McGuireWoods LLP Symposium Belgica 25 oktober 2004 De milieueffectenbeoordeling van vergunningsplichtige activiteiten in de Belgische zeegebieden: een.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontheffing: Juridische & Procedurele aspecten. Juridische aspecten.
Advertisements

Welzijn op het werk Johan Ledegen Ingenieur – attaché F.O.D. WASO
Persconferentie minister Johan Vande Lanotte: De Federale Ombudsdienst voor de Consument 18 februari 2014
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Project-m.e.r. screening & relatie met stadsontwikkelingsprojecten
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Invoer, doorvoer en uitvoer van radioactieve stoffen
Eén schadeloket Ruimte voor de Rivier Bewonersbijeenkomst Ruimte vd Rivier IJsseldelta 28 mei 2013 / Gemeentehuis Kampen mr. Joost R.M. van der Poel Secretaris.
Symposium 20ste verjaardag Belgica
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
Vlaamse Juristenvereniging 4 december  60 windturbines 5 MW  Totaal vermogen 300 MW  Jaarlijkse productie kWh  Jaarlijks verbruik.
PROCEDURE BETROKKEN ACTOREN RECHTSBESCHERMING De stedenbouwkundige vergunning VERBIST Advocaten
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
Aanbesteding of Subsidie
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
Aanduiding van ankerplaatsen – Erfgoedlandschappen
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 8 april 2009.
Voorontwerp bestemmingsplan ‘Hof van Cranendonck’
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Uitvoering toekomststrategie Essent Harm Assies en Henk Kosmeijer Portefeuillehouders nutsvoorzieningen en financiën Informatieavond Essent, 17 maart 2009.
Besluit van de Vlaamse Regering m.b.t. dual use goederen Wijzigingen en aandachtspunten.
bedrijvenvereniging Weststad/ De Wijsterd 25 maart 2014
Nieuwe VZW Wetgeving 16 november Nieuwe VZW wetgeving n Vorige wet dateert van 27 juni 1921 n Nieuwe wet van 2 mei 2002 werd van toepassing op 1.
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
Ontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister” I. Delhez
Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Ontheffing: Juridische & Procedurele aspecten. Ontheffing Vragen: 1. Wat ? 2. Waarom ? 3. Waarvoor ? 4. Wanneer ? 5. Hoe ? 6. Inhoud & Geldingsduur ?
Varia Mer-forum deskundigen 19 mei Varia 1. Actualisatie richtlijnenboeken 2. Erkenning Mer-coördinator 3. Infosessie Archeologie 4. Vaak gestelde.
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
9/11/2014 8:56:26 AM De ideale vestigingsplaats voor een Europees pensioenfonds - Belgisch Perspectief Elise Laeremans 7 december.
Begrotingsconclaaf: KMO’s en zelfstandigen in het hart van de relance: Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw 1.
VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID
Internetdag Journée Internet1 Rol en activiteiten van het Observatorium Thibault Verbiest Advocaat – Voorzitter van het Observatorium van de.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
Flora- en faunawet Conny Krutzen Presentatie bij RPS |19 juni 2014.
Het associatedegreeprogramma in de Beleidsregel doelmatigheid 2014
22 oktober 2014 Wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging Deel “Rijksregister”
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Specialisatie Grote Huisdieren Docent: A. Bertram.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Vakbondsoverleg in de Zones
WERKNEMERSVERTEGENWOORDIGING verschillen en gelijkenissen.
Wet milieubeheer (Wm). Wm algemeen Aanbouwwet Bevat algemene regels Algemene integrale wet Samengesteld uit ondermeer de Hinderwet en delen van andere.
WELKOM Studiedag 15 maart instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek Welkom Mededelingen Programma Resultaat Geluid mobiele telefoons uitschakelen.
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
RUP zonevreemde bedrijven 29 september RUP zonevreemde bedrijven Wat zijn zonevreemde bedrijven? Bedrijven gelegen op locaties die niet bestemd.
Scoring in het licht van de WBP Serge van Nuijs DMSA,
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
Presentatie dijkversterkingen Kruiningen- en Zimmermanpolder.
Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat Notitie Reikwijdte en Detailniveau Milieueffectrapportage.
Vergunningprocedures Vliko Zoeterwoude 2 april 2014.
Informatiebijeenkomst GOL
Versie (S60) Link tussen het Enig document (ED) en de gegevensbank van MASP vergunningen voor de domiciliëringsprocedure en de vereenvoudiging.
Ontwikkeling langetermijnvisie #Noordzee2050
Afschaffing voorlopige identiteitsdocumenten
Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden
BEWINDVOERING Wet van 17 maart 2013.
Ontwikkeling langetermijnvisie #Noordzee2050
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Vakbondsoverleg in de Zones
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Transcript van de presentatie:

McGuireWoods LLP Symposium Belgica 25 oktober 2004 De milieueffectenbeoordeling van vergunningsplichtige activiteiten in de Belgische zeegebieden: een ware uitdaging

STRUCTUUR VAN DE PRESENTATIE  I.Het wettelijk kader van de MEB van activiteiten in de Belgische zeegebieden  II.De MEB van activiteiten in de Belgische zeegebieden  III.De toetsing van de MEB door de Raad van State  IV.Besluit

I. Het wettelijk kader van de MEB van activiteiten in de Belgische zeegebieden

Het wettelijk kader De wet van 20 januari 1999 ter bescherming van het mariene milieu in de zeegebieden onder de rechtsbevoegdheid van België ( B.S. van 12 maart 1999 )

Het wettelijk kader ( vervolg ) Doel Het behoud van de eigen aard, de biodiversiteit en het ongeschonden karakter van het mariene milieu in de Belgische zeegebieden Maatregelen Ter bescherming van het mariene milieu en tot herstel van schade aan het milieu en van milieuverstoring De wet ter bescherming van het mariene milieu

Het wettelijk kader ( vervolg ) Een belangrijke maatregel  De MEB van activiteiten die onderworpen zijn aan een vergunning of een machtiging  De MEB van vergunde of gemachtigde activeiten De wet ter bescherming van het mariene milieu

Het wettelijk kader ( vervolg )  Het koninklijk besluit van 7 september 2003 houdende de procedure tot vergunning en machtiging van bepaalde activiteiten in de zeegebieden onder de rechtsbevoegdheid van België (B.S. 17 september 2003)  Het koninklijk besluit van 9 september 2003 houdende de regels betreffende de milieueffectenbeoordeling (B.S. van 17 september 2003) Uitvoeringsbesluiten van de wet ter bescherming van het mariene milieu

II. De MEB van activiteiten in de Belgische zeegebieden

De activiteiten onderworpen aan een MEB Vergunningsplichtige activiteiten wet ter bescherming van het mariene milieu Vergunningsplichtige activiteiten andere reglementering Concessies wet van 13 juni 1969 inzake het continentaal plat Vergunningen visserijwetgeving MEB Geen MEB De MEB van vergunnings-en machtigingsplichtige activiteiten

De activiteiten volgens de wet ter bescherming van het mariene milieu  De burgerlijke bouwkunde  Het graven van sleuven en het ophogen van de zeebodem  Het gebruik van explosieven en akoestische toestellen met een groot vermogen  Het achterlaten en het vernietigen van wrakken en gezonken scheepsladingen  Industriële activiteiten  Activiteiten van publicitaire en commerciële ondernemingen De MEB van vergunnings-en machtigingsplichtige activiteiten (vervolg)

De procedure aanvraag + Publicatie B.S. openbaar onderzoek MEB advies B.M.M. minister ministerieel besluit tot verlening of weigering opmerkingen aanvrager MER De MEB van vergunnings-en machtigingsplichtige activiteiten (vervolg) ontwerp ministerieel besluit Belgisch Staatsblad B.M.M. ontvankelijk volledig

Het MER  Op kosten van de aanvrager  Onder leiding van een coördinator  Bestaande uit drie basisdelen Beschrijving van de voorgenomen activiteit Beschrijving van de effecten op het mariene milieu Een niet-technische samenvatting van beide voornoemde delen De MEB van vergunnings-en machtigingsplichtige activiteiten (vervolg)

Het MER is bijzonder belangrijk  Basis van MEB  Openbaar onderzoek  Opgepast: Europese Richtlijn 85/337 van 27 juni 1985 betreffende de milieueffectenbeoordeling K.B. van 9 september 2003 houdende regels betreffende de milieueffectenbeoordeling De MEB van vergunnings-en machtigingsplichtige activiteiten (vervolg)

De MEB  Door de B.M.M.  Uitspraak over de aanvaardbaarheid voor het mariene milieu  Gebruiksvoorwaarden  Toezichtsprogramma’s en permanente milieueffectenonderzoeken De MEB van vergunnings-en machtigingsplichtige activiteiten (vervolg)  Opgepast Basis van ministeriële beslissing tot weigering of verlening van de vergunning of de machtiging

De MEB van vergunde of gemachtigde activiteiten  De B.M.M.  Uitspraak over de aanvaardbaarheid voor het mariene milieu  Op basis van toezichtsprogramma’s en permanente milieueffectenonderzoeken  Belgica

III. De toetsing van de MEB door de Raad van State

De toetsing van de MEB door de Raad van State  De vergunningverlenende overheid moet uitgaan van correcte en in rechte aanvaardbare gegevens  De beslissing mag niet kennelijk onredelijk zijn  Marginale toetsing

IV. Besluit