Waar Openbaar Ministerie en burgemeester elkaar treffen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De communicatie na de brand bij Chemie-Pack Wouter Jong Nederlands Genootschap van Burgemeesters.
Advertisements

Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Commissie Wijkgericht werken
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Voorbij & Do Met enkele foto’s van Giovanni.
Wat is een Groene Kerk? Werk maken van duurzaamheid en zorg voor de schepping. Beloven om elk jaar een nieuwe ‘groene’ stap zetten. Ervaringen delen en.
Louis.
De Vonk van Hoogezand-Sappemeer Woldwijkcentrum 13 maart 2013.
De internet-encyclopdie voor kinderen
Alle kaarten op de bestuurstafel! Workshop Dataland congres 13 juni 2013 Marco van der Meij Jacqueline Meerkerk – Jacqueline Meerkerk Management (Pieter.
SOCIAL MEDIA EN DE BESTUURDER 2 oktober Wildeman #VvG2012
‘Nee zeggers’ – bewoners die niet meedoen
Gezondheidsfondsen en preventie
Delta/DMH, een onzichtbare betrokkene.
Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?
Addie Stehouwer substituut ombudsman
Preventie van schade naar aanleiding van agressie
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Portfolio
Studieadviseurs Technische Geneeskunde
Omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht; inhoud en stand van zaken. Remco Mol/Wiebe Bosma (SenterNovem/InfoMil) Helpdesk omgevingsvergunning.
Jaar van transport en veiligheid Risico & Crisisbeheersing Deelproject risicocommunicatie en zelfredzaamheid Kennistafel buisleidingen 7 september 2010.
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
kennisdelen voor rekencoördinatoren
Crisismanagement in de zorg: communicatie op het grensvlak met het openbaar bestuur 1 november 2012 Marco Zannoni.
“In den beginne schiep God de hemel en de aarde …”
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ontwikkelingen afvalwaterketen De aanpak afvalwaterketen VNG en UvW.
Verloop cultuurschok CULTUURSCHOK _ aankomstterugkomst.
Mij een zorg!?.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Aanleiding en doel project Verzuim 18+ We missen je Elly Pastoor
Ontwikkeling Gouden Standaard
Voordia: Presentatie bij de wetskaart Deze voordia met info en suggesties is geen onderdeel van de ppt. Twee presentaties bij de 10 geboden: alleen afbeeldingen.
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Ster van Succes.
Hfdst 15 strafprocesrecht
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Voordia: Presentatie bij de wetskaart Deze voordia met info en suggesties is geen onderdeel van de ppt. Twee presentaties bij de 10 geboden: alleen afbeeldingen.
Vergaderen.
Een jongeman komt in de apotheek en vraagt de apotheker :
Gods aanwezigheid ontdekken
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
De leerlingenraa d Laat je stem horen!.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Het Openbaar Ministerie
Welkom Jaarvergadering Donderdag 12 november 2015 BPV Alert.
Prokkelweek maandag 6 t/m zaterdag 11 juni 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar.
Politie op school? Denk aan je imago! Samenwerking tussen school en politie Nancy Vos – Politie Brabant-Noord Geert Jan den Brok - vervanger.
INFORMATIEAVOND VOORKOM WONINGINBRAAK/BABBELTRUC Maandag 7 april 2014.
Presentatieavond gemeente Lansingerland. 3 maart 2015Presentatieavond gemeente Lansingerland2 Inleiding  Stand van zaken Nationale Politie  Basisteam.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Kindcentrum [naam] Voor ieder kind van 0 tot 13 jaar!
Herziening Modelplan GROP GGD Samen beter voorbereid Bijeenkomst 1 november 2012 – Thérèse Claassen.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
De leerlingenraa d Laat je stem horen!
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Patiënt Zorgverlener Leidinggevenden Voor een open omgeving moet op deze drie niveaus beleid bestaan.
Witte kolom vanuit burgemeestersperspectief Wouter Jong Nederlands Genootschap van Burgemeesters 1.
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
De communicatie na de brand bij Chemie-Pack
De ramp na de ramp voorbereiding op de nafase
Burgerparticipatie BT Den Bosch Wat is nou precies burgerparticipatie.
Programma van de avond Opening Voorstellen Doelen en kaders ouderklankbord Delen van ervaringen diverse activiteiten Wat leeft er onder de ouders? Vervangersproblematiek.
Transcript van de presentatie:

Waar Openbaar Ministerie en burgemeester elkaar treffen Wouter Jong & Roy Johannink Nederlands Genootschap van Burgemeesters 1

Spreekpunten: Wouter Jong en Roy Johannink werken bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters Beroepsvereniging van burgemeesters Ondersteunen burgemeesters bij crises door ervaringen van collega’s door te geven

Veel informatie terug te vinden in publicaties: interviewbundels, bundel “Als het op communiceren aankomt” over crisiscommunicatie en op de website www.burgemeesters.nl

In 2008 een bundel uitgebracht met officieren van justitie over hun ervaringen met crises en de wisselwerking tussen burgemeesters/bestuur enerzijds en organisatie van het OM anderszijds

Belangrijke lessen uit OM-bundel: Kennen en gekend worden, snap elkaar positie en bevoegdheden Besef dat buitenwereld niet altijd onderscheid maakt en burgemeester en OvJ als vertegenwoordigers zien van “de autoriteiten” Leer van het OM in het anticiperen en het gedisciplineerd uitwerken van scenario’s

Wat voor een gemeente een crisis lijkt, is voor het Openbaar Ministerie wellicht “business as usual”

Gezinsdrama Zoetermeer (2005) Evt verwijzen naar recente documentaire die er over is uitgezonden op Nederland 1. Link ook terug te vinden via onze weblog op http://www.burgemeesters.nl/weblog Gezinsdrama Zoetermeer (2005)

Les: Betrokken burgemeester Les: Betrokken burgemeester. Buurt heeft ook meegeholpen met zoektocht naar moeder en de kinderen. Daarna blijkt vader de dader te zijn. Afstemming tussen burgemeester en OM hoe dit nieuws wordt gedeeld met buurt.

Zaken uit strafrechtketen hebben vaak impact op emoties in samenleving Zaken uit strafrechtketen hebben vaak impact op emoties in samenleving. Daar is bij uitstek de burgemeester aan zet.

Na de roemruchte afluister-uitzending met Joran van der Sloot van Peter R. de Vries dacht men dat Joran in Drachten was ondergedoken. De burgemeester weet daar ongetwijfeld nog wel iets leuks over te vertellen.

Hele land in rep en roer. Burgemeester in Dordt zit met maatschappelijke commotie in de wijk, terwijl het hele land toekijkt. NB: Als wordt gevraagd of wij hier ook hebben ondersteund, dan kun je zeggen dat we inderdaad contact hebben gehad en onder meer tips en aandachtspunten op basis van andere (gezins)drama’s hebben aangereikt. Daarin onder meer afwegingen over wanneer je wel/geen stille tocht houdt, wel/geen bewonersbijeenkomst e.d. NB: De burgemeesters kennen de bgm van Dordrecht vrij goed, omdat hij hiervoor in Sneek zat. Moord op Milly Boele (2010)

Bij ontvoering, gijzeling en andere zaken met strafrechtelijk tintje is OvJ de voorzitter crisisteam

Inzet van speciale eenheden

Openbaar Ministerie heeft bevoegdheden die burgemeester niet heeft Openbaar Ministerie heeft bevoegdheden die burgemeester niet heeft. Denk bijv. aan inzet van arrestatieteam of Dienst Speciale Interventies. Tegelijkertijd “communiceert” de inzet van DSI an sich dat het een bijzondere situatie is. Dat is een feit waar een burgemeester “iets mee moet”

Dreiging scholen Weesp (2009) Evt kun je ter voorbereiding nog het interview lezen met de burgmeester Horseling van Weesp op http://www.burgemeesters.nl/weesp Dreiging scholen Weesp (2009)

TIP: Schoenmaker houd je bij je eigen leest TIP: Schoenmaker houd je bij je eigen leest. Burgemeester spreekt niet over aard dreiging of stand van onderzoek. Adresseert wel onrustgevoelens. “Ik kan mij voorstellen dat u geschrokken bent, want dat ben ikzelf ook.”

Zwemschoolhouder in Den Bosch (2009)

TIP: Stem kaders af. Elke uitspraak van burgemeester kan in principe – als overheidsfunctionaris – impact hebben op uiteindelijke strafproces (EHRM-jurisprudentie)

Pyromaan in Veendam (2010)

TIP: Stem bijv. ook acties t. a. v. preventief fouilleren af TIP: Stem bijv. ook acties t.a.v. preventief fouilleren af. In Veendam is preventief fouilleren op brandbare stoffen mogelijk obv noodverordening (en niet op basis van apart veiligheidsrisicogebied). Als tekst is afgestemd tussen bestuur en OM wordt kans van slagen bij evt. procedure vergroot.

Aanslag Apeldoorn (2009)

Les: Het kenteken is zichtbaar Les: Het kenteken is zichtbaar. Nog voordat OM heeft uitgezocht of de auto gestolen is, wie de bestuurder was en telefoontaps zijn geplaatst, is het na oproepen op Twitter en GeenStijl bij het huis van Karst T. in Huissen al een drukte van belang.

Gezinsdrama’s Almere en Zwijndrecht (voorjaar 2009)

Les: Als burgemeester kun je emoties kanaliseren (bijv Les: Als burgemeester kun je emoties kanaliseren (bijv. door ter plaatse te gaan of bijeenkomst te organiseren) zonder inhoudelijk op onderzoek in te hoeven gaan

TIP: Leg contact met voorlichters van het OM en bespreek wat ieders communicatiekader is

Moord in Groot Ammers (2010) Recente moord in Groot-Ammers (gemeente Liesveld). GertjanKats is de burgemeester die zelf actief twittert. Moord in Groot Ammers (2010)

Les: Nieuws gaat snel rond Les: Nieuws gaat snel rond. Bevestig indien mogelijk wat klopt, ontkracht geruchten of vertel wat procedures zijn en wanneer `nieuw nieuws` komt

Rellen in Ondiep (2007)

Les: Samenwerking in driehoek, bijv Les: Samenwerking in driehoek, bijv. door lik-op-stuk beleid voor “reltoeristen” af te stemmen. Focus burgemeester op betrokkenheid richting eigen inwoners, focus HOvJ op tegengaan voetbalgerelateerde rellen.

Les: Bij stille tocht: Laat informatie van politie meespelen of burgemeester meeloopt met stille tocht en wie er te verwachten zijn.

Tot slot…

“Ten aanzien van de aansprakelijkheid en verantwoording heeft u meer te vrezen van Pieter van Vollenhoven dan van ons” PG Han Moraal op NGB-bijeenkomst 2009