Als een crisis een ramp dreigt te worden. -Crisismanagement in de Zorg- Wat kun je als bestuurder doen om bij een crisis weer “in control” te komen? Jaap.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
SAMENVATTING WORKSHOP: ”DE KANSEN VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP” Workshop op Themadag FD ROC van Twente Almelo, 15 november 2013.
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Leerlingbemiddeling / mediation
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Jezus en de wet van Mozes.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Ondernemen in de praktijk
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
De mayonaisepot en de koffie
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
WRAP Wellness Recovery Action Plan Annette Furnemont Saskia Storimans
Hoe moet je het vooral NIET doen?
Mijn stage bij antonuishof Naam: sharon van neijhof Klas: bruin Jaar: 2005 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je.
GOED OF FOUT - QUIZ.
Godsdienst.
Verstand en liefde zijn vreemden voor elkaar…
De waarheid, het 9 e gebod Waar wordt het 9 e gebod concreet in ons leven?
September 2013 Woord van Leven “We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” 1 Johannes 3,18.
Welkom Woondebat Haaglanden 2013 Wachten tot het overgaat of zorgen dat het goed komt?
Indien je vóór mij zou sterven,
WONDERVOL LEVEN Muziek: Lara Fabian.
Het Potlood.
Bij ons vrouwen gaat, samen met onze leeftijd, ook ons gewicht omhoog
Vandaag is het jouw dag om naar het licht te komen.
Naam:Ilijse Berends Klas: 5A Jaar: 2006
Het Debat Opbouw en inhoud.
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Het verdwenen paard Alisha en Melissa. Ja, hij is super lief. Wat een lief paard.
Crisismanagement Wat is een crisis Wat zijn effecten van een crisis
HERHALING ZINSLEER.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
Project Management Fails
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Wat ik wil…..
KROKETTEN Voorzitter; Senem Ontwerper; Devin Notulist; Dianne Materiaal; Fabian.
Ster van Succes.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Transformatie in de Zorg Opening door Guus Broos.
5 % 15 % 80 % Reteaming, plannen maak je samen! 14 November 2014 Joost Iserief Cathelijne Spijker Vantevoren snoepjes klaarleggen Uitdelen knikkers.
MEER? Is er. Dit leven – waar draait het om? Wat laat je achter? Is er meer?
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Ouders en Verwanten van Druggebruikers
Altijd online!.
Onze doelen en visie in beeld
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Gameplan parkeergarage zelfsturende auto’s. Met wat? 2 Parkeergarages om de 2 gebieden Den Haag en Rotterdam te faciliteren Per parkeergarage zijn er.
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Ik doe mijn spreekbeurt over…
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Onderzoeksteam Berber Laarman Manja Bomhoff Johan Legemaate Roland Friele Arno Akkermans Adviseurs Inge Mulders Katrijn Broekman.
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Patiënt Zorgverlener Leidinggevenden Voor een open omgeving moet op deze drie niveaus beleid bestaan.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
Namens de hoogste baas checken of de huisstijl in het filiaal wel tot zijn recht komt. Is er aandacht voor kinderen bij Walibi? Kun je met.
Waarden = hoe gaan wij met elkaar om ?
Transcript van de presentatie:

Als een crisis een ramp dreigt te worden. -Crisismanagement in de Zorg- Wat kun je als bestuurder doen om bij een crisis weer “in control” te komen? Jaap van den Heuvel Voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Gasthuis

Aanleiding……. ‘Ziekenhuizen onacceptabel vies’ 9 december 2008 Vies sanitair en plakkende vloeren, patiënten klagen er al jaren over maar veel gebeurt er niet. In tegendeel: ziekenhuizen bezuinigen steeds meer op de schoonmaak. Jaap van den Heuvel, voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Groep: “In een hotel dat zo vies is, zou je zelf niet gaan slapen.” Volgens Van den Heuvel is het op heel veel plekken slecht gesteld met de schoonmaak. Van den Heuvel: “Ik vind het onacceptabel dat je je schoonmaak zover terug draait dat je het ziet. Maar: wat moet je? Als wij kunnen kiezen voor een aantal kankerpatiënten meer behandelen of voor betere schoonmaak dan kiezen we toch voor het eerste. Maar: Wat moet je? Tot grote frustratie van onze manager facilitaire dienst.” Veel ziekenhuizen huren de schoonmaak extern in bij een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Dat zou goedkoper zijn, vooral omdat ze daarmee op personeelskosten kunnen besparen. Volgens Van den Heuvel is dat niet de oplossing. “Scherper aanbesteden geeft altijd kwaliteitsverlies”. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Lees het hele verhaal in het nieuwste nummer van Zorgvisie, december 2008.

Een jaar later…..

Wie kunnen we de schuld geven?

De leugen regeert!

Wat was ook al weer de vraag? J. Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie en infectiepreventie: "Honderden patiënten zouden niet overlijden als we de hygiëneregels 100% naleven. Er is een patroon dat consequent de regels niet strak worden nageleefd."

Waar doen ze het voor…..

Wie heeft er een crisis?

Het aantal slachtoffers…. De dag na de Volendamramp was er een crisis; volgens ons waren er 14 dodelijke slachtoffers en volgens de autoriteiten waren dat er 15. Het was het belangrijkste nieuws op het avondjournaal van RTL 4.

In de krant van vandaag…..

Wat kost een crisis? Welk ziekenhuis heeft er nu echt schade overgehouden aan een PR crisis –Radboud? –MS Twente? –Almelo? –RdGG

Spreken is zilver…….

Waarom zou je communiceren? •Het gaat niet om jouw belang •Het gaat niet om het ziekenhuisbelang •Het gaat niet om de waarheid •Het gaat om de journalist •Het geeft bijna altijd gedoe

En als het toch moet…..

…..goed voorbereiden •Weet precies hoe het zit •Weet precies wat je zeggen gaat •Oefen •Bepaal de omstandigheden •Hou je aan je plan •Blijf jezelf of laat een ander het doen

En als het dan toch fout gaat…

Eén boodschap…..

En niet vergeten….