Fort van Breendonk De gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het Fort van Breendonk is hiervan een ontroerend.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
p r e s e n t e e r t : Breendonk!
Advertisements

Gewetensvrijheid.
Wat mannen echt aan het huilen maakt:
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
De barst in de kruik Vertaald uit het Duits. Freddy Storm – 06/2010.
Geesten Ze zijn overal om ons heen... Geloof je het niet???
Beelden storm.
Het lijdensverhaal van Jezus
Lees dit met aandacht, want er zit een moraal aan het verhaal.
Het dak eraf Marcus21-12.
Zonde, de grootste vijand
Wie was Jezus? Deel II Wie was jezus?.
MIJN FOTO’S VAN WORLDPRESS WORLDPRESS 2012 Gemaakt door Gilian Sanders 4hna De foto’s van worldpress staan op mijn mobiel maar de batterij is nu leeg,
Welkom.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Historische context Duitsland 3
Het ziekenhuisvenster.
Goed vs Fout  Leven vs Dood
PowerPoint Luuk Henssen
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Het Leven /04/2017.
Godsdienst 1 1.
Paragraaf 7: Ieder voor zich
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Vrouwen Zijn Niet Idioot.
Rechter : Hoe bent U op het gedacht gekomen die auto te stelen? Beklaagde : Die auto stond voor het kerkhof en ik heb.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Er was eens een kasteel en daar woonde een koning.
Nathasja & Dilan Christendom.
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
Gemaakt door Mila en Luuk
Vierde zondag van de veertigdagentijd 10 maart Samuël 14:1-24 en Lucas15: En bij David en bij de vader in de gelijkenis opent zich het hart.
Vervuld zijn in de Geest
Jezus kennen als degene die leeft. 1.zo kan Hij voor je pleiten.
Wat gaan we doen? Vrijdag: Wat ligt er bij jou op tafel? Zaterdagochtend: Wat wil je met God delen? Zaterdagavond: Wat heeft Jezus in jouw situatie? Zondag:
Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet
Wolvecamp tentoonstelling
DE CLANDESTIENE ZWARTE CHIRURG
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Genade schenken 1.
Het verhaal van Pasen.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Geisha en samoerai Quiz
Dictee 6.13 Succes.
Het verschil tussen logisch- en ‘inclusief – intuïtief denken’….. 
De zee..
Presentatie opdracht Kamp Amersfoort
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Herinneringskamp Westerbork
ZAND EN STEEN.
12 maart 2015 Bodegraven. terugblik...  inleiding op het Johannes-evangelie  de proloog van Johannes 1:1 t/m 3  onderwerp: het woord (>logos) van God,
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Na hun bezoek aan Abraham vertrokken de twee engelen die God vergezelden naar Sodom en Gomorra, de stad waar Lot en zijn gezin woonde.
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Waarom had Siebold schilder Kawahara Keiga in dienst? A – Voor de gezelligheid B – Om voor Siebold.
Preek. Het kruis van Christus als baken wijst je de weg naar het leven.
Beelden van de kerk.
Vers 1 Wil, als ik roep, mij antwoord geven, o God van mijn gerechtigheid. U, die voor mij, in 't nauw gedreven, ruim baan gemaakt hebt in mijn leven,
HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? Romeinen 4:17-20 ‘t Veerlicht Raamsdonksveer.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
‘Mixed up piles’.
De herfst is begonnen.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Democratie maakt plaats voor fasciscme
5 belangrijke regels voor mannen !
SS Vrouwelijke monsters
WE NOT SHOOT, YOU NOT SHOOT! De kerstbestanden tijdens de eerste wereldoorlog.
De humor van ( ) Zijn echte naam is Samuel Clemens. Hij werd geboren in 1835 in Missouri en gestorven in 1910 na carrière als schrijver en humorist.
Transcript van de presentatie:

Fort van Breendonk De gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het Fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs.

Deze 10 mannen zijn de enigen die een proces gekregen hebben, het vonnis luidde: schuldig met de doodstraf tot gevolg.

“Meine Ehre heiβt Treue” het SS-motto. Letterlijk vertaald: mijn eer heet trouw.

Vanaf september ’48 werd het gebruik van de overlijdensakte afgeschaft Vanaf september ’48 werd het gebruik van de overlijdensakte afgeschaft. Het harde regime had te veel doden tot gevolg, men kon de leugen “doodsoorzaak: natuurlijke dood” (pneumonie of longontsteking - op deze foto) niet meer volhouden.

De meest beruchte Duitse SS’ers (1) van het kamp: commandant Schmitt met vrouw Ilse Birkholz en zijn hond Lump die speciaal was afgericht om “tijdig te kunnen ingrijpen”.

Duitse SS’ers (2): Schönwetter, neemt plaats van Schmitt in, onder hem waren de toestanden “iets beter”, onderluitenant Praus: “de schrik van de gevangenen” en luitenant Kantschuster, een buitengewoon brutaal man….

Vlaamse SS’ers (in Duits uniform)

In deze kamer sliep en at men met 48 personen, 6 man per bed zonder licht, lucht of verwarming.

Folterkamer…

Executieplaats (1)

Executieplaats (2)

Nummer 2470, Léon-Ernest Halkin, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Luik & verzetsman. Hij komt terecht in kamer 6 en mag er niet uit : hij is een “arrestant”. “Alle maatschappelijke klassen, alle beroepen, alle meningen zijn vertegenwoordigd. De Vlamingen vergeven de Walen geen Vlamingen te zijn, de handarbeiders misprijzen de intellectuelen niet al te zeer, en de gelovigen kunnen bidden zonder de ironie van de communisten uit te lokken. Een zelfde geest brengt al deze mensen nader tot elkaar en verenigt ze, gelijk als ze zijn voor de Duitsers en voor de dood. Ik durf het niet vaderlandsliefde noemen, maar wel vrijheidsdrang. Geleidelijk schept de gemeenschappelijke lijdensweg een waarachtige intimiteit; maatschappelijke scheidsmuren vallen neer, vooroordelen verdwijnen, wantrouwen vervliegt, en mooie vriendschappen worden gesmeed, ondanks het oneindig antipathieke kader waarin we moeten leven. ”