27/06/2006Emma De Spiegelaere Kiezen Alfa Een loopbaanoriëntatie voor analfabete allochtonen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Handelingsplanning PROCES HP 15 HP A&BD HP A&OD HP 1 HP 16 B HP C
Advertisements

Inschrijven - stroomdiagram
Op naar de toekomst Wat doen we vanuit school?
Samen met werk-zoekenden drempels op/naar de arbeidsmarkt overwinnen vanuit hun vraag op een persoonsgerichte manier.
Jaarplanning decanaat Mavo-tl 3
PRESENTATIETRAINING.
Het Toverbos, opleidingsaanbod.. Toelichting ‘Het Toverbos’ binnen de opleiding: • Onderzoekstraject • Feedback studenten • Proeftraject • Ideaal traject.
Verantwoordelijke Leni.
Focusgroep: De kracht van kwetsbaarheid
© team 3 Ouderavond 2013 Dinsdag 24 september 2013.
Voorlichting keuzes klas 2
HET NIEUWE PAKKET “KIEZEN VOOR WERK”
Detentie Antwerpen VDAB.
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Ouderavond 4VMBO-t 3 oktober 2013
De weg naar het voortgezet onderwijs
Nieuwe loopbaanvisies
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
CBE: Centra voor Basiseducatie
Visie en projecten professionele activering. Professionele activering Tewerkstelling van cliënten bevorderen via opleiding- en activeringstrajecten Samenwerking.
Project Maatschappelijke Identiteit. 2 De stad/de gemeente De stad/de gemeente week 1 Brainstorming Quiz Website bekijken over eigen stad/gemeente Duiding:
Partners  ACV- Antwerpen  ABVV- Antwerpen  ACLVB  VDAB  RVA/PAW  Stad Antwerpen  Provincie Antwerpen.
CAMPUS PIERENBERG. CV² PROJECT 3 CV² PROJECT Opleiding tot administratieve bedienden.
HARTELIJK WELKOM. Ouderavond havo 3 profielkeuze Peter Tilman conrector havo/vwo Gerard van Gorkum decaan havo.
P raktische S ector O riëntatie Een keuzeproces in werking.
Competentiebeheer in de Sociale Werkplaats De Sleutel ompetent van kop tot teen !
TweedeKANS PDPO Antwerpen. Programma Aanleiding project Doelstelling project Methodiek project Projectuitvoering Resultaten Hoe nu verder? Wat hebben.
L O B LoopbaanOriëntatie en Begeleiding. L O B Leerplicht tot en met leerjaar waarin je 16 jaar wordt Kwalificatieplicht tot het behalen van niveau 2.
De voortrajecten vanuit het perspectief van de scholen Daniël De Block, Directeur Centrum voor Leren en Werken Gent.
Sectorcommissie. Vacatures & tewerkstelling in de bouwsector.
Workshop Open Leercentrum
Sanne Deweerdt 1BaSWA  Waar? Zorghotel Heilig Hart te Kortrijk  Wat? Introductie nieuw personeel optimaliseren  Hoe? Via powerpoint  Wie? Nieuw poetspersoneel.
Jobcoach Janick.
Aan de bak Behoefte aan arbeidsbemiddeling in een detentiecontext.
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Op stap met m’n diploma! Bron:
Inhoud bespreking 1.Voorstelling 2.Sectorspecifiek cijfermateriaal – Belang van de cijfers – Aanpak en inventarisatie – Presentatie cijfers.
Presentatie Decanaat TL4
2014 EVALUATIES N+1.
Visie & Strategie.
WELKOM. Loopbaanorientatie en begeleiding in VMBO-2.
ESF-project ‘naar een hervorming van het stelsel Leren en Werken’ 1.
LOB binnen Taalbrug DG.
De school in Europa - Europa in de school
“Digi-bord toepassing sollicitatietraining” Doeworkshop voor arbeidsconsulenten Tom, Trainer.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Praktijkervaring en reflectie
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
& Onze Staatvandienst Landelijk werkend, regionale focus – Hoofdkantoor Deventer – Kantoren in Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Doetinchem,
FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2015.
IOP Individueel opleidingsplan. Definitie IOP Het individuele opleidingsplan is een document waarin de afspraken m.b.t. persoonlijke leerdoelen vastgelegd.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
Resultaat van een werkgroep regio overleg Sociale Economie – Regiovisie op sociale tewerkstelling ontwikkelen Resultaat van een werkgroep SHO Oostende.
Startvergadering ontwikkelcommissies standaardtrajecten duaal leren
“Centrale begeleiding voor jarige nieuwkomers uit derde landen”
OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage
#EBJ16.
ESF-ondersteuning voor bedrijven
Sector en vakkenkeuze 3 mavo
Personeel en organisatie

Infodag onderwijs Welkom!
Slotevent lerend netwerk 2.0. Welkom!
Gedragsproblemen en stoornissen
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Voorlichtingsbijeenkomst 4e klassen HAVO en VWO
Decanaat Ouderavond 4 havo 10 september 2019.
Transcript van de presentatie:

27/06/2006Emma De Spiegelaere Kiezen Alfa Een loopbaanoriëntatie voor analfabete allochtonen.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Structuur  De opleiding duurt 4 halve dagen.  De week wordt afgerond met een Individueel gesprek waar de keuze van de klant verder besproken wordt:  OF verdere toeleiding naar een vaktechnische opleiding.  OF opvolging en begeleiding bij het zoeken naar werk.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Doelstelling  De klant heeft een realistische kijk op zijn/haar positie binnen de arbeidsmarkt op middellange en lange termijn. De klant kent de verwachtingen die t.o.v. de instap in het alfa – project worden gesteld en kan een keuze maken uit 1 van de sectoren binnen het project.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Subdoelstelling  Heeft de klant nood aan een beroepsoriëntatie? Indien de klant reeds voldoende ervaring heeft op onze arbeidsmarkt en/of voldoende geïntegreerd is, wordt de klant niet verder doorgestuurd voor een beroepsoriëntatie, maar rechtstreeks naar de beroepsopleiding.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Dag 1  Positieve en negatieve kanten van analfabetisme worden aangekaart  Voorstelling van VDAB  Waarden en normen binnen de Belgische/Vlaamse maatschappij  Toelichting van de plaats van de oriënterende opleiding binnen het inburgeringstraject

27/06/2006Emma De Spiegelaere Dag 2  Toelichting van de verschillende sectoren, vertrekkende vanuit de ervaringen van de klanten.  Aankaarten van de knelpunten: NL en analfabetisme.  Werken aan een visie op lange en korte termijn.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Dag 3  Toespitsen op de mogelijkheden binnen het project. Faciliteren van de keuze voor een sector.  Competenties overlopen en uitleggen: hygiëne, veiligheid, gezondheid, …  Overlopen van de beroepenfilms en hieraan de competenties koppelen.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Dag 4  Bespreken randvoorwaarden: mobiliteit, kinderopvang…  Administratie en contracten: wat te doen?  Toelichting verschillende vormen van tewerkstelling: interim, contracten…  Initiatie in het solliciteren: toelichting van de verdere ondersteuning van VDAB.  Toelichting verder verloop van het project.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Dag 5  Individueel gesprek:  Hoe moet het nu verder? Al of niet inschrijven voor de beroepsoriëntatie of een beroepsopleiding.  Nagaan of de doelstellingen van de oriëntatie behaald zijn.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Methodieken  Gebruik van beeldmateriaal: foto’s, tekeningen en film.  Vereenvoudigd taalgebruik.  Herhaling!  Praktijkoefening sollicitatie.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Meetbaarheid  Door de opmaak van de verschillende dagdelen wordt voor herhaling gezorgd. Hierdoor wordt telkens getoetst wat men meegenomen heeft uit de vorige dag.  Door het bespreken van de competenties die aan bod komen in de beroepenfilms wordt nagegaan of men zich deze ook eigen heeft kunnen maken.  Tijdens het individueel gesprek wordt nagegaan of ze een realistische kijk hebben op hun eigen kunnen en kennen.

27/06/2006Emma De Spiegelaere Verwachtingen naar de beroepsoriëntatie toe:  Bespreken van de randvoorwaarden voor elk specifiek beroep.  Inhoudelijk bekijken wat wel en niet wordt aangeleerd tijdens de beroepsopleiding.  Ervaringsgericht werken: kijkstages, bezoeken…