Occultisme en Evolutionisme

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
De beroemdste persoon die er is …
De Geest wil je met kracht vervullen! Philip Nunn November Nunspeet.
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
De gevolgen van de zonde
Discipelschap.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Het dak eraf Marcus21-12.
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
De wapenrusting van God 2. WELKE STRIJD?.
Welkom.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Bestemming God eren ….
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Rein & onrein ... Handelingen 10:1-48
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
WELKOM TOV’ERS.
‘voor de kinderen’.
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hebreeën 6 : 18 t/m 20 Hebreeën 4 : 14 t/m 16 Hebreeën 10 : 19 t/m 23
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
Verlangens van God.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Genade schenken 1.
Verlangen naar licht.
Als ik, omringd door tegenspoed, Bezwijken moet,
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
De nieuwe levenswandel Efeze
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
De wapenrusting van God 5. SCHILD, HELM & ZWAARD.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
Het evangelie van de opstanding
De doop in de Heilige Geest
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Transcript van de presentatie:

Occultisme en Evolutionisme Is er een verband?

Definities Evolutieleer volgens Wikepedia Occultisme wetenschappelijke kennis over de evolutie van het leven en het ontstaan van soorten de diepe geestelijke veronderstelde werkelijkheid die niet kan worden begrepen met het materialistisch ingestelde verstandelijke denken

Tegenpolen ? Evolutieleer Occultisme “wetenschappelijke” kennis over de evolutie van het leven en het ontstaan van soorten de diepe geestelijke veronderstelde werkelijkheid die niet kan worden begrepen met het materialistisch ingestelde verstandelijke denken

of: dezelfde bron geestelijke veronderstelde werkelijkheid “wetenschappelijke” kennis

Occultisme; verzamelbegrip van verschillende praktijken en rituelen alchemie zoals de Rozenkruizers en de vrijmetselaars gnosticisme zoals de Rozenkruizers, antroposofie, theosofie kabbalistiek neo-Heidendom zoals wicca, Asatru en Druïdisme New Age zoals auralezen en geneeskrachtige edelstenen parapsychologie spiritisme zoals mediums, geesten oproepen satanisme waarzeggerij zoals tarot, runen en astrologie enz.

Een keuze uit het occulte: wicca Evolutieleer Wicca

Een wicca aan het woord Over mijzelf. Hier wat informatie over mijn leven en over mijn persoonlijkheid. Voor de mensen die zich afvragen hoe oud ik ben: Ik ben pas 17 jaar, maar ben (volgens veel mensen) erg volwassen voor mijn leeftijd. Momenteel zit ik in 5 vwo, helaas heb ik dit jaar over moeten doen wegens wat lastige omstandigheden thuis.

Een wicca aan het woord Zelf geloof ik niet in Goden, ik geloof in de kracht van de natuur en denk dat alles een ziel heeft. Op een gegeven moment kon ik mijn eigen vorm van wicca ontwikkelen en ik denk dat ik vanaf dat moment wiccan/heks ben. Ongeveer een jaar geleden ben ik me ook steeds meer gaan interesseren voor andere paranormale dingen (aura's, uittreden, divinatie enz.), over deze dingen weet ik nog lang niet alles en het daadwerkelijk zien van aura's is iets heel anders dan alleen de theorie.

Hoe komen ze er toe Ik krijg vaak de vraag hoe lang ik al wiccan/heks ben en hoe ik dat ben geworden. Deze vraag zal ik maar vast beantwoorden. Een jaar of 3,5 geleden hoorde ik voor het eerst van wicca/hekserij, het leek mij wel interessant en ik ben toen naar de bibliotheek gegaan. Daar heb ik een boek gehaald over wicca, zodat ik in ieder geval wist waar het over ging. Ook op internet heb ik veel informatie kunnen vinden die mij heeft geholpen om mijn eigen vorm van wicca te ontwikkelen. http://wiccainfo.nl/

Een evolutionist aan het woord Uit een e-mail aan info@evolutie.biz : Grappig dat we in dezelfde tak van opleiding zitten, alleen kwam ik niet verder dan MO-A nat-en scheikunde.  Maar goed, dit terzijde. Jij gelooft wel in een goddelijke Schepper en ik niet. Voor mij is de Natuur de Schepper. Als ik dood ben is het voorbij, of ik moet de geschiedenis ingaan, jij leeft verder. Wat dat betreft is geloof zeker beter, in de hemel, bedoel ik dan natuurlijk. Maar het blijft interessant om er over te filosoferen.

Wicca en evolutionist: beiden geloven in de ‘natuur’ Een wicca: ik geloof in de kracht van de natuur feiten Een evolutionist: voor mij is de Natuur de Schepper

Onderscheid de geloven Door het geloof verstaan wij dat de wereld door het Woord Gods tot stand gebracht is (Hebr.11:3) Wat van God niet gezien kan worden, wordt uit Zijn werken met het verstand doorzien (Rom. 1:20) - voor mij is de Natuur de Schepper - ik geloof in de kracht van de natuur

Dezelfde feiten – verschillend geloof Onze gedachten bepalen wat we zien !

Intermezzo: zien Wat is dit ?

Het zijn sporen van een everzwijn

Waaraan denk je bij het zien van:

Het zijn sporen van een konijn

Waaraan denk je bij het zien van:

Een boswachter denkt aan een uil: Want het is een braakbal van een uil

Ziet iedereen hetzelfde ? We zien alleen iets wat we herkennen !

Onze gedachten: een bril waardoor we naar de feiten kijken Een belangrijke vraag: Wat is de bron van onze gedachten?

Wat is de bron van onze gedachten? Jezus antwoordde en zeide tot Nicodemus: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, tenzij iemand wederom geboren (= van boven af geboren) wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet zien. (Joh.3:3)

De kern waarom het gaat: zonde = verbroken relatie

Verschillende interesse Wicca is vooral ‘in’ bij meisjes de evolutietheorie heeft meer de belangstelling van jongens Hoe zou dat komen?

Karakterverschil Evolutieleer: overleving meest geschiktste, de lichamelijk sterkste, de ‘macho’ Wicca: onzichtbare invloed appelleert aan het gevoelsmatige, zachte en mysterieuze

Karakterverschil Evolutieleer Wicca appelleert aan (quasi) rationeel denken nadruk op het gevoelsmatige, zachte en mysterieuze

De mens: ziel en lichaam het stoffelijk lichaam. Contact met fysieke wereld. NB: stofwisseling en hormoonstelsel ≈ dierlijke lichaam. Satan richt zijn aanval bij mannen op dit hormoonstelsel om hen daar slaaf van te maken, zodat zij zich als beesten gedragen. Oorlogen worden gevoerd door mannen en het zijn vooral mannen die verslaafd zijn aan seks en porno. de menselijke ziel. In de ziel zetelt onder andere het gevoel. NB: door inblazing van Gods Geest werd de mens een levende ziel. De aanval van de boze geest is bij vrouwen vooral gericht op het gevoel. Zij worden door hun edele gevoelens verleid om zich bijvoorbeeld bij wicca over te geven aan de maangodin.

De menselijke ziel: een mysterie En de HEERE God had den mens geformeerd uit het stof der aarde, en in zijn neusgaten geblazen den adem des levens; alzo werd de mens tot een levende ziel. (Gen.2:7)

Lichaam & ziel Occultisme bij mannen (wicca/satanisme) is verstrengeld met sex Citaat: Ze vertellen er niet bij dat de pornografische beelden en bijbehorende ervaringen in je geheugen gegrift worden door een merkwaardige mengeling van hormonen, die vrijkomt wanneer expliciet seksuele beelden worden bekeken. Wat je evenmin van hen zult horen, is dat die hormoonmengeling krachtigere wordt wanneer in de seksuele beelden geweld of angst voorkomt. Je krijgt vooral nooit te horen dat je door deze in je geheugen gegrifte beelden, seks voortaan zult associëren met angst, geweld en schaamte. uit: “Bedreigende Hartstocht” van Laury Hall NB de porno-industrie is een miljarden business

Tactiek vanuit de geestelijke wereld

Hoe onze jeugd beschermen Onderwijzen Mijn volk gaat te gronde door het gebrek aan kennis.(Hos.4:6) Voorbeeld zijn Paulus: Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. (1Kor.11:1)

De keuze: van wie ben je slaaf? Bijbels onderricht De keuze: van wie ben je slaaf? Van je lichaam? / van je emoties? ….want waar men door beheerst wordt, daarvan is men slaaf (2Petr.2:19) of ….stel je je leden als wapenen der gerechtigheid ten dienste van God? (Rom.6:13)

Onderwijs Gezamenlijke uitgave: Vereniging Bijbel & Onderwijs en Stichting Jonathan Deze brochure is ontstaan naar aanleiding van de suggestie van een moeder om de kinderen op de basisschool te wapenen tegen de indoctrinatie, die uitgaat van de evolutietheorie in het voortgezet onderwijs.

voortgezet onderwijs Brochure Evolutie; Feiten – gevolgen voor normen en waarden Uitgave: Bijbel & Onderwijs uitgangspunten: Noch schepping, noch evolutie is natuurwetenschappelijk te bewijzen. Door de overdracht van het evolutiemodel wordt leerlingen een bepaald mensbeeld (reductionistisch materialistisch) bijgebracht.

gevolgen voor normen en waarden Normen zijn afhankelijk van de menselijke waarden Beschaafde mensen zullen uiteraard slechte dingen afkeuren, maar wat is hun referentiepunt? Is er een vast referentiepunt om te beoordelen wat goed en kwaad is? Welk referentiepunt zou men in onderstaande tabel kunnen zetten uitgaande van het geloof in evolutie? (Uit: B&O brochure “Evolutie; feiten en gevolgen)

Onveranderlijke normen Hoe te oordelen over: Uitgaande van geloof in evolutie of wicca: Uitgaande van het geloof in de Bijbel: - moord, oorlog ? Gij zult niet doodslaan. (Ex.20:13); Zalig de vredestichters. (Mat.5:9) Hebt uw vijanden lief. (Mat.5:44) - diefstal Gij zult niet stelen. (Ex.20:15); Wie een dief was, stele niet meer, maar spanne zich liever in om met zijn handen goed werk te verrichten. (Ef.4:28) - liegen Gij zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste.(Ex.20:16) Legt daarom de leugen af en spreekt waarheid (Ef.4:25) ; alle leugenaars hun deel is in de poel die brandt van vuur en zwavel (Openb.21:8) - geweld op straat Weest jegens elkander vriendelijk, barmhartig, elkander vergevend, zoals God in Christus u vergeving geschonken heeft. (Ef.4:32) - verkrachting, overspel Gij zult niet echtbreken (Ex.20:14) Hoereerders en echtbrekers zal God oordelen (Hebr.13:4 ;Mat.5:8 ;Lev.20:10) - abortus Gij zult niet doodslaan (Ex.20:13 ;Mat.5:7 ; Openb.21:8) -homoseksueel gedrag Een man die gemeenschap heeft met iemand van het mannelijk geslacht – beiden hebben een gruwel gedaan (Lev.20:13; Mat.5:8; Rom.1:26,27) - ouders gehoorzamen Eer uw vader en uw moeder (Ex.20:1) Kinderen weest uw ouders gehoorzaam in de Here . (Ef.6:1) - brutaal zijn God wederstaat de hoogmoedigen, maar de nederigen geeft Hij genade. (Jac.3:6; 2Tim.3:2-4; 1Petr.2:13) Conclusie: Normen afhankelijk van mensen, (Veranderlijk) Onveranderlijke normen

Scheppingswonderen Maar vraag toch het gedierte, en het zal u onderrichten; het gevogelte des hemels, en het zal u inlichten.Job 12:7 Een gezamenlijke uitgave van Bijbel & Onderwijs + Johannes Multimedia

Voorbeeld zijn “Er komt veel op de kinderen af; we zouden haast bang zijn om ze te krijgen. Van alles zit in de lucht zonder dat we het merken. We worden omringd door ‘smerigheid’, maar……………………dat is pas merkbaar als we de juiste apparaatjes in schakelen (Tv, internet enz.). Als we die apparaatjes uitschakelen, komt er veel tijd en veel rust.” (citaat uit een toespraak van Dick Baarsen)

Onderscheid de achterliggende geest de geest achter de – ismen ↔ de Geest van Jezus. strategie geestelijke vijand: handel in lichamen en zielen van mensen (Openb.18:13b). tactiek van de boze: verwarring scheppen en verdeeldheid zaaien.

De krachten bundelen door juiste strategie Het doel in het oog houden: mensen redden uit de macht van de geest die in de wereld heerst. Verkondiging dood en opstanding van Jezus Christus. De waarschuwing van Jezus Christus: Zie, Ik zend u als schapen midden onder wolven; weest dan voorzichtig als slangen en argeloos als duiven. (Mat.10:16). Eenheid des geestes bewaren (Ef.4:1-6): niet als gelovigen tegen elkaar strijden om eigen gelijk. NB creationist zijn betekent niet automatisch “kind van God zijn”; (bv aanhangers van de Koran zijn ook tegen de evolutieleer)

tactisch optreden De juiste tactiek t.o.v.: - kerkmensen en theologen: er staat geschreven (NB Pred.3:18,19) - kinderen: leren onderscheiden feiten/interpretaties, soorten wetenschap - jeugd: kritisch leren nadenken De juiste tactiek ten opzichte van wetenschappers: - noch schepping, noch evolutie is natuurwetenschappelijk te bewijzen - vraag: wat is praktisch nut van evolutie-geschiedenis - niet buiten vakgebied/deskundigheidsterrein treden - geen leugen met leugen bestrijden

Citaat uit inaugurele rede prof.dr. Zuilhof in de wolkenkrabber van de evolutietheorie kan ik vanaf de eerste verdieping eigenlijk alleen maar toeschouwer zijn. Als je eenmaal binnen bent, bieden al die hoge verdiepingen prachtige vergezichten, maar je kunt er momenteel als wetenschapper niet fatsoenlijk binnen komen.

Er zijn meer scheppingswonderen - Water in wijn veranderd (Joh.2:1-11) - Wonderbare spijziging (Mat.14:13-21) - Een atoom: modellen en formules verklaren eigenschappen maar niet wat het is en waarom het is.

Het doel in het oog houden Jezus Christus

Een paar kritische vragen Is extrapoleren buiten meetgebied betrouwbaar? (volgens de kwaliteitscontrole in een analytisch chemisch laboratorium is het niet toegestaan) Wat is wedergeboorte (schematisch weergegeven). Onderwijzen door vragen stellen.

Vb: hoe laat vertrokken ?

Kwaliteitscontrole ontbreekt Extrapolatie buiten meetgebied

Waar waart gij toen Ik de aarde grondvestte? (Job 38:4) Onderwijzen Waar waart gij toen Ik de aarde grondvestte? (Job 38:4) Vraag aan evolutionist: Wat was er vóór de “big bang” ?