Voorontwerp materialendecreet

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Natte koeltorens en legionella
Advertisements

Afvalstoffen- en materialenbeleid: certificatie van in- en uitgaande stromen Kristel Vandenbroek 2de Vlaams Vergistingsforum.
van verdragsbepalingen
Welkom bij Bouwrecht week 5.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
Rechtshandelingen van de Unie
VVSG-Ronde van Vlaanderen
Mr. Marleen van Berkom-Lindhout (Berenschot) Drs. Robert Capel (KplusV) 1 Benchmark Milieustraten Afvalconferentie ASL 16 juni 2011.
C2C en Gebiedsontwikkeling
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Een nieuw wettelijk kader: VLAREA wordt VLAREMA
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
De nieuwe richtlijn betreffende afvalstoffen Françoise Bonnet LEEFMILIEU BRUSSEL – B.I.M. Departement afval - terugnameplicht.
‘Duurzame energie’-projecten
Maarten De Groote - Vlaams Energieagentschap
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
College LCA-techniek voor Duurzaam Bouwen Ir. H. van Nunen Prof. Ir. N.A. Hendriks 7S660 Wintertrimester 2003.
Gemeentelijke afvalstoffen Quo vadis ? Antwerpen, 19 juni 2012.
Vlaanderen grijpt in op de gemeentelijke afvalbelastingen Studiedag voor lokale besturen over het nieuwe materialendecreet en Vlarema Antwerpen, 19 juni.
Gescheiden Inzameling STImuleren
Nieuwe spelregels voor gemeentelijk afvalbeheer en afvalbelastingen
Nieuwe spelregels voor gemeentelijk afvalbeheer en afvalbelastingen Financiële ondersteuning van de investeringen voor het lokale afvalbeheer: evaluatie.
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Varia Mer-forum deskundigen 19 mei Varia 1. Actualisatie richtlijnenboeken 2. Erkenning Mer-coördinator 3. Infosessie Archeologie 4. Vaak gestelde.
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
VOORSTEL EU RICHTLIJN HERNIEUWBARE ENERGIE 2020 Ontwerp Boerenbond standpunt François HUYGHE Boerenbond.
Duurzaam materialengebruik in gesloten kringlopen bij “bouwen” Philippe Van de Velde, beleidsmedewerker Eindverwerking en bouw Afdeling afvalstoffen-
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Van Convenant naar AMvB… Wat betekent dat voor gemeenten? Wim Hazeu Wethouder Gemeente Maastricht Vertegenwoordiger VNG in verpakkingendossier.
Het bepalen van een significant risico en een significante toename van het risico Katrien Van Eerdenbrugh Antwerpen – ISC workshop.
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
Het Aralmeer Telkens op de linkermuis klikken voor vooruit.
Pesticidenvrij terreinbeheer Samenwerken tussen gemeentebestuur en bewoners.
Wet- en regelgeving inzake stoken in Nederland
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Presentatie Brownfields Informatie- en inspraakvergadering 116. Gent – Sidaplax 19u oktober 2014.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Het Tweede Vlaamse Afvalcongres Mechelen, 29 maart 2007 Ingezameld papier, vooral zuiver op papier? © Katrijn van Riet – Shanks Waste Solutions Foto: Sablières.
4.2 Wat kost het milieu? Het maken van goederen en het gebruiken van goederen heeft soms negatieve gevolgen voor het milieu. Milieuschade ontstaat door.
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
Dr. Steven Van Garsse Manager Vlaams Kenniscentrum PPS
Stakeholdersmeeting CCIM - XII Belgische EU-Voorzitterschap 1 juli 2010 – 31 december Michael Voordeckers.
Nieuwe hemelwaterverordening Geldig voor bouwdossiers ingediend na !
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuur-bedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Bodembescherming Martien Swerts dienst Land en Bodembescherming Departement LNE Vlaamse Overheid.
Afval en LAP voor beginners
Informatievergadering
Stof, afvalstof of (bij)product
Privacy binnen de Drechtsteden
Privacy binnen de Drechtsteden
Lokaal afval- en materialenplan luik OBA
Veranderopgave handhaving
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Afval of product Olaf van Hunnik 26 juni 2018.
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Afvalstof of grondstof? Introductie
Transcript van de presentatie:

Voorontwerp materialendecreet John Wante Afdeling afvalstoffenbeheer - dienst Europa 25.01.2010

Omzetting van de nieuwe kaderrichtlijn afvalstoffen (tegen 12/12/2010) Waarom nieuw decreet? Omzetting van de nieuwe kaderrichtlijn afvalstoffen (tegen 12/12/2010) Juridische basis voor een verruiming van afval- naar materialenbeleid Huidig: “decreet betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen” Nieuw: “decreet betreffende het duurzaam beheer van afvalstoffen en materiaalkringlopen” John Wante 25.01.2010

Structuur van het decreet Inleidende bepalingen (rechtsgrondslag, definities en doelstellingen) Algemene bepalingen rond het beheer van afvalstoffen en materiaalkringlopen Bepalingen rond het beheer van specifieke afvalstoffen en materiaalkringlopen Afbakening van de afvalfase Milieubijdragen en heffingen Toezicht en strafbepalingen John Wante 25.01.2010

Essentiële begrippen afvalstof materiaal materiaalkringloop elke stof of elk voorwerp waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen materiaal elke stof die wordt of is ontgonnen, gewonnen, verwerkt, geproduceerd, verdeeld, in gebruik genomen, afgedankt of opnieuw verwerkt of elk voorwerp dat wordt geproduceerd, verdeeld, in gebruik genomen, afgedankt of opnieuw gebruikt, inclusief daaruit ontstane afvalstoffen materiaalkringloop slaat op de ganse levenscyclus John Wante 25.01.2010

Algemene doelstellingen De doelstelling van dit decreet is het vaststellen van maatregelen voor het tot stand brengen van materiaalkringlopen waarbij: 1° de gezondheid van de mens en het milieu gevrijwaard worden tegen de schadelijke invloed van afvalstoffen; 2° de uitputting van hernieuwbare en niet-hernieuwbare hulpbronnen, de verspilling van materialen en energie in het algemeen en de schadelijke gevolgen voor mens en milieu, verbonden aan materiaalgebruik en –verbruik, worden tegengegaan. John Wante 25.01.2010

Algemene doelstellingen 1° maatregelen waarbij als prioriteitsvolgorde de volgende hiërarchie wordt gehanteerd: a) in de eerste plaats de preventie van afvalstoffen en een efficiënter en minder milieubelastend gebruik en verbruik van materialen via aangepaste productie- en consumptiepatronen; b) in de tweede plaats het voorbereiden van afvalstoffen voor hergebruik; c) in de derde plaats de recyclage van afvalstoffen en het inzetten van materialen in gesloten materiaalkringlopen; d) in de vierde plaats andere vormen van nuttige toepassing van afvalstoffen, zoals bepaalde vormen van energie-opwekking; e) in de vijfde plaats de verwijdering van afvalstoffen, met storten als laatste optie. Waarbij wordt gestreefd naar het beste resultaat voor milieu en gezondheid, rekening houdend met de effecten die optreden over de ganse levenscyclus. John Wante 25.01.2010

Algemene doelstellingen maatregelen om ervoor te zorgen dat het beheer van afvalstoffen en materiaalkringlopen geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de mens en geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu, met name: zonder risico voor water, lucht, bodem, fauna en flora; zonder geluids- of stankhinder te veroorzaken en tevens; zonder schade te berokkenen aan natuur- en landschapsschoon. John Wante 25.01.2010

Hiërarchie en afwijkingen erop Hiërarchie is een verplichting voor de Vlaamse overheid gemotiveerde afwijking mogelijk op basis van levenscyclusdenken houdt rekening met ecologische, economische en sociale overwegingen motivatie op advies van de OVAM, bijgestaan door een overlegplatform onafhankelijke wetenschappelijke studies John Wante 25.01.2010

Preventieprogramma’s en uitvoeringsplannen Preventieprogramma’s: preventie van afval uitvoeringsplannen: afvalbeheer beide uitbreidbaar naar programma’s of plannen voor ganse materialenkringloop Andere overheidsinstellingen en niet-overheden betrekken via overlegplatform OVAM coördineert openbaar onderzoek vereist eerste preventieprogramma tegen 2013 evaluatie om de 6 jaar John Wante 25.01.2010

Maatregelen ter ondersteuning van de hiërarchie verplichting voor de Vlaamse overheid tot stimuleren van hergebruik en recyclage daartoe moet gescheiden inzameling worden georganiseerd mogelijkheden om gescheiden aanbieding en inzameling te verplichten en inzamelwijze vast te leggen doelstellingen vast te leggen afvalverwerkingshandelingen op te leggen of te verbieden erkenning voor kringloopcentra subsidies groen aankoopbeleid lagere milieu-impact over ganse keten recyclaten John Wante 25.01.2010

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid Slaat op ontwikkelaar, producent, bewerker, invoerder, verkoper kan bestaan uit operationele verantwoordelijkheid voor inzameling aanvaardingsplicht financiële verantwoordelijkheid voor inzameling en verwerking informatieverstrekking bevorderen ecodesign voor huishoudelijke afvalstoffen is samenwerking met gemeenten verplicht John Wante 25.01.2010

Registraties, voorwaarden en erkenningen registratieplicht voor alle afvalbeheerders (inzamelaars, vervoerders, verwerkers, makelaars en handelaars) mogelijkheid tot opleggen van voorwaarden aan inzamelaars en degenen die regelingen treffen voor afvalbeheer mogelijkheid tot schorsing van registratie systeem van erkenningen wordt verlaten John Wante 25.01.2010

Huishoudelijke afvalstoffen zorgplicht voor gemeenten Vlaamse regering kan gescheiden inzameling en hun verwerking voorschrijven meer sturing mogelijk door Vlaamse overheid inzake afvaltarieven en inzamelwijzen financiële tussenkomst voor inzameling mogelijk Vlaamse regering kan in de plaats treden van de gemeente overlegplatform huishoudelijk afval John Wante 25.01.2010

In- en uitvoer van afvalstoffen Geeft regering mandaat om alle maatregelen te nemen in kader van verordening grensoverschrijdend transport van afvalstoffen in- en uitvoer verbieden bankgaranties eisen verbod mogelijk voor binnenkomende transporten voor R1 (conform uitvoeringsplannen en indien eigen netwerk ontoereikend) Interpretatie van de R1-formule nog geen Europese duidelijkheid soepele invulling in Vlaanderen John Wante 25.01.2010

Bedrijfsafvalstoffen producenten houden afvalstoffenregister bij met meldingsplicht financiële en operationele verantwoordelijkheid voor nuttige toepassing of verwijdering binnen onderneming afgifte aan derde afgifte aan derde buiten Vlaams Gewest bij afgifte is afgiftebewijs nodig vermeldt bestemming, ontvanger, verwerkingswijze, soort en hoeveelheid afval John Wante 25.01.2010

Doel van wijzigen bepalingen afval/geen afval Tegemoetkomen aan nieuwe bepalingen in kaderrichtlijn nieuwe wetgeving, zoals REACH bestaande onduidelijkheden oplossen omslagpunt statuut secundaire grondstoffen vervanging stimuleren van primaire door secundaire materialen discriminaties wegwerken tussen primaire en secundaire materialen “shopping” in wetgeving vermijden John Wante 25.01.2010

Zijn geen afvalstoffen ikv dit decreet (art. 39) Gasvormige effluenten en CCS dierlijke mest afvalwater onuitgegraven bodem en duurzaam met de bodem verbonden gebouwen radioactieve afvalstoffen John Wante 25.01.2010

Begin van de afvalfase (art. 40 en 41) Afvaldefinitie voldaan? Indien ja, dan toepasselijke code uit EURAL-lijst toekennen John Wante 25.01.2010

Einde van de afvalfase: wat zegt Europa? Einde afval als end of waste criteria zijn voldaan schroot van ijzer, staal en aluminium (vanaf 12/12/2010) later ook koper, papier, glas en ??? kwaliteitszorgsystemen te controleren door lidstaten Geen Europese end of waste criteria, dan terugvallen op afvaldefinitie en bestaande rechtspraak geval per geval benadering mogelijk door lidstaten normen en voorschriften moeten worden genotificeerd John Wante 25.01.2010

Vertaling van einde afval naar Vlaanderen Indien Europese einde afval criteria grondstofverklaring vereist om deugdelijkheid kwaliteitszorgsysteem te verifiëren Indien geen Europese einde afval criteria Vlaamse einde afval criteria en grondstofverklaring b.v.voorbehandelde slakken Vlaamse einde afval criteria zonder grondstofverklaring b.v. filterkoek van de voedingsnijverheid geen Vlaamse einde afval criteria, maar wel grondstofverklaring b.v. materialen voor bodemsaneringswerken geen Vlaamse einde afval criteria enkel advies mogelijk van OVAM op basis wetgeving en rechtspraak John Wante 25.01.2010

Vlaamse end of waste criteria Worden opgenomen in Vlaream zijn bedoeld voor specifieke afvalstoffen te gebruiken in bepaalde toepassingen moeten zo zijn opgesteld dat aan de voorwaarden van het decreet zijn voldaan, nl. gebruikelijk toegepast voor specifieke doelen er is een markt of vraag naar alle technische voorschriften en productcriteria zijn voldaan gebruik heeft geen negatief effect op milieu en gezondheid o.m. overwegingen ladder worden meegenomen omslagpunt bij uitgang, niet ingang John Wante 25.01.2010

Materialen voor gebruik Welke materialen? huidig normenkader secundaire grondstoffen blijft behouden, terminologie verandert “secundaire grondstoffen” worden “grondstoffen” gebruikscertificaat wordt grondstofverklaring Materialen voor gebruik in of als meststof of als bodemverbeterend middel in of als bouwstof als bodem in kunstmatige afdichtingslagen met waterglas in of als brandstof schroot van ijzer en staal voor ferro-industrie schroot van aluminium voor aluminiumindustrie speciale regeling voor uitgegraven bodem John Wante 25.01.2010

Bijproducten: wat zegt Europa? Materialen die niet het hoofddoel zijn van een productieproces en verder gebruik is zeker geschikt voor rechtstreeks gebruik zonder speciale behandeling geproduceerd als integraal onderdeel van een productieproces verder gebruik is rechtmatig, m.a.w. voldoet aan alle voorschriften en normen en geen nadelige effecten op milieu en gezondheid John Wante 25.01.2010

Vertaling van bijproducten naar Vlaanderen Indien Europese criteria voor bijproducten nog af te wachten Indien geen Europese criteria voor bijproducten zelfde normenkader als voor einde afval John Wante 25.01.2010

Gebruiksvoorwaarden voor materialen regulering gebruik van materialen (ook niet afvalstoffen) is mogelijk in eerste instantie bedoeld voor bijproducten en einde afval (huidige secundaire grondstoffen) basis voor kwaliteitszorgsystemen met oog op traceerbaarheid, correcte verwerking, rechtmatig gebruik John Wante 25.01.2010