De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eerstelijnspsycholoog 0ntwikkeling/uitrol Werkingsgebied Diletti

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eerstelijnspsycholoog 0ntwikkeling/uitrol Werkingsgebied Diletti"— Transcript van de presentatie:

1 Eerstelijnspsycholoog 0ntwikkeling/uitrol Werkingsgebied Diletti
Toelichting dd

2 1. Kader Past binnen de globale en geïntegreerde benadering van (de organisatie van) geestelijke gezondheidszorg binnen werkingsgebieden. Complementair zorgaanbod Budget van 22,5 miljoen euro - beperkt deel (7 à 9%) van de ingeschatte reële nood. Beperkte doelgroep. Beperkt aantal sessies. Projectmatig karakter - aanpassing na evaluatie.

3 1. Kader Voor het werkingsgebied Diletti: 1.255.000 euro.
sessies (1/4e 60 minuten – 3/4e 45 minuten).

4 2. Eerstelijns psychologische zorg
1. Inhoudelijke doelstelling van de behandeling: Diagnostische inschatting van aanwwezige problemen. Algemene psychologische zorg. Oplossingsgerichte behandeling, begeleide zelfhulp, psycho- educatie. Bevorderen van zelfredzaamheid.

5 2. Eerstelijns psychologische zorg
2. Criteria in hoofde van de psycholoog/ortopedagoog: Beschikken over een visum. Drie jaar professionele ervaring hebben als klinisch psycholoog. Beschikbaar zijn om wekelijks minimaal 4 sessies te realiseren. Verplichting tot het bijhouden van een individueel dossier. Eventuele criteria geformuleerd vanuit het netwerk. Bij meerdere kandidaten ? Meeste ervaring.

6 2. Eerstelijns psychologische zorg
2. Criteria in hoofde van de psycholoog/orthodagoog: Voorkomen op de lijst van het netwerk Diletti. Volgen van opleiding over de werking van Diletti. Deelnemen aan de door Diletti georganiseerde intervisie. Een overeenkomst afsluiten met het netwerk. Sessie doorvoeren in een practijkruimte binnen het werkingsgebied van het netwerk/niet binnen de muren van een GGZ-voorziening. Verrichten van prestaties buiten reeds gefinancierd kader.

7 2. Eerstelijns psychologische zorg
3. Criteria in hoofde van de patiënt: Tussen 18 en 64 jaar oud zijn. Lijden aan een psychisch probleem op het vlak van angst, depressie of alcoholgebruik dat matig ernstig is en kan voldoende verholpen worden mits een beperkt aantal sessies. Beschikken over een verwijsvoorschrift van een huisarts of een psychiater.

8 2. Eerstelijns psychologische zorg
4. Vergoedbare verstrekkingen: Sessie van 60 ( de eerste sessie) of 45 minuten. Steeds individueel – één per dag. Maximaal vier sessie per reeks/voorschrift van een huisarts – eerste sessie binnen een week tot een maand na de doorverwijzing Maximaal acht sessies per jaar per cliënt. Verantwoordelijkheid van de zorgverstrekker om de criteria te toetsen – mogelijkheid tot eventuele doorverrekening aan de cliënt

9 2. Eerstelijns psychologische zorg
5. Netwerk - zorgverstrekker Er wordt een overeenkomst afgesloten tussen netwerk/ziekenhuis en zorgverstrekker. Inhoud: Het contingent sessies – streefdoel elke kalendermaand 1/12e van de sessie realiseren. en aantal formeel-administratieve componenten (cfr. supra). Het netwerk communiceert een lijst van zorgverstrekkers.

10 2. Eerstelijns psychologische zorg
6. Facturatie Persoonlijk aandeel voor patiënten (4 of 11 euro). Persoonlijk aandeel wordt geïnd door zorgverstrekker. De zorgverstrekker bezorgt een bewijsstuk aan de patiënt. Zorgverstrekker bezorgt per maand een lijst met verstrekkingen aan het U.P.C. Sint-Kamillus. U.P.C. Sint-Kamillus factureert aan verzekeringsinstellingen. Controle door het ziekenhuis op: aantal verstrekkingen per zorgverstrekker/niet meer dan 8 sessies per jaar binnen het netwerk. Zorgverlener verstrekt info aan zorgverstrekker.

11 2. Eerstelijns psychologische zorg
7. Administratieve componenten psycholoog/ orthopedagoog: Uitbetaling binnen één maand na het overmaken van de sessies van 90% van de weerhouden sessies. Uitbetaling saldo binnen een maand na uitbetaling door de verzekeringsinstelling. Afleveren van een fiscaal attest. Noot: eventuele ten onrechte aangerekende prestaties kunnen worden teruggevorderd.

12 2. Eerstelijns psychologische zorg
8. Globaal perspectief Taken netwerk: selectie klinisch psychologen, realisatie vn de opleiding over het netwerk, organisatie van de supervisie, afsluiten van de overeenkomsten, communicatie coördinaten, opstellen van een verslag. Taken ziekenhuis: facturatie en uitbetaling zorgverstrekkers. Vergoeding voor het netwerk ( euro) en het facturerend ziekenhuis ( euro). Wetenschappelijke evaluatie. Opvolging via een federaal begeleidingscomité.

13 3. Eerstelijns psychologische zorg – operationalisering binnen Diletti
1. Concreet: 22 december: ontvangst overeenkomst van het RIZIV. 21 januari: overmaken overeenkomst Diletti – RIZIV. 6 februari: oprichting regionale begeleidingscommissie. 19 en 25 februari: infosessies psychologen/orthopedagogen.

14 3. Eerstelijns psychologische zorg – operationalisering binnen Diletti
1. Concreet: 27 februari: eerste evaluatie van kandidaturen. Eerste overeenkomsten met klinisch psychologen/ortopedagogen gaan in op 1 april.


Download ppt "Eerstelijnspsycholoog 0ntwikkeling/uitrol Werkingsgebied Diletti"

Verwante presentaties


Ads door Google