Algemeen Ziekenhuis K O R T R I J K.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geneesmiddelgebruik bij senioren
Advertisements

Mieke de Hoon Ziekenhuisapotheker io
Slik geen medicatiefouten
Contract ‘coördinatie kwaliteit en patiëntveiligheid 2013’
WAT KOST FARMACEUTISCHE ZORG IN UW APOTHEEK?
De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas,
Verbeteringen in de farmacotherapie keten.
Epilepsie Vereniging Nederland EVN 2011 en verder Praat en denk mee via Presentatie visiedocument.
Proactief veiligheidsmanagement
Regionaal Project Thuismedicatie
Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij
Medico-legale status van richtlijnen
TOOLBOXMEETING.
7 juli 2014 NTA Quiz Wat weet u van de NTA?. 7 juli Eén van de kernonderdelen van een VMS is… een rapportagematrix een risico-inventarisatie.
Implementatie van Elektronisch Voorschrijven (EVS)
Patiëntveiligheidskaart in het TweeSteden ziekenhuis
De rol van het FAGG op het vlak van geneesmiddelenbewaking
Platformbijeenkomst Netwerkbijeenkomst palliatieve zorg Eemland
Het Werving & Selectiebureau voor het onderwijs!
Nationaal Actieprogramma Diabetes 24 november 2011 Elize van Ballegooie Senior Implementatiemedewerker NAD Ytje van der Veen Implementatiemedewerker DVN.
De rol van de internist-oncoloog in netwerken palliatieve zorg
Functionele specificaties ZAIS EMD
Een gebrek aan patiëntveiligheid Gevolgen en oplossingen Workshop Congres Veilig Incident Melden KNMG, Utrecht 24 november 2006 Mr Sophie Hankes Slachtoffers.
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met een CVA, opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen; Een beschrijvende studie van de huidige zorg.
Patiëntveiligheid VIM in de praktijk
individuele medicatievoorbereiding
Regionaal project thuismedicatie
Medicatie.
VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID
Voorgesteld op Statutaire vergadering 10 februari 2007
‘Medicatie voor medische fouten’
Het e-zorgplan
Resultaten: Bij 111 patiënten is de medicatie geverifieerd, waarbij bij 14 (12,6%) de medicatie overeenkwam. Gemiddeld werd 1,3 discrepanties per patiënt.
Vereniging van Apothekersassistenten in het ziekenhuis
Misbruik en verslaving
Wachtdienstregeling.
Hoe klinische paden integreren binnen het kwaliteitsbeleid? Dr. Yves Breysem 1 december 2005.
Zorgtrajecten.
Een waardevolle partner in de bestrijding van depressie? De moderne pharmacognosie en degelijke klinische studies lichten een tipje op van de sluier die.
De rol van de apotheker in de eerstelijn
Therapietrouw & Medicatieveiligheid
Generisch of origineel: geen verschil voor uw gezondheid
Mise en œuvre de la pharmacie clinique en unité de soin Toepassing klinische farmacie op de verpleegafdeling.
Projectgroep EVS Ziekenhuis Amstelland
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
Organisatie mondzorg en mondverzorging in verpleeghuizen
Wettelijk kader Kwaliteitswet zorginstellingen
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
Integrale zorg thuis en in het ziekenhuis “Effecten van afdelingsoverstijgende zorg voor een en dezelfde patiënt” Groene Hart ziekenhuis Gouda Marga Boere.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
NIERFUNCTIE.
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Voordelig voorschrijfgedrag Klankbordgroep 16 mei 2017
UW APOTHEEK VOOR BETROUWBARE ZORG DICHTBIJ
Zaterdag 18 mars 2017 e-gezondheid in de praktijk
Hoog risico medicatie (HRM)
Plan e-gezondheid 2015 – 2018 Actiepunt 3 (Medicatieschema – VIDIS project) Yoeriska Antonissen – Marc Bangels – Frédéric D’Hondt – Wim Vanslambrouck.
Inleiding tot geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie) Het volgen in de tijd (monitoren) van de veiligheid van geneesmiddelen.
Brugge op schema! Oostkamp op schema!
Instructie voor gebruik
Polyfarmacie bij ouderen in de tweede lijn
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Keuzedelen Opleiding doktersassistent
Convenant medicatieproces in MN in de thuissituatie van de patient/client met de huisarts als hoofdbehandelaar.
Toepassing van geneesmiddelen
Wat doet de overheid: Gezondheidszorgbeleid
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
MFO medicatieoverdracht bij transmurale zorg
Evolutie van de klinische farmacie in de Belgische ziekenhuizen
Transcript van de presentatie:

Algemeen Ziekenhuis K O R T R I J K

De ziekenhuisapotheker en medicatieveiligheid 19.02.09 Katy VERHELLE Hoofdapotheker AZ Groeninge, Kortrijk

Risico op medicatievergissingen staat in de topvijf van de risico’s in verband met patiëntveiligheid (WHO) * accurate samenstelling van geneesmiddelen * preventie van hoge concentratievergissingen

Wie? Waarom? Wat? Waar? Wanneer? Hoe? De fundamentele vragen die iedere professioneel zichzelf dient te stellen : Wie? Waarom? Wat? Waar? Wanneer? Hoe?

Wie? Een ziekenhuisapotheker in een ziekenhuis met patiëntvriendelijkheid als uitgangspunt van kwalitatieve en veilige zorg. Evolutie van veiligheid van het geneesmiddel naar veiligheid van geneesmiddelentherapie Evolutie van een ziekenhuisapotheker met ervaring binnen de muren van de apotheek, naar ervaring extramuros

2. Waarom? Opgeleid als geneesmiddelendeskundige en artsenijbereidkundige Opgeleid als beoefenaar van de geneeskunst Medebehandelaar zijn is de ambitie.

3. Wat? De ziekenhuisapotheker naast het bed van de patiênt Instappen in een veiligheidsmanagementsysteem Veiligheidsrondes Checklijst medicatieveiligheid Alert-berichten, tips voor de patiënt en de verpleegkundigen, posters,… Actieve medicatiebewaking (FAGG)

3. 1 De ziekenhuisapotheker naast het bed van de patiënt Klinische farmacie is in ons ziekenhuis gestart als een project op de spoedopname. Momenteel staat reeds 4 dagen een apotheker op spoed die instaat voor een actueel medicatieschema en cave-informatie plus adviezen en adverse drug events die worden meegegeven aan de behandelende geneesheer. Nauwe samenwerking met de huisartsen en de huisapothekers om dit te optimaliseren en te automatiseren bvb IBBT project Share4Health (AVK ) en Seamless Care Task Force (APB). Patiënten, apothekers, dokters, verpleegkundigen en directie zijn zeer enthousiast

3. 2 Instappen in een veiligheidsmanagementsysteem Wat geldt voor de vliegtuigen van Zaventem, geldt ook voor het ziekenhuis en voor de ziekenhuisapotheker : risico’s dienen geïdentificeerd te worden, geanalyseerd om prospectief of retrospectief, fouten op patiënten te voorkomen. Dit moet bijdragen tot een betere veiligheidscultuur op alle echelons in de organisatie. Het melden van ongevallen en bijna-ongevallen vormt een belangrijke hoeksteen van ons veiligheidsmanagementsysteem.

3. 3 Veiligheidsrondes en checklijsten medicatieveiligheid Ziekenhuisapothekers stappen mee in het eigen ziekenhuis en kijken op de afdelingen aan de hand van checklijsten of medicatie op een veilige manier gehanteerd wordt. Op zo’n ronde wordt ook de dialoog aangegaan met medewerkers rond patiëntveiligheid. Het is ook de intentie van de Vereniging van Ziekenhuisapothekers om medicatiechecklijsten te verfijnen en te standaardiseren voor de verschillende deelaspecten van de medicatieprocessen.

3. 3 Veiligheidsrondes en checklijsten medicatieveiligheid Medicatieveiligheid kan worden opgevolgd door middel van * structuurvragen : is er een procedure voor…? * procesvragen : wordt de procedure werkelijk toegepast? * uitkomstvragen : wordt de uitkomst van die toepassing gemeten?

3. 4 Alertberichten, tips, posters De apothekers evalueren alles wat met medicatie te maken heeft en werken alert, tips, posters … uit onder de auspiciën van het Medisch Farmaceutisch Comité en de Antibioticabeleidsgroep. Ook de medicatie in de staande orders, richtlijnen, klinische paden,… wordt door apothekers gevalideerd in coördinatie met de multidisciplinaire comités.

3. 5 Actieve medicatiebewaking FAGG De melding van vermoedelijke bijwerking van geneesmiddelen is suboptimaal en de ziekenhuisapothekers helpen mee om de actieve medicatiebewaking te faciliteren.

4. Waar en wanneer? Synergie van de totale apotheekprocessen 1. Voorschrift 2. Afleveren 3. Bereiden 4. Toedienen 5. Opvolgen van de farmacotherapie 6. Transmurale zorg 7. Opleiding

4. 1 Voorschrift Voorbeelden Correcte naam (naam, dosis,vorm, posologie) Elektronisch voorschrift Inbouwen van controles Farmacotherapeutische richtlijnen Staande orders Adviezen van klinische apothekers Volledige informatie over de patiënt

4. 2 Afleveren Voorbeelden Dubbele controle. Cave look-alikes, sound-alikes. Eenheidsdosisdistributie Individuele distributie Stockcontrole

4. 3 Bereiden Voorbeelden Controle op de dosis Controle op de veiligheid bvb cytostatica Promoten van officinale bereidingen

4. 4 Toedienen Voorbeelden Aparte distributie verdovende middelen Specifieke etikettering bijvoorbeeld voor intrathecale toedieningen Pletmedicatie Correcte patiëntidentificatie

4. 5 Opvolgen van de farmacotherapie Voorbeelden Klinische apothekers : thuismedicatie en adverse drug events met als doel het vermijden van hospitaalopname (HARM-studie) Klinische apothekers : antibioticatherapie Elektronisch voorschrift : tophonderd interacties op basis van APB-Delphi

4. 6 Transmurale zorg Voorbeelden Medicatie-anamnese Electronische informatieoverdracht Apotheekservicepunt Substitutie – resubstitutie Medicatie-ontslagdocument

4.7 Opleiding Voorbeelden Vorming voor apotheekassistenten Vorming voor verpleegkundigen ziekenhuisbreed bijv. transmurale zorg of specifiek bijv. antibioticabeleid Vorming voor apothekers en apotheekassistenten in risicomanagement en veiligheidscultuur bijv. melden van fouten

5. Hoe? Stimuleren van een veiligheidscultuur binnen de organisatie Opzetten meetsystematiek Gerichte verbeteracties Verhogen patiëntenparticipatie

6. Tot slot Patiëntvriendelijkheid impliceert kwaliteit van zorg en veiligheid. Het succesvol implementeren en opnemen van de farmacovigilantie, is een multidisciplinair gegeven, dat meer dan ooit ondersteund dient te worden door overleg. Op die manier komen we van coëxistentie naar samenspraak en tenslotte tot integratie

The healthcare professionals magazine 6x/year - FR/NL 8.000 readers —————————— Hot topics seminars driven by reknown opinion leaders