RIS3: Theorie, praktijk en dilemma’s

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Samenwerken in de waterketen Paradigma: Van inhoud naar schaalgrootte en vorm.
Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
WSN Volle kracht vooruit. Het roer om: volle kracht vooruit WSN staat er weer •Juist nu kunnen en willen we betekenisvol zijn in Nieuwkoop. •Huis op orde.
Communicatie en draagvlak
Slimme Specialisatie Strategieën (S3) Van concept naar praktijk
Workshop Social Media Laat jij jouw bedrijf op z’n kop zetten door Social Media ?
Toptaken in Tilburg Erik de Ridder van naar 190 pagina’s in drie simpele stappen best wel moeilijke.
Werven van geld Creëren van betrokkenheid
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Vertrouwen als samenwerkingsmechanisme binnen ruimtelijke planning Jasper de Vries/ 28 oktober 2008/ Rotterdam.
De Vergeten Parels van Rotterdam-Zuid
Innovatie in Twente: nut en noodzaak Lohuis & Derksen CoP 7 december 06.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
In de praktijk van Noord Nederland Floor.de
Programma 9.30u – 9.40u Opening 9.40u – 10u RIS Noord-Nederland 10u – 12u Workshop 10u – 10.45u Reacties op de hoofdvragen, mindmapping u pauze.
De grote WWidW quiz! Test uw kennis over effectieve wijkinterventies.
Werken aan het beroep van morgen
Workshop Structuurfondsen
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
De kracht van HBSoftware B.V Onze kracht is branchekennis. Wij begrijpen wat vastgoedontwikkeling is. Wij weten wat de prioriteiten van het management.
SURF Normenkader HO Geert Eenink Teammanager Software & Cloud.
Grenzen aan evidence-based werken in de lokale public health praktijk
Waar wilt u doodgaan. Keuzen en overwegingen Katrien Luijkx i. s. m
voor de innovatie van de innovatie
Regionale regisseur nodig voor energiebesparing en verduurzaming Teus van Eck kiEMT, Early Mornin’ Toast Hoenderlo,11 maart 2009.
NOV Conferentie 7 oktober 2008
Samen werken aan een gezonde regio!
Werkgeversservicepunt
Presentatie landelijk pedagogencongres “Ontmoeten en verbinden” 23 januari 2013.
Owen Huisman - 14 maart
Beter Benutten-aanpak
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID.
Even voorstellen 250 medewerkers, 4 vestigingen
Afhankelijkheid is een keuze
Deel II Samenwerking in de watersector
Meer dan de som der delen De verankering van duurzaamheid in de gehele schoolorganisatie 14 november 2014.
Netwerk Ouderenzorg Regio Noord 5e subsidieronde Nationaal Programma Ouderenzorg.
Stellingen en Panel Testpanel (n=122) Vraag 1 Mijn organisatie leert voldoende van ervaringen van andere organisaties in binnen en buitenland 1 maart 2012.
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
Agenda Stad Ferdi Licher Programmadirecteur Agenda Stad.
Agenda van Brabant Toekomstgericht investeren én ombuigen 24 november 2010.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Van Disbalans naar Balans Nascholing 16 april 2015.
12c. Beleidsplan Seizoen Missie 1.Festilent creëert een prettige omgeving waarin de leden zich thuis voelen en op een prettige manier hun sport.
Onderzoeksvaardigheden 3
Ik maak deel uit van een verloren welzijnssector En ik weiger te geloven dat inclusie over de sectoren heen kan. Ik besef dat dit misschien een shock is.
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Experiment 2: Museumbezoek in schoolverband. Vooraf Dit receptenboek is bedoeld voor musea die de resultaten van de experimenten willen toepassen in de.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID.
1 Cultuur Profielen & Programma’s GEDRAG Visie op leiderschap persoonlijke beleving business strategie transfer.
 Korte inleiding  Hoofdlijnen discussie in de sector  CAO traject in de Bouwnijverheid  Visie op de toekomst  Voorkeur voor vragen en discussie.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
16 maart 2016 Presentatie rapport Een hele onderneming.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Groningen Internationaal Kansen benutten via Europese Programma’s EU-coördinator Jenny Otten Provincie Groningen.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
VOV integratiehulp Over de mate van integratie van de verwerving van onderzoekend vermogen in het curriculum Leerwerkgroep Versterken Onderzoekend Vermogen,
Auteur: Felicie van Vree, Susan van Klaveren Datum: 4 februari 2010 Van AWBZ naar Wmo: zoeken naar nieuwe vormen van ondersteuning Susan van Klaveren en.
Fix it! De Energieke Samenleving als context en als bijdrage Maarten Hajer Naar een Energieakkoord voor duurzame groei, 16 nov 2012.
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
De valse tegenstelling tussen autonoom en instrumenteel (en meer)
EUROPEES SOCIAAL FONDS
Visie en strategie Les 3: Visie verdieping.
Koen Rapstok senior adviseur ERAC Veghel, 12 oktober 2017
Lessons learned Naar regionale oncologienetwerken.
INTERREG NWE, NSR NAAR EEN VERVOLG IN Jacqueline Brouwer
Seminar Luchtruim & Regelgeving
Titel presentatie.
Transcript van de presentatie:

RIS3: Theorie, praktijk en dilemma’s Nationale Conferentie " Slimme Specialisatie: Europese Toppers verbinden” Tilburg, 28 maart 2013 Gerbert van der Wal Jos van den Broek

Theorie: Evidence-based policy Dilemma’s Lessons learned Inhoud Opening Theorie: Evidence-based policy Dilemma’s Lessons learned

Kennis van de praktijk Betrokken bij: RIS3 West-Nederland RIS3 en OP EFRO Oost-Nederland RIS3 en OP EFRO Noord-Nederland Drie goede redenen RIS3: Voorwaarde voor inzet van EFRO middelen Creëert mogelijkheden om EU fondsen optimaal te gebruiken Het is een richtinggevende visie voor: De regionale aanpak van onderzoek & innovatie; Partnerships  meer doen door samen te investeren Ontwikkeling van onderscheidend vermogen t.o.v. andere regio’s

Kinderlijk eenvoudig Focus Bepaal doelen Specialiseer Monitor Betrek partners Maak keuzes

Dankbaar werk … Geachte heer (…) …verbazen wij ons over het feit dat Noord-Nederland niet alle zeven sectoren als gelijkwaardige speerpunten kiest. Wij verzoeken u dan ook nogmaals in overweging te nemen deze (…) sector op te nemen in de strategie. … Beste (…), Ik heb de stukken voor de Programmaraad bekeken en ben een beetje geschrokken. Er is namelijk niets toegevoegd. In het hele stuk wordt de (…) zegge en schrijven één keer genoemd. … … Ik heb echter het “bijgestelde” RIS rapport via/via gekregen . Jammer genoeg zijn de vorige week gemaakte afspraken voor een betere profilering van de clusters niet of nauwelijks opgenomen. …

Evidence-based policy Ratio: Weg met partijpolitiek, ideologische tunnelvisies en geldverspilling! Het gaat niet om wat politici willen, maar om wat werkt! Maar: Wat geldt er precies als evidence? Waar komt die evidence vandaan? Was beleid vroeger dan niet op evidence gebaseerd? Is beleid zonder evidence daarmee slecht beleid?

Evidence-based policy

Evidence-based policy Stelling op Mejudice.nl (economensite): De bezuinigingen van Rutte II zijn slecht voor de Economie, je moet juist investeren en hervormen

Problemen met evidence in de RIS3 Cijfers op regionaal niveau zijn slechts fragmentarisch beschikbaar Gegevensverzameling van CBS wijkt af van de werkelijkheid van de economie Cijfers zijn vaak momentopname Kwantitatieve informatie heeft context nodig Evidence alleen is niet genoeg, je hebt ook politiek en maatschappelijk draagvlak nodig

Problemen met evidence in de RIS3 Triangulatie in factsheets: Evidence (beperkt aantal sectoren  politieke keuze) Cijfermateriaal Bestaande rapporten Beleidsdocumenten Interviews Dynamische specialisatie

Omgaan met evidence in de RIS3

Dynamische specialisatie (1)

Dynamische specialisatie (2)

Dynamische specialisatie (3)

Dynamische specialisatie (4)

Specialiseren of een inclusieve strategie? Dilemma’s Specialiseren of een inclusieve strategie? Flexibiliteit met een stolfactor? Entrepreneurial discovery vs. deadline Topsectoren beleid en/of Slimme specialisatie?

Dilemma's Waar eindigt RIS3 en begint OP (EFRO/ESF/POP)? Uw dilemma? 5.

RIS3 WERKT! : het schuurt en knelt soms met bestaande belangen : leidt tot serieuze discussie over doel van de regio : kan niet zonder leerervaringen, moet blijven werken om te werken

De toekomst Nieuwe houding en gedrag van alle actoren Nieuwe tastbare resultaten Nieuwe regionale kracht Nieuwe houding en gedrag van alle actoren