De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wie bestuurt Nederland?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wie bestuurt Nederland?"— Transcript van de presentatie:

1 Wie bestuurt Nederland?
Politiek: Hoofdstuk 5

2 De regering Regering = koning + ministers
Dagelijks bestuur van Nederland Regeerakkoord = staan de belangrijkste afspraken die de regering gemaakt heeft en beloofd heeft te verbeteren.

3 Ministers en Staatssecretarissen
Minister = iemand die zich bezig houdt met een deel van onze samenleving Bijv. landbouw, milieu, sport, onderwijs, veiligheid, defensie etc. Staatssecretaris = ???? soort onderminister, verantwoordelijk voor een deel van het takenpakket van de minister. Kabinet = alle ministers en staatssecretarissen samen

4 Minister president Ook wel ‘Premier’ genoemd. Leider van het kabinet.
Voorzitter als alle ministers samen vergaderen. Ministerraad Elke vrijdag komen ze bij elkaar. Allemaal eens over dezelfde aanpak, dan komt er een wetsvoorstel. MAAR! Dan moeten de 1e en 2e kamer het ook goedkeuren met een meerderheid van de stemmen!

5 Wat doet de koning? Belangrijkst taken van de Koning:
Handtekening onder wetten zetten. Troonrede voorlezen op Prinsjesdag. Overleg voeren met minister president. Ons land vertegenwoordigen in het buitenland. Ministers en staatsecretarissen beëdigen.

6 Prinsjesdag 3e dinsdag van september Gouden koets naar de Ridderzaal
Troonrede = alle plannen die de ministers voor het komende jaar bedacht hebben. Minister van Financiën presenteert de miljoenennota Miljoenennota = overzicht van alle inkomsten en uitgaven die de regering voor het aankomende jaar verwacht.

7

8 Video wie heeft de macht in Nederland.
macht-in-nederland/#q=politiek%20nederland

9 Zelfstandig werken LB: blz. 52 en 53 lezen. WB: 47 t/m 49 maken.
Opdracht 9 hoef je niet te maken. Kijk bij opdracht 11 op de site van rijksoverheid. OF VIDEO HIERONDER KIJKEN: SCHOOLTV.NL ZOEKEN: WIE HEEFT MACHT IN NEDERLAND? nederland/#q=politiek%20nederland


Download ppt "Wie bestuurt Nederland?"

Verwante presentaties


Ads door Google