Hoofdstuk 5: De regering Hoofdstuk 6: Het parlement

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe noemen we de Eerste en Tweede Kamer samen?
Advertisements

Danielle Bloemsma, Suzan Coster en Ilja Rosenbrand 5VWO
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Het Landsbestuur 4.1 Regering 4.2 Parlement 4.3 Provincie en gemeente
Verkiezingen en kiesstelsels
De regionale overheid p
Politiek, diverse zaken aan de orde
4.1: Het parlement is baas boven baas
Staatsinrichting Kabinet. Inhoud n Leden van het Kabinet –De Minister-President De Minister-PresidentDe Minister-President –De Ministers De MinistersDe.
Leven in een rechtsstaat
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Politiek en staatsinrichting in Nederland en Europa.
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
QUIZ Katern Politiek.
 Geen vertegenwoordigers voor kolonies in Britse parlement  Nieuwe belastingen van de Britse regering op suiker, thee,… ‘No taxation without representation’
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
4.1: Het parlement is baas boven baas
Het Politiek Systeem Civitas Hoofdstuk 8
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Staatsinrichting van Nederland
Staatsinrichting van Nederland
Staatsinrichting van Nederland
Politieke stromingen LiNKS RECHTS.
Politiek jargon Bingo.
De wetgevende macht Charles de Montesquieu Wetgevende macht
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Parlementaire democratie
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
DE SLIMSTE LEERLING Prinsjesdag
Politiek jargon Bingo.
Staatsinrichting.
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 3: De gemeenteraad
Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 1: Introductie en algemene staatsinrichting.
1.2: geschiedenis van de rechtsstaat
Herhaling Staatsinrichting
4.1: Het parlement is baas boven baas
De Nederlanden: van republiek tot parlementaire democratie
Politiek-juridische dimensie
Het Volk 2e Kamer 150 leden 1e Kamer 75 leden Directe verkiezingen
Tijd van pruiken en revoluties,
De liberale revolutie in 1848
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Vrijheid en democratie De opmars van het parlement
§4: Regering en Parlement:
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
Politiek – maatschappelijke stromingen:
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
Staatsinrichting Wie is de baas van Nederland? ©Tom Verbeek sep 2010.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Stemexamen.
Het Parlement Paragraaf 6.
Wie bestuurt Nederland
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Het Koninkrijk der Nederlanden
Maatschappijkunde Nadya Karim.
Maatschappijleer havo 4
PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
Wie bestuurt Nederland?
Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek.
DE SLIMSTE LEERLING Prinsjesdag
Kabinet en Regering Hoofdstuk 5.
DE SLIMSTE LEERLING Prinsjesdag
Regering en parlement Regering en parlement Machten… Machten…
Democratie en Dictatuur
H5 Wie bestuurt Nederland?
DE SLIMSTE LEERLING Prinsjesdag
DE SLIMSTE LEERLING Prinsjesdag
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 5: De regering Hoofdstuk 6: Het parlement Les 8 en 9

Deze stommiteit van Mitt Romney gaan we nog heel vaak terugzien Michiel van der Geest − 11/12/11, 19:48 Het was - om het mild uit te drukken - geen handig moment van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Tijdens een televisiedebat gisteren daagde hij zijn rivaal Rick Perry losjes uit tot een weddenschap met 10.000 dollar (7.500 euro) als inzet. Zijn tegenstanders - zowel Republikeinen als Democraten - konden hun lol niet op om dit buitenkansje. Want multimiljonair Romney die op het toppunt van een crisis 10.000 dollar wil verwedden; dat is natuurlijk prijsschieten. 'Weet je wat het gemiddelde gezin met 10.000 dollar kan doen? Een jaar collegegeld betalen, drie jaar aan boodschappen doen of de jaarlijkse hypotheeklasten aflossen', schreef het Democratic National Committee in een persverklaring. Middenklasse 'Hoe past de weddenschap om 10.000 dollar in de strategie die draait om de kampioen van de middenklasse te zijn?', vroeg journalist Philip Klein zich af. En Josh Trevino, van de Public Policy Foundation in Texas, bondgenoot van Perry, tweette: 'Als Mitt de kandidaat wordt, dan zien we dat aanbod van de 10.000-dollarweddenschap nog zo'n 10.000 keer terug.' http://www.youtube.com/watch?v=4laRUcuYXmY&feature=player_embedded

Stormloop op protestbomen tegen natuurwet Bleker ANP − 11/12/11, 19:12 Staatssecretaris Henk Bleker © anp UPDATE De bomenverkoop op de website van de Partij voor de Dieren als protest tegen de nieuwe natuurwet van staatssecretaris Henk Bleker loopt storm. De teller op de website van de Partij voor de Dieren die de bomen te koop aanbiedt, stond aan het begin van de avond op meer dan 13.000 verkochte bomen. Natuurliefhebbers, die net als de Partij voor de Dieren tegen de nieuwe wet van Bleker zijn, kunnen sinds donderdag voor 5 euro een boom kopen om hun ongenoegen duidelijk te maken. Fractievoorzitter Marianne Thieme van de partij stelde donderdag binnen een week 10.000 'protestbomen' te willen planten op een nog nader te bepalen locatie. Thieme maakt binnen een paar dagen bekend op welke locatie de bomen worden geplant. Thieme zei zondag een tweede bos te overwegen, omdat de verkoop zo goed loopt. Zij noemde de natuurwet van Bleker 'een wet die de natuur in Nederland tot op de grond toe afbreekt en alle dieren weer vogelvrij verklaard'. De Partij voor de Dieren is niet de enige die protest heeft aangetekend tegen het voorstel van de staatssecretaris. Afbraakbeleid VVD-prominent Ed Nijpels maakte zondag in het programma Eva Jinek op zondag gehakt van het natuurbeleid van Bleker, dat hij kenschetste als afbraakbeleid. Hij riep de provincies op zich te keren tegen het akkoord met Bleker over overdracht van natuurbeheer aan de provincies. Noord-Brabant schoot het vrijdag al af. Nijpels noemde Blekers plannen 'een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de natuurbescherming' omdat het kabinet op natuur veel meer bezuinigt dan op andere terreinen. Bleker schuift organisaties als Natuurmonumenten aan de kant alsof ze bezig zijn met criminele activiteiten, zei Nijpels. Hij vindt dat de staatssecretaris boeren en natuurbeschermers tegen elkaar opzet, terwijl ze niet elkaars vijanden hoeven te zijn. Natuur gaat in zijn ogen niet ten koste van boerenland.

HW voor 13/12 TB: tekst H5 goed doorlezen WB: vr. 1 t/m 11 Advies: samenvatting maken H1

Kabinetsformatie Vraag 12 WB: Afgelopen regeringstermijn of kabinetscrisis (7) Partijen voeren campagne (5) Er volgen verkiezingen (6) Koningin vraagt adviezen (3) Een ervaren politicus bekijkt samenwerkingsmogelijkheden (informateur) (8) Partijen maken afspraken over het beleid = regeerakkoord(olv een formateur = toekomstige MP) (2) Aanstellen van ministers (en staatssecretarissen) (1) Het kabinet is gevormd (4)

Belangrijke begrippen (1): Vervroegde verkiezingen  demissionair kabinet Constitutionele monarchie: staatsvorm waarin de taken en bevoegdheden van het staatshoofd grondwettelijk zijn vastgelegd Taken koningin: Regering = dagelijks bestuur van ons land Opstellen wetsvoorstellen Uitvoeren van eenmaal aangenomen wetsvoorstellen Jaarlijks opstellen van rijksbegroting en deze aanbieden aan parlement (op Prinsjesdag)

Belangrijke begrippen (2) 3e dinsdag in september: Troonrede en Miljoenennota 2e woensdag in mei: gehaktdag Ministeriele verantwoordelijkheid: minister is politiek verantwoordelijk Koningin is onschendbaar: het kabinet is verantwoordelijk voor de inhoud van de wetten en troonrede, maar ook voor alle gedragingen van de leden van het koninklijk huis, zij hoeven zichzelf nooit aan het parlement te verantwoorden, maar dit doet de MP in zo’n geval… Minister zonder portefeuille Verschil regering en kabinet!

Gedoogregering Een minderheidsregering die voor besluitvorming op bepaalde beleidsterreinen gesteund wordt door een gedoogpartij, dwz een partij die niet tot de regering behoort, maar een gedoogakkoord met de coalitiepartijen heeft gesloten. Is de gedoogpartner PVV volgens jullie nu wel of niet verantwoordelijk voor het regeringsbeleid? Waarom wel / niet?

Vraag 16 1: fractieleiders 2: informateur 3: VVD 4: PVV 5: Onderhandelingen 6: regeerakkoord 7: Formateur 8: kabinet 9: CDA 10: Koningin

Het parlement Politieke cultuur: de manier waarop de regering en het parlement met elkaar omgaan NL: poldermodel  overleg en consensus Parlement TK (150) direct / rechtstreeks gekozen EK (Senaat)(75) indirect / getrapt gekozen Fractie: de groep vertegenwoordigers van een politieke partij in een gekozen orgaan Regeringsfracties en oppositiepartijen

HW 19/11 TB: lezen H6 WB: 1 t/m 4 Advies: samenvatting H2 maken

Verhouding regering en parlement Trias politica Montesquieu: het scheiden der machten in NL niet strikt doorgevoerd: ministers hebben zowel wetgevende als uitvoerende macht Macht parlement: (Mede)wetgeving Controle van de ministers

Wetgevende taak Uitvoerende taak 2 rechten Stemrecht bij wetsontwerpen Budgetrecht wel of niet goedkeuren rijksbegroting 2 bevoegdheden Recht van initiatief: zelf een wet indienen Recht van amendement: de mogelijkheid om een wijziging in een wetsvoorstel aan te brengen Rechten: Schriftelijke vragen stellen Recht van interpellatie: aanvragen spoeddebat, steun van tenminste 30 kamerleden Parlementaire enquête: gedetailleerd onderzoek naar een onderdeel van het regeringsbeleid Recht van motie: een verzoek aan de minister iets te doen of juist niet te doen Afkeuring: beleid van de minister wordt afgekeurd Wantrouwen: als een meerderheid zo’n motie aanneemt moet de minister opstappen

In de les: vraag 11, 12 en 14