Pleidooi voor de lange zin

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over ladders en engelen Gods wegen kennen Engelen - OT Genesis 3:24 24 En Hij verdreef de mens en Hij stelde ten oosten van de hof van Eden de cherubs.
Advertisements

Plaatje vrienden op een bank
Thema najaar Face t0 face - 2 Hebr. 12: Want gij zijt niet genaderd tot een tastbaar en brandend vuur, tot donkerheid, duisternis en stormwind,
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Water, schapen en vrouwen
Discipelschap.
vijf broden en twee vissen
Taaloefeningen. Mijn oom wil een heel mooi schilderij kopen. zin 1 Zinnen ontleden.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Taaloefeningen.
Het dak eraf Marcus21-12.
de genezing te Bethesda
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Zonde, de grootste vijand
Thema: VERTROUWEN Psalm 125: 1-2 Een bedevaartslied:
Welkom.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
Kom Hoger Teveel om te vergeven. Mattheüs 18: 21 Toen kwam Petrus bij Hem en zeide: Here, hoeveel maal zal mijn broeder tegen mij zondigen en moet ik.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
‘voor de kinderen’.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Pinksteren Nu de Heilige Geest in ons blijft.... Pinksteren Johannes 2:10 ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de.
Geldermalsen  (Jezus)”…. gij zult mijn getuigen zijn ……………tot het uiterste der aarde.  “GETUIGE”: Delen wat God heeft gedaan in mijn leven.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
To be a Christian without prayer is no more possible than to be alive without breathing.” – Martin Luther King.
Verlangens van God.
Christen zijn in de maatschappij Hilversum, 9 november
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Handelingen 5: 1 En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, 2 hield iets van de opbrengst achter, met medeweten.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Water, schapen en vrouwen Jacob’s ideetje. Genesis En Laban zeide tot Jakob: Zoudt gij, omdat gij mijn bloedverwant zijt, mij dienen om niet?
Taaloefeningen.
Taaloefeningen.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Taaloefeningen.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
Ik was bang om alleen te zijn, tot ik van mezelf leerde te houden.
Wanneer was jij voor het laatst WOEDEND – en terecht?
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
Op heterdaad... Johannes
Meervoudig samengestelde zinnen
Welkom in de samenkomst
Zinnen die doen nadenken !
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
Wat gaan we doen vandaag?
Evangelische gemeente de Brug. Wat is het oude leven? Wat is het nieuwe leven? Waarom moet je gedoopt worden?
Tekstverbanden en signaalwoorden
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Taaloefeningen.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Verbanden en signaalwoorden
Transcript van de presentatie:

Pleidooi voor de lange zin Folkert Kuiken, Nederlandse Taalkunde, UvA f.kuiken@uva.nl Uva-HvA Dictee, Amsterdam, 10 december 2012 1

Een humaninterestverhaal 296 woorden 12 zinnen Kortste zin: 4 woorden Langste zin: 52 woorden Gemiddelde zinslengte: 24,6 woorden

Umberto Eco De naam van de roos 2e alinea ‘Aan het eind van mijn zondaarsleven gekomen, bejaard en vergrijsd gelijk de wereld en thans, in afwachting van het ogenblik waarop ik mij zal verliezen in de bodemloze afgrond van de zwijgende en eenzame godheid alwaar ik zal deel hebben aan het onveranderlijke licht van de hemelse geesten, met mijn zware en zieke lichaam aan deze cel van het dierbare klooster van Melk gekluisterd, maak ik mij op om dit velijn getuigenis na te laten van de opmerkelijke en schrikwekkende gebeurtenissen waarvan het lot mij in mijn jeugd getuige deed zijn; en ik wil woordelijk herhalen wat ik zag en hoorde, zonder mij te verstouten er een plan uit op te maken, ten einde aan hen die zullen komen (als de Antichrist hen niet voor zal zijn) tekenen van tekenen na te laten, opdat daarop het vrome werk van de ontcijfering moge worden beoefend.’ De gemiddelde zinslengte van de eerste vijf zinnen van Umberto Eco’s ‘De naam van de roos’ (1983) bedraagt 72,4 woorden, met als uitschieter een zin van 144 woorden.

Hans Sahar Hoezo bloedmooi Begin van ‘Wrede dagen’ ‘Mooie zwartharige jongen verwent dames. Bel voor een afspraak naar Abi: Telefoon 17775. Dat was de definitieve tekst van de advertentie. Hij had er lang aan zitten prutsen en proberen. Verschillende kladjes had hij verscheurd en door de plee getrokken. Al vonden ze thuis maar een flintertje van zo’n tekst dan kon dat al fataal zijn.’ Ter vergelijking: in ‘Hoezo bloedmooi’ (1995) van Hans Sahar is dat 7,7 (met als langste een zin van 16 woorden).

Korter, sneller, beter? CDA: Iedereen PvdA: Nederland sterker en socialer VVD: Niet doorschuiven, maar aanpakken SP: Nieuw vertrouwen SGP: Daad bij het woord Groen Links: Nieuwe kansen voor Nederland

De ontwikkeling van complexiteit (Norris & Ortega 2009)

Belang van connectieven en signaalwoorden (Land 2009) 1. In de 19de eeuw waren er veel plantages in de zuidelijke staten van Amerika. 2. Er waren te weinig arbeiders. 3. De Amerikanen lieten slaven uit Afrika voor hen werken. 4. De slaven wilden graag naar Amerika komen. 5. Ze konden geld verdienen voor hun familie. 1. In de 19de eeuw waren er veel plantages in de zuidelijke staten van Amerika, maar er waren te weinig arbeiders. 2. Daarom lieten de Amerikanen slaven uit Afrika voor hen werken. 3. De slaven wilden graag naar Amerika komen, want zo konden ze geld verdienen voor hun familie. 7

Wat wel? (Biber 2006) Zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voorzetsels Passieve zinnen Nominalisering Niet: Wie teveel drinkt en daarna in de auto stapt, krijgt gemakkelijk een ongeluk Maar: Buitensporig alcoholgebruik is een belangrijke oorzaak van auto-ongevallen Betrekkelijke bijzinnen Knokkelkoorts is een virusinfectie die door de denguemug wordt overgedragen op mensen.

Wat niet? (Hyland 2009) Persoonlijke voornaamwoorden Niet: We hebben in het onderzoek vastgesteld dat… Maar: In het onderzoek is vastgesteld dat… Bijwoordelijke bijzinnen Niet: Als bij mannen een stukje van het Y-chromosoom ontbreekt, leidt dat vaak tot een verminderde kwaliteit van hun zaad. Maar: Het ontbreken van een stukje van het Y-chromosoom bij mannen leidt vaakt tot een verminderde kwaliteit van hun zaad.

Conclusie Het taalgebruik moet niet te lang en ingewikkeld zijn cf. Eco Maar zeker ook niet te simpel cf. CDA, Land (2009), Hertmans (2012) ‘Le juste milieu’ cf. Biber (2006) Hyland (2009), Brandt Corstius (2012)

Literatuur Biber, D. (2006) University language. A corpus-based study of spoken and written registers. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins. Hertmans, S. (2012) Gelijkmoedigheid en verlies. De verloren liefde voor de samengestelde zin. Nexus 61, 22-33. Hyland, K. (2009) Academic discourse. English in a global context. London: Continuum. Land, J. (2009) Effecten van tekst- en lezerskenmerken op het tekstbegrip en de tekstwaardering van vmbo-leerlingen. Delft: Eburon. Norris, J. & Ortega, L. (2009) Towards an organic approach to investigating CAF in instructed SLA: The case of complexity. Applied Linguistics 30, 4, 555-578.