Platform Inclusie Zeeland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geef samen met SBR kinderen met een meervoudige beperking een kans om op te groeien tussen leeftijdsgenoten zonder een beperking.
Advertisements

Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Het LWOO op de HJZ Doelstelling Inrichting onderwijs
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Pedagogisch Sociaal Werk Stichting Midden-Limburg
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Pastoraal op school.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
1 Inclusief hoger onderwijs Studienamiddag Vlor Diversiteit in het hoger onderwijs 23 april 2008 Gaspar Haenecaert.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Het belang en functie van spel
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Brede school: Spelen in verbondenheid
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
OUDERS VOOR INCLUSIE. WIE ZIJN OUDERS VOOR INCLUSIE ? Vereniging van en voor ouders Voor alle ouders van kinderen, ongeacht hun handicap We zijn vooral.
Begeleidingsplannen GGZ
Jongeren Preventie Team
Leerlingenzorg op basisschool Los Hoes
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
1zorg-route.
Van harte welkom bij de workshop veilig een brug bouwen terwijl je er op loopt! Zzocon Zorg voor rendement Zzocon Zorg voor rendement.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Samen verder!.
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Het LWOO op de HJZ De kinderen Doelstelling Inrichting onderwijs
Zorgen in de basisschool
Vernieuwing Voortgezet Onderwijs Lelystad Presentatie persbijeenkomst 28 november 2012 Ambitie: uitstekend opgeleide en kansrijke leerlingen Doelstelling:
Dossier Empowerment.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
“Help mij het zelf te doen”
Regie over eigen leven..
Inhoud Introductie Pameijer Doelgroepen Dienstverlening
Opvoeden.
Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
FOTO Siersteenlaan FOTO Maresiusstraat Siersteenlaan Maresiusstraat EZ Groningen 9746 BJ Groningen tel: tel:
Hoe pedagogisch handelen?
ViaVia Info-presentatie
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Lespakket Opleidingen
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Wmo beleid in de Drechtsteden
Waarom leerlingenparticipatie?
Team charter Instrument.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Transcript van de presentatie:

Platform Inclusie Zeeland Een netwerk van organisaties, instellingen en personen die met elkaar het ideaal van een inclusieve samenleving delen en die willen werken aan de realisatie hiervan

Inclusie: meedoen in de samenleving! Mensen bestaan met andere mensen Alle mensen hebben het recht om volledig en volwaardig deel uit te maken van hun samenleving: gezin, buurt, school , werk, woning, vrije tijd, religie Geen ‘wij’ en ‘zij’ Een “inclusieve samenleving”!

Dimensies kwaliteit van bestaan (Schalock &Verdugo, 2002) Emotioneel welbevinden Interpersoonlijke relaties Materieel welbevinden Persoonlijke ontplooiing Lichamelijk welbevinden Zelfbepaling Sociale inclusie / erbij horen Rechten

Inclusie (“ARC of the United States”,1998) Kinderen met een verstandelijke beperking zouden moeten: leven in een gezin; opgroeien op een zodanige manier dat zij relaties met volwassenen die hen grootbrengen genieten, zowel binnen als buiten een gezin; leren in de school bij hen in de buurt in een gewone klas met kinderen zonder beperkingen; spelen en meedoen met kinderen met en zonder beperkingen, in recreatieve activiteiten in de plaatselijke gemeenschap en andere vrijetijdsactiviteiten

Volwassenen met een verstandelijke beperking zouden de mogelijkheid moeten hebben om: maximale controle te hebben over hun eigen leven; volwassen relaties te hebben variërend van kennissen tot vrienden tot levenspartners; te wonen in een woning, een thuis; zinvol werk te hebben en er redelijk voor betaald te worden; te genieten van recreatie en andere vrijetijdsactiviteiten; hun godsdienst / geestelijk leven te praktiseren.

Platform Inclusie Zeeland Het bijeenbrengen van diverse partners in het veld van (de dienstverlening aan) mensen met ondersteuningsvragen om ervaringen uit te wisselen, samenwerking te bevorderen Het ontwikkelen, verzamelen, uitwisselen en aanbieden van expertise en ervaringen middels het organiseren van studiebijeenkomsten, het doen van onderzoek, ….. Opzetten van een website met relevante informatie, literatuur, weblinks

Speerpunt Inclusief Onderwijs Missie Het regulier onderwijs dient open te staan voor alle kinderen, met respect voor ieders culturele achtergrond. Bij het platform aangesloten partners streven naar inclusief onderwijs waardoor volledige onderwijsintegratie van alle kinderen mogelijk wordt. Het te geven onderwijs neemt het kind als uitgangspunt met als doel zo hoog mogelijke sociale en cognitieve resultaten op alle gebieden. Individuele ontwikkelingslijnen voor kinderen behoren tot de mogelijkheden waarbij zelfstandig werken en samenwerkend leren een belangrijke rol spelen als middel om dit doel te bereiken.

Onderwijskundig concept: Het onderwijsconcept kenmerkt zich door een groeimodel richting inclusief onderwijs waardoor volledige onderwijsintegratie mogelijk wordt voor alle kinderen. De sociale integratie, die een voorwaarde is voor inclusief onderwijs, wordt planmatig begeleid. Leren wordt gezien als een sociaal proces waarin zowel plaats is voor persoonlijk presteren als voor zaken als respect, invoelend vermogen, tolerantie, eerlijkheid en verantwoordelijkheid. Het vertrekpunt van het te geven onderwijs zijn de mogelijkheden van een kind c.q. zijn ontwikkelingspotentieel. Dit geldt niet alleen op het gebied van de instrumentele vaardigheden maar ook bijvoorbeeld de creatieve vakgebieden Een school streeft naar kwalitatief hoogstaand onderwijs voor alle kinderen waarbij zelfstandig werken en samenwerken belangrijke peilers zijn om dit te realiseren. Het onderwijs wordt resultaatgericht gestuurd door goed evalueerbare einddoelstellingen op alle gebieden

Pedagogisch ontwerp De kinderen leren door inclusief onderwijs dat in principe niemand wordt buitengesloten en bereidt ze dus ook voor op een samenleving waarin niemand wordt buitengesloten. Door inclusief onderwijs te bieden worden begrippen als tolerantie, verantwoordelijkheid voor elkaar, respect voor verschillen en de waarde daarvan, op een duidelijke en hanteerbare manier in de dagelijkse praktijk gebracht. Het pedagogisch klimaat binnen het onderwijs komt tegemoet aan basale behoeften zoals de behoefte aan een veilige relatie, de behoefte je competent te voelen en de behoefte zelfstandig te kunnen beslissen. Deze behoeften zijn bij ieder kind aanwezig en moeten gehonoreerd worden om de verdere ontwikkeling te stimuleren. Leraren laten de kinderen ervaren dat zij het kunnen zodat dit de intrinsieke motivatie van kinderen bevorderd.

Inclusief onderwijs gaat er van uit dat alle kinderen, dus ook kinderen met een beperking, naar de gewone school in de buurt gaan in plaats van hen te segregeren op speciale scholen. Zij horen er tenslotte ook gewoon bij in de samenleving! Waar nodig krijgen kinderen extra ondersteuning om te kunnen participeren op school en in de klas. De kinderen met een beperking werken aan dezelfde projecten als de andere kinderen, maar werken daarbij aan eigen doelen. Daarbij krijgen ze "ondersteuning" op maat. Dit kan zowel gaan om praktische als om pedagogisch-didactische begeleiding. Soms worden specialisten of vrijwilligers of mede-klasgenoten ingeschakeld bij dit ondersteunen.

Activiteiten Het Platform Inclusie wil zijn doelstellingen m.b.t. Inclusief Onderwijs realiseren door het een veelheid aan activiteiten, zoals: het bijeenbrengen van diverse partners uit en rondom het onderwijsveld om ervaringen uit te wisselen en samenwerking te bevorderen organiseren van studiebijeenkomsten, onderzoek, e.d. opzetten van een website met relevante informatie, literatuur, weblinks Schrijven van een projectplan in het kader van de wet “passend onderwijs”. Het uitvoering geven aan dit projectpan. Onderzoeken van mogelijkheden voor subsidies

Deelnemers aan het Platform Inclusie Zeeland (tot nu toe) LFB Zuidwest) OBS De Sprong CBS ’t Honk Graaf Jan van Nassauschool De Vliedberg Orthopedagogisch en Didactisch Centrum De Cypressenhof OBS De Vossenburch Christen Unie Vlissingen Huisarts R.R. Lankhorst St. AZZ St. Thuiszorg Nederland; vestiging Goes Vrije School Zeeland Seminarium voor Orthopedagogiek Stichting Arduin