De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Meervoudig samengestelde zinnen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Meervoudig samengestelde zinnen"— Transcript van de presentatie:

1 Meervoudig samengestelde zinnen
Grammatica blok 4 Meervoudig samengestelde zinnen

2 Tot nu toe heb je geleerd:
Een szin heeft 2 pv’s Een szin kan bestaan uit: 1. hzin en hzin (= nevenschikking) 2. hzin en bzin (=onderschikking) 3. hoofdzin en bijvoeglijke bzin

3 Herhaling: In een hzin staat de pv op plaats 1 of 2 (als je de zin in zinsdelen verdeelt) In een bzin staat de pv op een latere plek Een bijvoeglijke bzin is de uitgebreide variant van een bijvoeglijke bepaling: Zegt iets over het woord ervoor Begint met betr. vnw of voorzetsel Heeft een eigen pv BV: De kapster die mijn haar knipt, is jong.

4 Nieuw in dit blok: Een sz kan ook uit meer dan 2 hzinnen of uit een hz en meer bijzinnen bestaan! Hoe weet je uit hoeveel (en welke) delen een sz bestaat? Tel de pv’s (= aantal delen) Begrens de bijzinnen Benoem de bijzinnen

5 Hoe benoem je bijzinnen ook alweer?
Vervang de bijzin door een passend zinsdeel Ontleed nu de zin om te bepalen welke grammaticale functie dat zinsdeel heeft BV: Als je weer thuis bent, moet je ons vertellen wat je hebt meegemaakt. (bz – hz – bz) Dan moet je ons dat vertellen. (bwbzin – hz – lvzin)

6 Opdracht 7 – blz. 163 1. Toen de bewoners na het tekenen van de koopovereenkomst hun nieuwe huis binnenkwamen, twijfelden ze erg aan de beslissing die ze twee maanden geleden hadden genomen. Hoofdzin Bijzin (bijwoordelijke bijzin = bwbzin) Bijzin (bijvoeglijke bijzin = bvbzin) Toen twijfelden ze erg aan de genomen b.

7 2. Het lijkt me een vreemde zaak dat de bestuurder die veel te hard door de bebouwde kom scheurde, geen bekeuring heeft gekregen. Hoofdzin Bijzin (bijvoeglijke bijzin = bvbzin) Bijzin (ondzin) - Het lijkt me een vreemde zaak dat de scheurende bestuurder geen bekeuring heeft gekregen. - Dat lijkt me een vreemde zaak.

8 3. Het verbaasde mij zeer, dat mijn broer die erg onhandig is, de achterband van zijn fiets heeft vervangen. Hoofdzin Bijzin (bijvoeglijke bijzin = bvbzin) Bijzin (ondzin) Het verbaasde mij dat mijn onhandige broer de achterband heeft vervangen. Dat verbaasde mij zeer.

9 4. Nadat het ingewikkelde verwerkingsproces is afgelopen, worden delen van de katoenplant onder andere gebruikt voor de kleding die wij dragen. Hoofdzin Bijzin (bijwoordelijke bijzin = bwbzin) Bijzin (bijvoeglijke bijzin = bvbzin) - Dan worden delen van de katoenplant onder andere gebruikt voor onze kleding.

10 5. De fietsenmaker beweert dat mijn achterwiel moet worden vervangen, omdat er een slag in zit.
Hoofdzin Bijzin (lvzin) Bijzin (bwbzin) De fietsenmaker beweert dat daarom.

11 6. Voordat mijn broer zijn wasmachine gaat gebruiken, bestudeert hij de bijgeleverde handleiding, zodat hij zonder problemen het apparaat kan bedienen. Hoofdzin Bijzin (bijwoordelijke bijzin = bwb) Dan bestudeert hij daarom de handleiding.

12 7. Toen mijn moeder de dierenambulance voor het huis zag staan, was zij er bang voor dat onze hond was aangereden. Hoofdzin Bijzin (bijwoordelijke bijzin = bwb) Bijzin (vzvzin) Toen was zij er bang voor. Toen was zij bang voor dat. Als de bzin een vzvzin is, tref je in de hzin vaak ‘er + voorzetsel’ aan. =vnmw bijwoord (blz 120)


Download ppt "Meervoudig samengestelde zinnen"

Verwante presentaties


Ads door Google