ROM: het mes snijdt aan 2 kanten. Dr

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Innoveren voor gezondheid
Er zit een gat in m’n emmer 1
NOSMO Studiemiddag - Utrecht, 1 maart 2013 Dr. Marc J. Noom
Stellingen •Er zijn veel uitdagingen op het gebied van de kwaliteit van ROM- data, om een zorgvuldige toepassing van ROM-data mogelijk te maken. De prioriteit.
Rehabilitatie is, zeg maar, echt mijn ding
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Beschermd wonen in de ggz
Keuzehulp pijn; wat valt er te kiezen?
Behandeling via het internet voor jeugdige slachtoffers van seksueel geweld Een pilotstudie.
Verbetering van kwaliteit van zorg
Routine Outcome Monitoring
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Michiel van Hees directeur CQ procesmanagement
Fotoverslag bijeenkomst 6 juli 2009 Opzet kennisnetwerk landbouwprojecten KRW Hoe doen we dit? Wie doet wat? Opgesteld door: Annet Noordik Facilitators.
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Evaluatie van re-integratiebeleid Paul van der Aa RSO-O&BI Presentatie 22 maart 2013.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
Kennismaking: stel jezelf kort voor: naam, waar werk je
Stelling: Het duale stelsel WAS een goed idee
Het efficiënt gebruik van het verpleegdossier
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
Zorgbrede transparantie en keuze-informatie
Is Almelo uniek? Trends op de re-integratiemarkt.
30 mei 2002 Kennis- en Informatiemanagement Prof. mr A.I.M. van Mierlo.
TPA Westelijke Mijnstreek Bedsideconsultatie E. van den Berken & N. Lenaerts.
Systematische terugkoppeling van Kwaliteit van Leven gegevens In de Klinische praktijk Welkom allemaal. Ik ben Lotte Haverman, psycholoog, sinds ruim een.
Chicago = werking met maatschappelijk kwetsbare jongeren in Brusse l.
Ton Lenssen Fysiotherapeut/onderzoeker Afdeling fysiotherapie azM
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
De bordjes methode 8 x a Het bordje
De weegschaal methode Een goede methode om vergelijkingen mee op te lossen Klik linksonder op deze knop om presentatie te starten. volgende VMBO - Wiskunde.
VRIJWILLIGERSWERK EN PARTICIPATIE AAN HET VERENIGINGSLEVEN BINNENSTEBUITEN Vanryckeghem Charlotte 1.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Welkom bij deze mini-beurstraining.
‘Van mini-PW naar PW en verder’
ROUTINE PROCESS MONITORING de ROM van de toekomst?
De ‘Zichtbare-schakel’-wijkverpleegkundige: een hele zorg minder Kosten-batenanalyse in opdracht van ZonMw Workshop effectieve innovaties in wonen, zorg.
Strategisch opleidingsplan
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Nike Supply Chain Management
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
FADO 2011 Stigmatisering van Verslaafden ‘In de driehoek’, Utrecht, 17/11/2011 Masha Spits & Suzan Oudejans Mark Bench VOF.
ROM Kunstzinnige Therapie Erik W. Baars. Overzicht Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg, Hogeschool Leiden Noodzaak Rol van het lectoraat Over ROM.
Het toenemend gebruik van psychofarmaca. Maatschappelijke context  Aantal mensen dat hulp zoekt ↑  ↑ gebruik = symptoom van problemen  verantwoordelijkheid.
1 Bemoeirehabilitatie Het activeren van zorgwekkend inactieve jongeren Ypsilon en ABC onderzoeker: Diana Kleijzen-Laponder presentatie: Tom van Wel ABC.
Vertrekpunt Behandelaars houden niet van ROM –Raar Therapie dient doel; –ROM meet of je op goede weg bent –Niet raar Te veel nadruk op benchmark –Geld.
Samen sta je sterk! Beleidsplan van de Patiëntenraad Altrecht
Digitale psycho-educatie autisme Presentatie Digitale PE voor volwassenen met ASS Wie zijn wij Voorstelrondje? Vragen tussendoor welkom.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Van laagste prijzen…naar goede zorg Dotzorg 19/02/2016.
Transmurale samenwerking regio utrecht Heleen Koster-Raven, hoofd afdeling diëtetiek Diakonessenhuis Utrecht/Zeist voorzitter Transmuraal Overleg Diëtisten.
Conflicthantering Drie dagdelen van 120 minuten. Doelstellingen: -Kennis over conflicthantering (een theoretisch kader) -Inzicht in eigen conflictstijlen.
Medezeggenschap Nu & Toekomst Landelijke Cliënten Raad 6 september 2014.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
1.
Het gaat niet om STOP ROM
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Visie op oncologische zorg V
Psychologen in de gezondheidszorg
ROM binnen Pro Persona Margot Kloos.
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
THUIZZ ouder worden………
Transcript van de presentatie:

ROM: het mes snijdt aan 2 kanten. Dr ROM: het mes snijdt aan 2 kanten! Dr. Tom van Wel gz-psycholoog/onderzoeker ABC-voor jongeren met een psychosekwetsbaarheid (Altrecht) te Utrecht Utrecht, NOSMO, 1 maart 2013

Aanleiding ROM 2002/2003: ABC als nieuw, klein project bestaansrecht: heeft ABC wel meerwaarde? input voor verbetering van de kwaliteit van zorg  ROM  2

Opzet 1 x per jaar elke cliënt + meest betrokken behandelaar beiden: zorgbehoeften behandelaar: algemeen functioneren (incl. stoornissen) maatschappelijke participatie cliënt: kwaliteit van leven tevredenheid met de zorg 3

2 doelstellingen de meerwaarde van ABC als project neemt de participatie toe? stabiliseren de stoornissen? individuele behandelingen ondersteunen systematisch inventariseren van problemen + hulpvragen systematische check van bv suicidegevaar terugkoppeling van behandelresultaten adhv korte samenvattinkjes voor de behandelaren Het mes snijdt aan 2 kanten! 4

ieder was van het belang doordrongen + Gemotiveerd? ieder was van het belang doordrongen + verleiden vanwege de voordelen voor de individuele behandeling 5

Een succes! leverde input op de kwaliteit van zorg onvervulde zorgbehoeften hoeveel verslaving is er info over de meerwaarde van het ‘project’ meer participatie bij gelijkblijvende stoornissen

Teleurstelling… meerwaarde voor individuele behandeling data zijn veelal klinisch niet relevant genoeg traag te algemeen terugkoppeling is logistiek ingewikkeld investering voor de behandelaar toenemende irritatie

Geluiden van behandelaren het voelt dat ik contacttijd van de cliënt wegneem het is in ons belang, niet in zijn belang bij 1 cliënt is het geen probleem, maar ik heb er 30 en dat invullen kost me zowat een hele werkweek het voorbereiden van de cliënt, het steeds weer herinneren, het meegaan met een onderzoeksassistent puf: heb ik er net 20 weggewerkt, krijg ik weer een stapel… ik loop 3 maanden achter, hoe was het toen ook al weer… bijna nooit gebruiken bij een behandelplanbespreking

Tja, het moet… vergelijking met registraties veel achter het bureau zitten daarvoor heb ik het vak niet gekozen

het mes snijdt aan 2 kanten… AUW!

ROM en het mes? kan niet aan 2 doelen tegelijk snijden: individuele behandeling op afdeling/instellingsniveau Voor behandelaren snijdt het ROM-mes in hun vlees, en wel aan 2 kanten

Samenvattend ROM succesvol op afdelingsniveau steunt niet individuele behandelingen pretendeer dan ook niet dat behandelaren er direct baat bij hebben  ROM is in gevaar als behandelaren het uitkotsen