Kennisbasis voor de schoolvakken. NRC weekblad.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Onderzoek eigen regio en geografische werkwijzen
De relatie tussen visie doelstellingen toetsing leertrajecten Een “innige band” !
Generatief Leiderschap
gelaagd en betekenisvol
‘t Schrijverke Zoetermeer
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Visie bepalen Techniek op de ……….school. Doelstelling Komen tot een duidelijke visie op techniek, rekening houdend met de toekomst, zodat er gebruik gemaakt.
Organisatie en beheer Week 2.
De docent tussen vakwetenschap en schoolvak
E-competentiescan. Wie kunnen de scan gebruiken? De medewerker Vult de scan in en krijgt inzicht in eigen handelen De leidinggevende Krijgt een beeld.
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Professionaliteitsontwikkeling
Samenwerken in burgerschap
Oplossingsgericht coachen voor Studieloopbaanbegeleiding
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Studietaak De studietaak staat centraal
Militaire beroep Divers voor wat betreft de functies
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Stand van zaken Project WAK
De kennisbasis Rekenen-Wiskunde
De kwaliteit van het aardrijkskundeonderwijs op de pabo
Door oplossingsgericht begeleiden naar opbrengstgericht werken
Kenmerken van de concept contextbenadering
16 juni 2011sia thematische impuls Thematische Impulsen (TI) Agenda Wat is een Thematische Impuls? Waarom Thematische Impulsen? Plaats binnen SIA Inhoud.
1 Cultureel zelfportret
Competentiegericht leren vmbo
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Theorie van de kunstprofessional Werkdag LOK 18 november 2009 Diederik Schönau.
Evaluatie Leerlijnen.
PEDAGOGISCH QUOTIËNT EN INTELLIGENTIEQUOTIËNT
Workshop evalueren Dcp
IPC Nederland.
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Met de Kennisbasis in zee!
De nieuwe digitale leeromgeving van Biologie voor Jou
BrabantZorg Het creëren van een innovatief klimaat.
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
Beroepsopdracht 4 In het cluster Talen.
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Studie Loopbaan Coaching
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Pedagogische theorieën
Dublindescriptoren: Bologna Bologna-niveaus 1. bachelor, 2. master, 3. doctor Niveaubepaling door de resultaten (outcomes) van opleidingen, niet door inputs.
Productbespreking 2 la 3 1 december Goed: Relevante onderwijsvernieuwingen! Marcia: handelingsgericht werken Manon: actief leren Sandra: betekenisvol.
Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Kwalificaties voor competentiegericht beroepsonderwijs Essentie in notendop.
INFORMATIEAVOND 25 FEBRUARI Onderwijs dat leeft!.
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Truc met het ei! Toon Hermans (1916 — 2000) cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Werken met de koppelkaart pendelen tussen theorie en praktijk Astrid Wijnands Hannah Wielenga 21 april 2016.
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Tussen aandacht en doelgerichtheid zoeken naar een methodische structuur.
Terugkoppeling herijkingswensen
Terugkoppeling herijkingswensen
De juiste route naar het juiste doel
Terugkoppeling herijkingswensen
Leiding geven aan school ontwikkeling
Van leerdoel tot les Door Femke Loos.
Kenmerken van de concept contextbenadering
14 december 2017 bijeenkomst 5.
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
Eerstelijnspsycholoog 0ntwikkeling/uitrol Werkingsgebied Diletti
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Transcript van de presentatie:

Kennisbasis voor de schoolvakken

NRC weekblad

taak formatgroep kennisbasis sturen en monitoren van ontwikkelproces bij de redactieteams; ontwikkelproces kent drie dimensies: - context - proces - product

product de kennisbasis richt zich op realiseren van DD1; om de kennisbasis voor een vak- vormingsgebied adequaat te kunnen omschrijven is een format nodig waarin alle domeinen en elementen benoemd staan die beschrijving behoeven platentektoniek, hanteren van atlas/kaarten

wat valt buiten de doelstelling DD2, toepassing kennis en inzicht; in dat kader is PCK-benadering leidend (Pedagogical Content Knowledge) toelichting: De kunst van het goed onderwijzen is om in een bepaalde context het op elkaar betrekken van inhoudelijke kennis en pedagogisch-didaktische kennis. Onderdelen van PCK zijn: - de eigen benadering van de werkelijkheid van een vak (de methode) - de leerproblemen die vaak bij bepaalde onderdelen ontstaan - de misconcepties die vaak voortvloeien uit de voorwetenschappelijke beelden van kinderen platentektoniek, aardbeving, tsunami, actualiteit, instructie, beleving, gespreksvormen

DD3, oordeelsvorming toelichting: De leerkracht is in staat te verantwoorden wat hij doet. Hij betrekt daarin relevante theorie, de context en zijn professionele identiteit. platentektoniek, Piaget: (pre-operationeel/formeel), duiden van actualiteit, toegevoegde kennis

Terug naar format DD1 vakinhoudelijke kennis/vaardigheden declaratieve en procedurele kennis die aan de kerndoelen ten grondslag ligt (parate kennis, beschikbaar repertoire) Bij Maasbracht staat een elektriciteits-centrale. Waarom staat die juist daar ? (kerndoelen 47 en 50)

vakinhoudelijke kennis/vaardigheden declaratieve en procedurele kennis die aan de kerndoelen ten grondslag ligt (parate kennis, beschikbaar repertoire) vakconcepten/big ideas die grondslag voor een discipline vormen en de zich daaronder bevindende kernconcepten in een hiërarchische structuur, waarin verbindingen tussen de verschillende kernconcepten mogelijk zijn. Als je op de kaart van Nederland de elektriciteits-centrales intekent en daarover een kaart legt met de grote rivieren zie je dat die steeds in elkaar nabijheid voorkomen (ruimtelijke spreiding, kerndoel 49).

(vak)didaktische en psychologische kennis vakdidaktische kennis; didaktiek die specifiek voor een vak- vormingsgebied geldt hanteren van atlas en globe, van 3D naar 2D, schaal transfer algemene didaktiek; kunnen aanpassen van algemene didaktische kennis in de context van een vak- vormingsgebied instructie over schaalbegrip leer- en ontwikkelingspsychologische kennis; verdieping van kennis/modellen binnen een vak- vormingsgebied Piaget: abstraheren, kaart representeert werkelijkheid

proces In drie interactieve sessies format ontwikkelen voor de kennisbases rol formatgroep: aandragen van inzichten, verwerken van feed-back rol redactiegroepen: eigen maken van inzichten, toetsen op bruikbaarheid voor eigen vak- vormingsgebied, geven van feed-back

Ik wens u veel wijsheid