonderwijs
Obs de Werkschuit Informatie avond Groep 1-2a en 1-2 b.
meerjarig verbeterplan onderwijs
Schoolcijfers, een tweede natuur
LEERLIJNEN - ONTWIKKELINGSLIJNEN
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
Ons onderwijs in groep 1 en 2
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
1-zorgroute in school MR bs Edith Stein
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Beginnende geletterdheid
Opbrengstgericht werken mbv peilingsactiviteiten
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
1-zorgroute in school bs Edith Stein MR Ouderkamer
Schatkist Ouderavond.
Groepsplan in ESIS 7 november | studiedag - introductie.
De ontwikkeling van het begrip functionele geletterdheid en gecijferdheid in toenemende verfijning/complexiteit/uitgewerktheid Wat? Taal in de vakken en.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
25 januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag.
WELKOM.
Informatie- avond groep 6
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
Nieuwe kerndoelen voor het basisonderwijs. Kerndoelen zijn streefdoelen, zij geven aan wat iedere school in elk geval nastreeft bij leerlingen. Daarbij.
Leerlijnen in een Wiki
Informatieavond Groep Programma ( uur) Even voorstellen…. Procesbeschrijving tot start groep 2 Coöperatief leren: welke leerstof.
Pass’t Montessorionderwijs ?
Visie: rapport en portfolio
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
PASSEND ONDERWIJS Wat is er veranderd sinds vorig jaar?
Informatie-avond groep 1-2 September 2014
Fonemisch bewustzijn & Letterkennis in groep 1 en 2 Mariët Förrer
Informatiebijeenkomst Groep 2
Zorgavond Mariaschool. Inhoud: voorstellen doel / omschrijving / taken intern begeleiders leerlingvolgsysteem zorgstructuur leesproblemen/dyslexie (hoog)begaafdheid.
LeerlijnenWiki 13 augustus 2010 Wie kan uitleggen wat de LeerlijnenWiki is? Introductie LeerlijnenWiki.
Kwaliteitsbeleid.
Hallo. Ik ben Raai de Kraai!. Hallo. Ik ben Raai de Kraai!
IPC Nederland.
Juf Miranda Molengraaf
Welkom! Informatieavond september en januari schooljaar Groep 3
Informatieve bijeenkomst
Stoomcursus Zwolle. Agenda 1.Uw onderwijsvisie 2.Didactische uitgangspunten van Muiswerk 3.De Lerarenkamer 4.Voortgang monitoren, evalueren en bijsturen.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
en het leerlingvolgsysteem
Keuzethema: differentiatie
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Workshop Doorlopende leerlijnen rekenen ‘Iedereen telt mee’ Over de drempels met taal en rekenen: VVE-PO Carla Sanders, Nel van Loon en Magda van der Wulp.
Mei 2013 Welkom 19.15u: Inloop met koffie/thee 19.30u: Opening en presentatie 19.45u: Vragenronde 20.00u: Presentatie clusters 21.00u: Tips en tops 21.15u:
Cursus logopedie VVE Dag 3 Mondgedrag Stotteren Beginnende geletterdheid 26 november 2008 Stichting Kinderopvang Tiel Christel Mientjes Ingrid de Bonth.
Een doorgaande lijn VVE-PO in de praktijk Hoe wordt er vorm gegeven aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs? Door:
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
Opbrengstgericht werken en jonge kinderen: hoezo?
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
Opbrengstgericht werken en jonge kinderen: hoezo? Doorlopende leerlijnen taal en rekenen (VVE/PO) Eindhoven Donderdag 29 november 2012 Inez Zijlstra (beroepskracht.
Studiedag VVE De Schakel Doorlopende leerlijnen rekenen 15 april 2011
Parallelsessies 1: Focus op praktijk Overdracht vve - po in de praktijk Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair.
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
De zorg op onze school Presentatie over de zorg met als uitgangspunt de 1-zorgroute. Petra Vinkestijn IB-er Burg. Westerbeek van Eertenschool Varik.
DOLLARD COLLEGE LOCATIE SCHEEMDA Pilot 1.1 Collega’s Dollard College 11 maart 2010.
Netwerk IB WSNS Tilburg
Groep 2 Begrijpend luisteren
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Door Sabrina Heijnen.
Rekenspecialist bijeenkomst 2
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
Groep 2 Begrijpend luisteren
Transcript van de presentatie:

Tussendoelen in de praktijk van groep 1/2 Met Zorg Ondernemen 2011 Kansen zien, kansen benutten Arjanne Hoogerman en Pepijn Dousi

Programma Tussendoelen in de theorie Tussendoelen in de praktijk - beginnende geletterdheid - beginnende gecijferdheid Kansen

Tussendoelen in de theorie

Referentiekader/doelen Tussendoelen Kerndoelen Referentiekader/doelen Tussendoelen Kerndoelen- einde groep 8. Vakgebied doorbrekend Referentiekader/doelen- uitstroom profielen groep 8

1. Kerndoelen Nederlands Engels Friese taal Rekenen/wiskunde Oriëntatie op jezelf en de wereld Kunstzinnige oriëntatie Bewegingsonderwijs

2. Referentiekader/doelen Rekenen en taal Doelstelling referentieniveaus - Houvast - OGW - Overdracht PO naar VO - Eenduidige taal www.taalenrekenen.nl

Kerndoelen Leerlijnen Tussendoelen 3. Tussendoelen De vertaling van de kerndoelen naar de dagelijkse onderwijspraktijk bleek voor veel scholen erg lastig. De kerndoelen zijn te algemeen geformuleerd om voldoende richting te geven aan het onderwijs. Daarom werden leerlijnen en tussendoelen ontwikkeld. Een leerlijn geeft voor een bepaald leergebied aan hoe kinderen van een bepaald beginniveau tot de kerndoelen komen. Cruciale momenten van de leerlijn worden tussendoelen genoemd. Aan de hand van leerlijnen en tussendoelen kunnen leraren de ontwikkeling van hun leerlingen veel beter volgen en hebben zij een leidraad om de kerndoelen te behalen.

Wat zijn tussendoelen? Geen methode Cruciale stappen in een leerlijn Maken verschillen tussen kinderen zichtbaar en herkenbaar Zijn uitgangspunt voor het didactisch handelen Zorgen voor kwaliteitsverbetering: geven samenhang in het aanbod en zorgen voor een doorgaande lijn

Ontwikkelingsdoelen in samenhang sociaal-emotionele ontwikkeling reken- taal-

Beginnende gecijferdheid Tellen Meten Meetkunde

Beginnende geletterdheid Boekoriëntatie Verhaalbegrip Functies van geschreven taal Taalbewustzijn Alfabetisch principe Functioneel schrijven en lezen Technisch lezen en schrijven Een zich bij jonge kinderen -op basis van hun mondelinge taalontwikkeling- steeds verder ontwikkelend inzicht in de functies van geschreven taal, in het verband tussen gesproken en geschreven taal en in het principe van het alfabetisch schrift. Kinderen leren eenvoudige woorden verklanken, betekenis te verlenen aan geschreven taal en betekenis in geschreven taal weer te geven. Beginnende geletterdheid is een door het Expertisecentrum taal geïntroduceerd begrip dat de veelal gehanteerde begrippen Ontluikende geletterdheid (0-6 jaar) en Aanvankelijk lezen en Aanvankelijk schrijven grotendeels omvat. Het Expertisecentrum verstaat onder ontluikende geletterdheid de periode van 0 tot 4 jaar. Daarna start de fase van de beginnende geletterdheid. Door het Expertisecentrum zijn in 1999 de Tussendoelen beginnende geletterdheid ontwikkeld. PABO-studenten kunnen met behulp van de cd-roms MILE-Nederlands Omgaan met beginnende geletterdheid en Verschillen bij beginnende geletterdheid kennismaken en oefenen met deze tussendoelen. Op basis van de Tussendoelen Beginnende Geletterdheid is door het Expertisecentrum Nederlands een interventieprogramma Stimulering van beginnende gletterdheid in groep 2. Het programma Interactief Taalonderwijs (PIT) is hier een uitbreiding van. Op basis van PIT is weer de Taallijn (in samenwerking met Sardes) ontwikkeld.

Tussendoelen in de praktijk

Activiteiten In methoden voor groep 1/2 In vrije thema’s

Kinderen leren het beste binnen thema’s Morgen aan de slag… Kinderen leren het beste binnen thema’s Thema’s die passen bij de belevingswereld Sinterklaas zit niet in mijn methode map Sla ik dat dan over?! Of werk 3 weken niet aan tussendoelen…. Welke criteria de leerkracht de activiteiten voor de periode van Sinterklaas heeft gepland.

Opdracht In de doos zitten materialen of een les. Welke tussendoelen kunnen worden aangeboden met de materialen die in de doos zitten?

Kansen

als je goed weet wat je wílt bereiken! Je bereikt meer... als je goed weet wat je wílt bereiken!

Plannen

Opbrengstgericht werken met kleuters Doelen stellen Geven van onderwijs Verzamelen van gegevens Analyseren en interpreteren Vaststellen onderwijs behoeften Samenstellen passend aanbod (Groeps)plan en Organisatieplan opstellen Uitvoeren van het (groeps)plan Evalueren en reflecteren

Leerlingregistratie

Groepsanalyse en interventie Hoe analyseren we de leerlinggegevens? Meer dan kijken naar scores…. Welke interventies vinden er vervolgens plaats? Registratie? Opstellen groepsplan

Opbrengstgericht werken met kleuters Doelen stellen Geven van onderwijs Verzamelen van gegevens Analyseren en interpreteren Vaststellen onderwijs behoeften Samenstellen passend aanbod (Groeps)plan en Organisatieplan opstellen Uitvoeren van het (groeps)plan Evalueren en reflecteren

Naslagwerk in de reader Tussendoelen beginnende geletterdheid Tussendoelen beginnende gecijferdheid Taalontwikkeling van het jonge kind: de Doelen Ontwikkeling van jonge kinderen van 2-7 jaar: rekenontwikkeling Sociaal-emotionele ontwikkeling van het jonge kind: de doelen Opbrengstgericht werken; Kennis en vaardigheden leerkracht groep 1-2 Kleuterplein en het nieuwe Protocol Leesproblemen en Dyslexie voor groep 1 en 2 Lessuggesties

Afsluiting Heeft u vragen? Laat het ons weten! Arjanne Hoogerman & Pepijn Dousi www.malmberg.nl

Bedankt voor uw aandacht!