Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Logo Gemeente Laat Kracht en Pracht van (lokale) Sport zien! Datum 2012 Presentatie Sprekers:
Advertisements

Passend onderwijs.
Eigen kracht Vrijwillige kracht Professionele kracht
In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Maak een scan van uw organisatie met de Toolkit Duurzame Inzetbaarheid
Bouwstenen voor Gemeenterelaties Liefde. Wat is liefde?  Schrijf de naam van een geliefde op en geef 5 voorbeelden hoe u die liefde uitdrukt naar die.
GEMEENTE, NEEM JE KINDEREN MEE
Kinderobesitas – van preventie verzekerd
PREVENTIEF WERKEN met KOPP en KOAP
Workshop Seksuele Intimidatie
Lokale coördinatie: de onmisbare schakel Marian van der Klein 20 oktober 2011 NOV: Samen sterk voor vrijwilligerswerk.
SBO jeugdleidersvergadering Woensdag 6 juni 2012
Preek Halle 1 december 2013 Voldoen aan Gods verwachtingen
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
De allergrootste liefde
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
Best practice Doel: voorlichting team over huiselijk geweld
Veiligheid, gezondheid en kwaliteitszorg 22 november 2013
Gezonde Relaties
Situaties seksuele integriteit en beleid
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Jongeren avond met: Martin Brand. 11 Maart 20
Welkom in deze eredienst
De visie is Jezus One for all.
GENADE in huis Kolosse
Jeugdgezondheidszorg Kerntaak Jeugdgezondheidszorg Missie Het beschermen en bevorderen van de gezondheid en de lichamelijke, geestelijke,
juni Transitie jeugdzorg
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Presentatie startbijeenkomst
Best practice Doel: voorlichting team
Signalen van seksueel misbruik
Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Meldpunt Misbruik in kerkelijke relaties
Verlangens van God.
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Wandelen met de Ontzagwekkende
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Stichting Visible Results
Een bestuurslid of vrijwilliger binnen uw vereniging heeft meegedaan aan de training “in veilige handen”. De training is een landelijk project op initiatief.
? Wat zegt de Bijbel erover?
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
1. tot sieraad om de leer van God, onze Heiland, in alles tot sieraad te strekken. DE GENADE GODS 11 Want DE GENADE GODS is verschenen, heilbrengend.
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Werken met de Friese meldcode
How to love GOD back. Deuteronomium 6:5 Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten. Mattheüs 22:36-37 Farizeeën:
Ethische Commissie Vlaams Welzijnsverbond
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Thema 3. Had ik de liefde niet - ik zou niets zijn ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is.
Presentatie startbijeenkomst
4G Genade Gratie Genade Gratie Gunst Genade Gratie.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Preventie grensoverschrijdend gedrag Twello 22 maart 2016 Roel Petter Vertrouwenspunt Sport.
Landelijk Kwaliteitsprogramma Beter voorkomen Maatschappelijke Verantwoording indicatoren JGZ GGD Nederland 8 september 2008.
Marijke Mahieu Vertrouwenspersoon/adviseur NOC*NSF.
…doe alles wat je doet met hart en ziel
POGGL Themadag 11 november 2014
Ouder(en)mishandeling
Ouderenmisbehanding in de thuissituatie
Workshop Meldpunt Misbruik
Intimiteit en ongewenste intimiteit
Implementatie Code Goed Gedrag COC …2017
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Transcript van de presentatie:

Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te voorkomen, te herkennen en te melden.

Inhoud Wat willen we bereiken Waarom? Hoe maak ik mijn gemeente veilig Help, het is mis! Ja, ik wil. En nu?

Wat willen we bereiken? Voorkomen Herkennen Melden Landelijk Lokaal

Grondslag ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.’ (Mattheüs 22: 37-39) Omarmen Bijzondere plaats van kinderen: Mattheüs 18 Ontferming en bescherming: Psalm 130

Waarom? Omdat het een maatschappelijk probleem is: Seksueel geweld voor 16 e jaar: 19% vrouwen, 4% mannen binnen het gezin, op school, in het buurthuis, binnen de sport- of jeugdclub, tijdens het uitgaan of op straat De gemiddelde leeftijd bij aanvang van langdurig misbruik: 10 jaar bij vrouwen en 11 jaar bij mannen

Waarom? (vervolg) Omdat het ook verantwoordelijkheid van de kerk is: De kinderen beschermen De zorgen van ouders serieus nemen Je vrijwilligers en medewerkers ondersteunen Je gemeente versterken en overeind houden Gedeelde verantwoordelijkheid Overheid: strafrecht, VOG, faciliteren Kerken: medewerkersbeleid, tucht, klachtenregeling Ouders: vragen om veiligheid

Definitie Seksueel grensoverschrijdend gedrag: – Verbaal en non-verbaal, fysiek of niet-fysiek – Opzettelijk en onopzettelijk – Beleving van de persoon die het ondergaat: ongewenst of gedwongen – Ongelijke machtsverhouding

Hoe maak ik mijn organisatie veilig? Cultuur Beleid Deskundigheid 11 stappen uit de toolkit

Cultuur Bespreekbaar maken Agenderen Risico analyse Communiceren

Beleid Werving en selectie (incl VOG) Omgangsregels en gedragscode Protocol Vertrouwenspersoon En via landelijke ondersteuning Advies gemeenten en vertrouwenspersonen Advies en begeleiding slachtoffers Gemeentebegeleiding

Deskundigheid Netwerk – Meldpunt Misbruik – naburige kerk – GGD – zedenpolitie – AMK – de lokale burgerlijke gemeente Voorlichting vrijwilligers

Help, het is mis! Wel oor bieden, niet “verhoren”! Lees het protocol. Schakel de vertrouwenspersoon in Schakel het Meldpunt Misbruik in

Ja, ik wil! En nu? Stel groepje samen Bekijk de toolkit en wees creatief Organiseer je ondersteuning En kom je er niet uit: neem contact op via