Hoera, een oudergesprek!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Advertisements

GOn = Geïntegreerd onderwijs. Geïntegreerd O Betekent “Samenvoegen” O Geïntegreerd onderwijs = buitengewoon onderwijs en gewoon onderwijs samenvoegen.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Time management in het onderwijs
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
toolbox deco-procedure
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Veilig internet Mediawijsheid
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Sollicitatiegesprek.
Feedback geven en ontvangen
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Redactioneel schrijven Les 2
Begeleiding van kinderen met zorg
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Activerende Opdrachten bij Archeologie voor pakket++s
Van doelen naar reflectie
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Best practice Doel: deskundigheidsbevordering collega’s
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Communicatiehandvatten Blijf in contact
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Ken je kracht…Deel je kracht…
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Mijn ervaringen in (land). Intro  Naam/land/soort vrijwilligerswerk/voorbereiding etc. (Plaats op deze pagina bijvoorbeeld een mooie foto) 1.
Communicatie met ouders
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Ouderavond Social Media Basisschool De Meerhoef
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
PESTEN JULIANASCHOOL.
Pesten Nee, dat doen wij niet..
Mijn kind gaat naar de basisschool Themabijeenkomst.
Welkom in groep 7A!. Kennis maken Vertel van wie u de ouder bent en daarna iets over uw kind. Bijvoorbeeld: karakter, hobby’s, sterke punten Voorstellen.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Welkom op onze ouderochtend
Methodiek: Plancyclus
Welkom ik maak me sterk.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Informatie groepen 1 Schooljaar Inhoud Even voorstellen… Groepsindeling Binnenkomen en uitgaan Dagindeling Werkwijze Doelen Klassenknuffel.
Welkom op onze thema-avond
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Gesprekstechnieken Trainers: Jasper Kroeger Tom Kievit
OR Kompas 13 april 2017 Liesbeth van Bakel en Marian Beeren
Hand-Out.
Communicatie 7e les.
Drama Reflectie Jennie van Baalen
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Schoolgroepbijeenkomst
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Studiemoment: ‘Samen positief op reis’
Welkom bij het leernetwerk Ouderen in het Vizier!
Best practice Doel: deskundigheidsbevordering collega’s
Les 7 en 8 Spreken en gesprekken hoofdstuk 5 - tweegesprekken 5.1 – zakelijk telefoongesprek 5.2 – Adviesgesprek 5.3 – Klantgesprek 5.4 – klachtgesprek.
Schooljaar [voeg jaar in] [Naam van school] Naam leerkracht Klas
Het tweede LOS-gesprek
Inspelen op innovaties
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
Voor iedereen! Zonder oordeel, open, betrokken en actief!
Transcript van de presentatie:

Hoera, een oudergesprek! Tips om een oudergesprek op tijd en gestructureerd te laten verlopen.

Planning Nodig de ouders ruim (2 à 3 weken) van te voren uit. Geef in de uitnodiging duidelijk de begin- en eindtijd aan. Vermeld duidelijk het telefoonnummer van school en het tijdstip waarop ouders jou kunnen bellen om een nieuwe afspraak te maken indien zij niet kunnen op de door jou geplande datum/tijd. Of vermeld in de uitnodiging jouw mailadres (van school!) om een nieuwe afspraak te maken. Houd bij het maken van het schema ook rekening met broertjes/zusje die bij collega's in de klas zitten.

Tijd Houd je als leerkracht aan de eindtijd van elke ouder. Voor een ouder is niet vervelender dan op tijd te zijn en dan te moeten wachten omdat het gesprek vóór haar/hem uitloopt. Maak gebruik van een timer of je alarm op je telefoon. Mochten er onderwerpen naar voren komen tijdens het gesprek waar meer tijd voor nodig  is, maak dan een vervolgafspraak.

Een 10-minutengesprek is geen probleemgesprek Een 10-minutengesprek is niet bedoeld om grote en serieuze problemen aan te kaarten bij de ouders. Wanneer het met een leerling minder goed gaat, maak dan met de ouders een nieuwe afspraak zodat je de ouders meer tijd kunt geven. Tijdens het 10-minutengesprek kun je wel opmerkingen plaatsen over minder gewenst gedrag van hun kind. Probeer dat op een beschrijvende manier te doen eventueel gevolgd door een open vraag. Bijvoorbeeld:  Ik merk dat Sofie het fijn vindt als elke dag hetzelfde verloopt. Hoe is dat thuis?  Liever niet:  Sofie kan moeilijk tegen veranderingen zeg, ze lijkt wel autistisch.

De kritische ouder Probeer je niet te verdedigen wanneer een ouder kritiek heeft op jouw manier van werken. Bedwing je eigen emoties bij kritiek van een ouder. Laat ouders duidelijk het probleem vertellen en vraag dan wat volgens hen een goede oplossing zou zijn. Bespreek daarna hoe jij je bijdrage kunt leveren aan die oplossing.

Voorbereiding Bedenk van te voren wat er goed gaat met deze leerling en geef voorbeelden uit de praktijk. Bedenk van te voren vragen die je van de ouders kunt verwachten en jouw antwoord daarop. Bedenk ook van te voren de vragen die jij zelf wilt stellen aan de ouders.

En natuurlijk ook… Een actieve luisterhouding. De ouder uit laten spreken. Niet om zaken heen draaien. Problemen vanuit jezelf benaderen. Ouder(s) met een duidelijk toekomstbeeld van hun kind laten vertrekken. Ontvang ouders bij de deur (hand geven) en loop aan het eind van het gesprek mee naar de deur.

Meer weten over oudergesprekken? Mail naar info@schoolpower.eu om een handig schema te ontvangen met daarin tips m.b.t. de voorbereiding tot en met de afsluiting van een oudergesprek. W: www.schoolpower.eu José Peters Register Counsellor ABvC